Du som är en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige kan sluta ett socialavgiftsavtal med din anställda. Socialavgiftsavtal är en överenskommelse om att den anställda själv betalar sina sociala avgifter i Sverige i arbetsgivarens ställe.
Ett socialavgiftsavtal innebär inte att du som arbetsgivare är helt befriad från ditt ansvar. Den anställda åtar sig bara att redovisa och betala arbetsgivaravgifter i ditt ställe. Om den anställda inte redovisar och betalar arbetsgivaravgifterna kan Skatteverket i stället begära redovisning och betalning från dig.
Även om du har ett socialavgiftsavtal med din anställda så är du fortfarande skyldig att göra och redovisa skatteavdrag på ersättning som avser arbete i Sverige. Det innebär att du måste registrera dig som arbetsgivare och redovisa avdragen skatt i en arbetsgivardeklaration varje månad.
Reglerna gäller också för en utländsk uppdragsgivare utan fast driftställe i Sverige som anlitar en person som utför ett uppdrag åt den utländska uppdragsgivaren.
Du behöver göra olika saker beroende på om din anställda utför sitt arbete i Sverige eller i utlandet.
Du ska registrera dig som arbetsgivare, lämna arbetsgivardeklaration och lämna kontrolluppgift.
Du måste anmäla dig till Skatteverket för att bli registrerad som arbetsgivare och få ett organisationsnummer så att du kan redovisa avdragen skatt månadsvis i arbetsgivardeklarationer och lämna kontrolluppgift en gång per år för den ersättning som du betalat ut till den anställda. Du kan registrera dig i e-tjänsten Registrering av Utländska Företag i Sverige eller genom att skicka in blanketten Skatteanmälan för utländska företag (SKV 4632) med uppgiften om att det finns ett avtal om socialavgifter.
Du ska göra skatteavdrag med 30 procent på ersättningen om den anställda inte har ett annat beslut från Skatteverket. Du redovisar skatteavdraget varje månad i en arbetsgivardeklaration och redovisar bruttoersättningen i en kontrolluppgift en gång per år.
Arbetsgivardeklarationen består av två delar: en huvuduppgift och en individuppgift (en per anställd). Skatteavdraget ska redovisas i både huvuduppgiften och individuppgiften i följande rutor:
Du som arbetsgivare ska betala in det redovisade skatteavdraget på ditt skattekonto senast samma dag som deklarationen ska lämnas in.
Du ska varje år redovisa den totala bruttoersättningen (inklusive eventuell kompensation för arbetsgivaravgifter) i en kontrolluppgift. Kontrolluppgiften ska du lämna senast den 31 januari nästkommande år.
I kontrolluppgiften ska du redovisa den totala bruttoersättningen i ruta 011. Även värdet av eventuella förmåner ska redovisas. Det är också viktigt att kryssa i ruta 093 -socialavgiftsavtal finns.
Om du har betalat ut ersättning både när ni hade ett socialavgiftsavtal och när ni inte hade socialavgiftsavtal ska du lämna en årlig kontrolluppgift för tiden när socialavgiftsavtal fanns och arbetsgivardeklaration på individnivå månadsvis för tiden när socialavgiftsavtal inte fanns.
Om din anställda inte utför arbete i Sverige men tillhör det svenska sociala trygghetssystemet är du inte skyldig att göra skatteavdrag på ersättningen som du betalar ut. Du ska då inte lämna någon arbetsgivardeklaration månadsvis men ska årligen redovisa utbetald bruttoersättning i en kontrolluppgift.
För att kunna lämna en kontrolluppgift behöver du ett svenskt organisationsnummer. Du kan registrera dig i e-tjänsten Registrering av Utländska Företag i Sverige eller genom att skicka in blanketten Skatteanmälan för utländska företag (SKV 4632) med upplysning om att organisationsnummer behövs med anledning av att socialavgiftsavtal finns och att arbetet utförs utanför Sverige.
Du som arbetsgivare ska varje år redovisa den totala bruttoersättningen (inklusive eventuell kompensation för arbetsgivaravgifter) i en kontrolluppgift som du lämnar senast den 31 januari nästkommande år.
I kontrolluppgiften ska du redovisa den totala bruttoersättningen i ruta 011. Även värdet av eventuella förmåner ska redovisas. Det är också viktigt att kryssa i ruta 093 -socialavgiftsavtal finns.
Om du har betalat ut ersättning både när ni hade ett socialavgiftsavtal och när ni inte hade socialavgiftsavtal ska du lämna en årlig kontrolluppgift för tiden när socialavgiftsavtal fanns och arbetsgivardeklaration på individnivå månadsvis för tiden när socialavgiftsavtal inte fanns.
Den anställda behöver registrera sig som arbetsgivare, lämna arbetsgivardeklaration och betala in arbetsgivaravgifterna.
Din anställda ska registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket inom två veckor från det att socialavgiftsavtalet slöts. Din anställda gör registreringen via blanketten Anmälan om skyldighet att redovisa och betala arbetsgivaravgifter (SKV 4738).
Din anställda får då ett särskilt registreringsnummer som hen ska använda för att redovisa och betala arbetsgivaravgifter. Numret börjar på 66 och ska bara användas i det sammanhanget. Det nya 66-numret kommer också att få ett skattekonto som hen ska göra betalningen till. Din anställda ska alltså inte använda sitt personnummer eller sitt eget skattekonto när hen redovisar och betalar arbetsgivaravgifter på grund av socialavgiftsavtal.
