Arbete inom OECD och EU har resulterat i att ett stort antal länder utbyter upplysningar om finansiella konton. CRS (Common Reporting Standard) är OECD:s standard informationsutbytet av upplysningar om finansiella konton mellan olika länder. DAC 2 (Directive on Administrative Cooperation) är EU:s regelverk för det automatiska informationsutbytet om finansiella konton mellan medlemsstaterna. Regelverken liknar varandra och är införda gemensamt i svensk lagstiftning.
CRS och DAC 2 innebär bland annat att svenska rapporteringsskyldiga finansiella institut ska
De vanligaste finansiella instituten som kommer ifråga är banker, värdepappersbolag, fondbolag och försäkringsföretag.
Informationen på denna sida och den utförligare informationen i Rättslig vägledning riktar sig till svenska finansiella institut. Observera att ingen del av informationen nedan riktar sig till de personer som har ett rapporteringspliktigt konto och som ett rapporteringsskyldigt finansiellt institut ska lämna kontrolluppgift om till Skatteverket.
Du som företräder ett rapporteringsskyldigt finansiellt institut ska senast två månader efter att det blivit rapporteringsskyldigt anmäla att detta till Skatteverket. Vissa finansiella institut är undantagna från att vara rapporteringsskyldiga. Mer information om anmälan finns i Rättslig vägledning. Anmälan gör du på blanketten Anmälan – Rapporteringsskyldigt finansiellt institut (SKV 2380).
Skicka den ifyllda blanketten till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Om kriterierna för rapporteringsskyldighet inte längre är uppfyllda ska du även anmäla detta snarast. Senast inom två månader måste Skatteverket ha uppgifterna och du använder även då blanketten Anmälan – Rapporteringsskyldigt finansiellt institut (SKV 2380).
Ni som är ett svenskt rapporteringsskyldigt finansiellt institut ska årligen lämna kontrolluppgifter om era rapporteringspliktiga finansiella konton samt om odokumenterade konton till Skatteverket. I en CRS-kontrolluppgift ska ni bland annat lämna
Utförlig information om att rapporteringsskyldiga finansiella institut ska identifiera vilka konton som är rapporteringspliktiga konton genom att granska information som institutet har i sina system samt att CRS-kontrolluppgifter ska lämnas finns i Rättslig vägledning.
I andra länder finns krav på att rapporteringsskyldiga finansiella institut som inte har några uppgifter om rapporteringspliktiga konton ska lämna en uppgift om att det inte finns något att rapportera, så kallad nollrapportering. Observera att någon sådan nollrapportering inte ska göras till Skatteverket.
CRS-kontrolluppgifter ska årligen och senast den 15 maj året efter inkomståret (kalenderåret) lämnas in till Skatteverket.
Inlämning av rapporter med CRS-kontrolluppgifter (XML-filer) gör du enklast via e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter – CRS. Innan du lämnar in CRS-kontrolluppgifter kan du använda den nya e-tjänsten Test av filer CRS och FATCA samt CbCR för att testa om dina rapporter med CRS-kontrolluppgifter (XML-filer) är utformade på rätt sätt. Du behöver logga in med e-legitimation för att kunna använda e-tjänsterna (se länk nedan till respektive e-tjänst).
I Skatteverkets tekniska beskrivning för lämnande av CRS-kontrolluppgifter, SKV 260-CRS, beskrivs hur en XML-fil för CRS-kontrolluppgifter ska utformas samt hur denna lämnas in till Skatteverket. Information om den XML som ska användas för CRS-kontrolluppgifter finns även i CRS User Guide.
Nedan finns länkar till e-tjänsterna för att testa samt lämna in XML-filer med kontrolluppgifter, den tekniska beskrivningen samt, CRS XML Schema v2.0, CRS User Guide och tre exempelfiler för CRS-kontrolluppgifter. Ny utgåva (utkast) av teknisk beskrivning (SKV260-CRS) med uppdaterad information avseende inkomståret 2024, publicerades i mitten av december 2024. Vid samma tidpunkt har även uppdaterade exempelfiler publicerats.
De finansiella institut som avser att skicka in, rätta eller komplettera CRS-kontrolluppgifter avseende tidigare inkomstår, till exempel 2021 eller 2022, ska kontakta Skatteverket innan uppgifterna skickas in.
Vid sådan CRS-rapportering på XML-fil ska de förfaranden för rättelser som beskrivs i avsnitt 9.5 i SKV260-CRS tillämpas. Kontakta Skatteverket för ytterligare instruktioner utifrån era förhållanden. Tidigare utgåvor av teknisk beskrivning finns nedan som referens, men dessa ska inte längre användas.
SKV 260-CRS, utgåva 8 (januari 2024) Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Skatteverket har spelat in två webbseminarier om CRS och FACTA.
Du kan mejla oss om du har allmänna frågor från svenska finansiella institut om regelverket gällande CRS och DAC 2, samt frågor om hur CRS-kontrolluppgifter ska lämnas in till Skatteverket.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.