För att beräkna ditt överskott eller underskott av kapital måste du ta hänsyn till de kvittnings- och kvoteringsregler som finns.
I e-tjänsten får du
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är stängd från 19 december 2024.
Tisdag 18 mars öppnar Inkomstdeklaration för 2025.
Om du sålt till exempel marknadsnoterade aktier med vinst och under samma år sålt andelar i marknadsnoterade aktiefonder med förlust får du kvitta vinst mot förlust. Om vinsten inte räcker till för att kvitta bort förlusten, får resten av förlusten dras av med 70 procent (kvotering).
Du ska inte själv göra kvittning och kvotering, oavsett om du redovisar i e-tjänsten eller på blankett (det gör Skatteverket åt dig), men om du vill veta vad ditt överskott eller underskott av kapital blir kan du göra en beräkning.
Skatten på inkomst (överskott) av kapital är 30 procent. På underskott av kapital får du skattereduktion med 30 procent om underskottet är högst 100 000 kronor.
Om underskottet är större än 100 000 kronor är skattereduktionen 30 procent av 100 000 kronor, det vill säga 30 000 kronor + 21 procent av den del av underskottet som överstiger 100 000 kronor.
Särskilda regler gäller för investeraravdraget. Om investeraravdrag ingår i underskott av kapital får man alltid skattereduktion med 30 procent av investeraravdraget.
Om du väljer att deklarera i e-tjänsten utförs beräkningen av ditt överskott eller underskott automatiskt.
Om du väljer att deklarera på en blankett kan du själv räkna ut om du har ett överskott eller underskott av kapital. I exemplet ser du hur inkomster och avdrag kvittas och kvoteras.
1. Om du har sålt marknadsnoterade aktier med vinst så redovisas vinsten på en K4-bilaga och vinsten förs sedan över till punkt 7.4. på inkomstdeklarationen.
2. Om du samma år har sålt andelar i marknadsnoterade aktiefonder med förlust, har vi redan fyllt i fondförlusten vid punkt 8.3.
3. När du ska räkna ut ditt överskott eller underskott av kapital kvittar du vinsten mot förlusten och får då fram beloppet på din nettovinst eller nettoförlust.
Summan av vinsten
- Summan av förlusten
Nettovinst/nettoförlust
4. Om du har en nettoförlust ska den sedan kvoteras till 70 procent (avdragsgill del). I det här exemplet blir den avdragsgilla förlusten 1 372 kronor (1 960 kr × 70 procent). Detta blir också underskott av kapital. Skattereduktionen blir 411 kronor (1 372 kronor × 30 procent).