När utländska företag bedriver verksamhet i Sverige genom fast driftställe eller har transaktioner med närstående svenska företag ska särskilda regler beaktas. Detta gäller även omvänt, det vill säga när svenska företag bedriver verksamhet i utlandet genom fast driftställe eller har transaktioner med närstående utländska företag.
Här beskriver vi
På sidan Internationellt kan du även läsa om
Internprissättning handlar om priser och andra villkor som avtalas i gränsöverskridande transaktioner mellan närstående företag. I Sverige används även det engelska uttrycket ”transfer pricing”, eller bara ”TP” som är den vedertagna förkortningen.
Regler om internprissättning grundar sig på den så kallade armlängdsprincipen som i korthet innebär att priser och villkor som avtalas i gränsöverskridande transaktioner mellan närstående företag ska motsvara de priser och villkor som hade avtalats mellan oberoende företag i en jämförbar situation.
Armlängdsprincipen är en internationellt vedertagen princip som regleras i svensk intern rätt i 14 kap. 19 § IL. Armlängdsprincipen finns även reglerad i alla Sveriges skatteavtal som i sin tur baseras på artikel 9 i OECD:s modellavtal. För att få en internationellt enhetlig tillämpning av artikel 9 och armlängdsprincipen har OECD publicerat riktlinjer om internprissättning (Transfer Pricing Guidelines). Skatteverket hämtar vägledning i riktlinjerna i sitt arbete med internprissättningsfrågor.
Under vissa förutsättningar måste företag som har gränsöverskridande transaktioner med andra närstående företag dokumentera dessa. Mer information om hur detta ska dokumenteras finner du i avsnittet ”Dokumentationsskyldighet”.
Vinstallokering handlar om hur ett utländskt företag som bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige ska beskattas. Motsvarande gäller även när ett svenskt företag bedriver verksamhet i utlandet och ska beskattas där. Det finns inga särskilda bestämmelser i inkomstskattelagen hur intäkter och kostnader ska fördelas till ett fast driftställe. För att bestämma den inkomst som är hänförlig till ett fast driftställe kan ledning hämtas från OECD:s vinstallokeringsrapport ”Report on the attribution of profits to permanent establishments” samt kommentarerna till artikel 7 i OECD:s modellavtal.
Vinstallokeringsprinciperna har också betydelse när ett svenskt företag bedriver verksamhet från fast driftställe utomlands och begär avräkning för utländsk skatt. Avräkning medges bara för skatt som det andra landet tagit ut på en inkomst som beräknats enligt de principerna.
Enligt vinstallokeringsrapporten ska ett fast driftställe redovisa ett resultat som om det hade varit ett fristående och oberoende företag. Detta motsvarar armlängdsprincipen som innebär att priser och andra villkor vid gränsöverskridande transaktioner mellan närstående företag ska överensstämma med de villkor som skulle ha avtalats mellan oberoende parter. Principen beskrivs närmare i OECD:s riktlinjer för internprissättning som tillämpas även vid vinstallokering. Det kan nämnas att vinstallokeringsrapporten uttryckligen hänvisar till OECD:s riktlinjer varför riktlinjerna kan ge vägledning även när det är fråga om vinstallokering till fasta driftställen.
Till skillnad från situationen vid internprissättning är ett fast driftställe i Sverige en del av det utländska företaget. För att beräkna inkomsten till ett fast driftställe krävs därför att man utför en analys genom den metod som är godkänd av OECD; ”the functionally separate entity approach”. Metoden innebär att man, genom två steg, ska skapa ett hypotetiskt fristående företag som ska prissättas som om det hade varit ett oberoende företag.
Det första steget innebär att man skapar ett hypotetiskt fristående företag som är skiljt från det företag det är en del av. Utgångspunkten är en funktionsanalys, där den verksamhet och de ekonomiskt betydelsefulla aktiviteter som utförs av det fasta driftstället ska identifieras.