Den anställda lämnar arbetsgivardeklarationen varje månad för att redovisa arbetsgivaravgifter. En utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige betalar lägre arbetsgivaravgifter än vad svenska arbetsgivare gör. Procentsatsen för arbetsgivaravgifterna exklusive allmän löneavgift är 19,80 procent år 2024 för de som är födda 1958 eller senare.
Det finns tre olika sätt att lämna en arbetsgivardeklaration.
I e-tjänsten arbetsgivardeklaration när din anställda är inloggad på Mina sidor. För att kunna lämna arbetsgivardeklaration på Mina sidor behöver din anställda anmäla sig själv som behörig företrädare. Det gör hen på blankett Anmälan e-tjänster – Behörigheten "firmatecknare" eller "ombud".
Det finns också möjlighet att redovisa och lämna arbetsgivardeklaration på blankett.
Din anställda kan utse ett deklarationsombud som lämnar arbetsgivardeklarationer via e- tjänsten. Använd blankett Ansökan E-tjänster Deklarationsombud (SKV 4809) för att ansöka om registrering av deklarationsombud.
Din anställda måste betala de arbetsgivaravgifter som redovisats i arbetsgivardeklarationen senast samma dag som arbetsgivardeklarationen ska lämnas in. Tänk på att din anställda ska betala till det skattekonto som är kopplat till 66-numret.
Astrid har ett socialavgiftsavtal. Astrid ska få en lön på 100 000 kronor. Procentsatsen för arbetsgivaravgifterna exklusive allmän löneavgift är 19,80 procent (gäller år 2024 för födda 1958 eller senare).
Arbetsgivaren betalar kompensation till Astrid för avgifterna med 19 800 kronor. Den sammanlagda lönen till blir då 119 800 kronor. Hela lönen ska inte vara underlag för arbetsgivaravgifter utan lönesumman divideras med 19,80 procent plus 100 procentenheter, alltså 1,198. Avgiftsunderlaget blir då 119 800 / 1,1980 = 100 000 kronor.
Astrid ska betala arbetsgivaravgifter med 19,80 procent på ett underlag av 100 000 kronor.
Den skattepliktiga lön som Astrid har fått i exemplet är 119 800 kronor. Astrid får vid inkomstbeskattningen avdrag för betalda arbetsgivaravgifter utan någon avdragsbegränsning. Det i exemplet framräknade avgiftsunderlaget, 100 000 kronor, blir också underlag för beräkning av pensionsgrundande inkomst för Astrid.
Så här fyller din anställda i Arbetsgivardeklaration, Socialavgiftsavtal ruta för ruta.
Här sätter du ett kryss om du uppfyller reglerna för särskild beräkning av vissa avgifter för först anställd, så kallat Växa-stöd. Du kan bara ange reducerad avgift för första anställd på en betalningsmottagare per arbetsgivare.
Här ska du fylla i summan av de avgiftspliktiga ersättningar och förmåner som du erhållit från din arbetsgivare. Beloppet ska anges utan eventuell kompensation för sociala avgifter som du erhållit från din arbetsgivare.
Arbetsgivaravgiften är 19,80 procent för utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige (mot normala 31,42 procent). För anställda födda 1938-1957 är avgifterna lägre. Detta gäller även för dig som ingått socialavgiftsavtal med din arbetsgivare.
Här fyller du i underlaget för avdrag från arbetsgivaravgifterna för ersättning till person som jobbar med forskning och utveckling och omfattas av reglerna om av avdrag.
Fyll också i avdraget i ruta 475.
Här fyller du i avdrag från arbetsgivaravgifterna för ersättning till person som arbetar med forskning och utveckling. Fyll också i underlaget i ruta 470.
Här ska du fylla i om konvention om social trygghet med Indien, USA, Kanada, Québec, Filippinerna, Sydkorea eller Japan ska tillämpas. Du ska bara använda rutan om delar av arbetsgivaravgifterna ska betalas i Sverige. Du ska inte ange något i denna ruta om full arbetsgivaravgift eller ingen arbetsgivaravgift ska betalas.
Det är inte obligatoriskt att lämna kontaktuppgifter i arbetsgivardeklarationen men om du gör det är det enklare för oss att nå dig om det behövs.
Om du och din anställda inte längre har ett avtal om socialavgift ska din anställda meddela Skatteverket det så att vi kan avregistrera hen som arbetsgivare. Att avtalet slutar gälla kan till exempel bero på att du som arbetsgivare har fått fast driftställe i Sverige eller att din anställda slutar sin anställning.
Den anställda ska skicka in samma blankett som hen använde när hen registrerade sig (SKV 4738) och skriva under ”Övriga upplysningar” att hen inte längre har ett avtal om socialavgifter. Tänk på att din anställda måste fortsätta lämna arbetsgivardeklaration tills hen har fått bekräftelse från Skatteverket att hen har blivit avregistrerad.
Om din anställda avslutar sin anställning och du inte längre har någon skyldighet att göra och redovisa skatteavdrag och/eller lämna kontrolluppgift i Sverige kan du skicka in blanketten Skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632) för att bli avregistrerad som arbetsgivare.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.