Funktioner
För att förstå vilken roll det fasta driftstället har är det viktigt att utföra en analys av hela företaget och identifiera vilka funktioner som utförs av personal i det fasta driftstället och vilken vikt de har för vinstgenereringen i företaget. De betydelsefulla funktioner som utförs av personer i företaget kallas ”significant people functions”. Det fasta driftstället kan utföra allt från stödfunktioner till sådan betydelsefull verksamhet som medför att tillgångar och risker ska allokeras till det fasta driftstället.
Med utgångspunkt i de funktioner som utförs i det fasta driftstället ska det allokeras risker, tillgångar och kapital till det fasta driftstället. Vidare ska det kartläggas vilka transaktioner företaget som helhet har haft med andra juridiska personer (både oberoende och närstående företag), för att avgöra vilka rättigheter och skyldigheter från dessa transaktioner som ska allokeras till det fasta driftstället.
Risker
De risker som finns i en affärsverksamhet ska allokeras till den del av företaget där riskerna hanteras. För att en risk ska kunna allokeras till ett fast driftställe krävs att det finns personal i det fasta driftstället som genom ett aktivt beslutsfattande kan ta på sig eller hantera risken. På detta sätt ska riskerna följa funktionerna i det fasta driftstället.
Tillgångar
En allokering av företagets tillgångar kan inte utgå ifrån det legala ägandet, då företaget som helhet äger alla tillgångar. Istället ska företagets tillgångar allokeras till det fasta driftstället baserat på så kallad ekonomiskt ägande eller användning.
Om inga omständigheter talar emot det ska materiella tillgångar allokeras till den del av företaget som använder de materiella tillgångarna.
Immateriella tillgångar ska allokeras till den del av företaget där det görs ett aktivt beslutsfattande att ta på sig och hantera den risk som är förknippad med tillgången.
Kapital
Till det fasta driftstället ska det allokeras ett kapital som är tillräckligt för att stödja de funktioner, risker och tillgångar som har allokerats till det fasta driftstället. Detta kapital ska bestå av en armlängdsmässig andel som inte är räntebärande. På detta sätt säkerställs att det fasta driftstället har en armlängdsmässig skuldsättningsgrad. Det finns ett flertal metoder som i olika situationer kan användas för att beräkna storleken på det kapital som ska allokeras. Det är omständigheterna i det enskilda fallet som är avgörande om en viss metod leder till att det allokeras en armlängdsmässig andel kapital som inte är räntebärande till det fasta driftstället.
Identifiera affärshändelser
Ett fast driftställe är juridiskt och ekonomiskt en del av en utländsk juridisk person. Transaktioner mellan det fasta driftstället och andra delar av företaget kan därför inte få några civilrättsliga konsekvenser. De tänkta affärshändelser som sker mellan det fasta driftstället och resten av företaget (vilket av OECD kallas dealings) ska däremot skattemässigt överensstämma med de villkor som skulle ha avtalats mellan oberoende parter. Man behöver därför identifiera och fastställa vilka affärshändelser som har skett mellan det fasta driftstället och resten av företaget.
I det andra steget ska affärshändelser med andra delar av företaget samt transaktioner med närstående företag prissättas. Detta ska ske enligt riktlinjerna för internprissättning, som tillämpas för de affärshändelser som det fasta driftstället har haft med andra delar av företaget. Transaktioner och affärshändelser ska jämföras med de transaktioner som ett oberoende företag hade haft i en motsvarande situation. På detta sätt säkerställs att alla funktioner och aktiviteter som utförs av det fasta driftstället blir ersatta enligt armlängdsprincipen.
För att bedöma om det fasta driftstället får en armlängdsmässig ersättning behöver man göra en jämförbarhetsanalys och tillämpa en lämplig prismetod. Det finns olika saker att tänka på när man väljer prismetod och i vissa situationer kan en metod vara mer lämplig att använda än en annan. Man måste därför beakta styrkor och svagheter hos respektive metod utifrån den transaktion som har skett. Vägledning för detta arbete kan hämtas från OECD:s riktlinjer för internprissättning.
Det resultat som ska tas upp av det fasta driftstället ska utgå ifrån alla aktiviteter som bedrivs i det fasta driftstället. Detta ska inkludera följande:
Utgångspunkten för att beräkna resultatet är det fasta driftställets räkenskaper. Bokföringen är emellertid inte avgörande för Skatteverkets bedömning om den inte överensstämmer med principerna för vinstallokering. I inkomstdeklarationen kan skattemässiga justeringar därför behöva göras för att åstadkomma armlängdsmässiga intäkter och för att beräkna avdragsgilla kostnader.
Under vissa förutsättningar måste ett utländskt företag vars fasta driftställe i Sverige har affärshändelser med andra delar av det utländska företaget samt gränsöverskridande transaktioner med andra närstående företag dokumentera dessa. Detsamma gäller svenska företag som bedriver verksamhet från ett fast driftställe utomlands. Mer information om dokumentation finner du i avsnittet ”Dokumentationsskyldighet”.
Ett företag som har transaktioner med andra närstående företag måste under vissa förutsättningar upprätta en internprissättningsdokumentation. Syftet är att det ska gå att bedöma om priser och andra villkor mellan företagen är armlängdsmässiga.
Dokumentationen ska bestå av två delar. Den ena delen är gemensam för koncernen och ska innehålla information om koncernen och dess verksamhet. Den andra delen är företagsspecifik och ska innehålla information om företaget och de gränsöverskridande transaktioner som företaget har med utländska närstående företag. Om dokumentationen avser ett fast driftställe ska den andra delen innehålla information om företaget och de transaktioner som är hänförliga till det fasta driftstället och som anses ha skett mellan det fasta driftstället och resten av företaget. Transaktioner som är oväsentliga behöver inte dokumenteras i den företagsspecifika delen, utan dokumentationen ska fokusera på transaktioner som är viktiga ur ett internprissättningsperspektiv.
Dokumentationen ska vara upprättad på svenska, danska, norska eller engelska och ska överlämnas till Skatteverket på begäran. Den koncerngemensamma delen av dokumentationen ska vara upprättad senast när moderföretaget i koncernen ska lämna sin inkomstdeklaration. Den företagsspecifika delen ska vara upprättad när det svenska företaget ska lämna sin inkomstdeklaration.
Små och medelstora företag är undantagna från dokumentationsskyldigheten, men de måste fortfarande följa reglerna för internprissättning och vinstallokering. Det innebär att Skatteverket har möjlighet att justera resultatet för ett företag som inte redovisar ett resultat enligt armlängdsmässiga principer.
Undantaget gäller för företag som året före beskattningsåret ingår i en intressegemenskap (äkta eller oäkta koncern) som har mindre än 250 anställda och antingen har en omsättning på högst 450 miljoner kronor eller en balansomslutning på högst 400 miljoner kronor.
Gränserna för undantaget beräknas gemensamt för hela intressegemenskapen. Undantaget gäller både företag som har transaktioner med utländska företag och företag som bedriver verksamhet vid ett fast driftställe.
Mer att läsa:
Regler för internprissättningsdokumentation i rättslig vägledning Länk till annan webbplats..
Regler om dokumentationsskyldighet. Länk till annan webbplats.
Äldre regler om dokumentationsskyldighet Länk till annan webbplats.(gäller beskattningsår som påbörjades före den 1 april 2017).
Land-för-land rapportering Länk till annan webbplats. (för multinationella koncerner med en omsättning som överstiger 7 miljarder kronor).
OECD har publicerat en vägledning om hur armlängdsprincipen och OECD:s riktlinjer för internprissättning ska tillämpas på frågor som uppkommer eller får en större betydelse till följd av pandemin.
Vägledningen behandlar fyra områden som har ansetts särskilt angelägna:
Vägledningen ska ses som en tillämpning av de befintliga riktlinjerna på de särskilda frågeställningar som uppkommer till följd av pandemin. Den ska inte ses som en utvidgning eller ändring av riktlinjerna.
Utöver den information vi ger i rättslig vägledning har vi nedan valt att beskriva delar av innehållet i OECD:s vägledning om coronapandemin och internprissättning. Vi har delat upp beskrivningen i tre delar:
Dessa är publicerade i två olika versioner — bildspel med tal och PowerPoint-filer med talarmanus med anteckningar till respektive bild.
Fält med * är obligatoriska fält.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.