Skatteverket är behörig myndighet att ingå så kallade ömsesidiga överenskommelser enligt skatteavtal med andra länder om prissättningsbesked (Advance Pricing Agreement, APA). Se lagen (2009:1289) om prissättningsbesked vid internationella transaktioner. Skatteverket är även behörig myndighet och förhandlar med andra länder om att undanröja internationell dubbelbeskattning eller annan beskattning som strider mot skatteavtal.
I många länder förekommer att ett bolag ingår ett avtal med skattemyndigheten i det egna landet om prissättningen på internationella transaktioner. De kallas för unilaterala prissättningsbesked. Detta förekommer inte i Sverige.
Ett prissättningsbesked baseras på en ömsesidig överenskommelse mellan två (bilateral) eller flera (multilateral) länder om hur prissättningen av vissa koncerninterna internationella transaktioner ska ske och omfattar enligt huvudregeln tre till fem beskattningsår.
För att ett prissättningsbesked ska kunna meddelas är det nödvändigt att Sverige har ett skatteavtal med det andra landet. Dessutom ska skatteavtalet innehålla bestämmelser som möjliggör utbyte av information mellan länderna. Behörig myndighets förhandlingar sker inom ramen för en ömsesidig överenskommelse i enlighet med skatteavtalet. I (Organisation for Economic Co-operation and Development) OECD modellavtal återfinns bestämmelsen om ömsesidig överenskommelse i artikel 25.
I prissättningsbeskedslagen regleras möjligheten för näringsidkare att ansöka om besked om prissättning vid inkomstbeskattningen av framtida internationella koncerninterna transaktioner. Prissättningsbeskedet är normalt tillämpligt vid bestämmandet av underlag för statlig inkomstskatt. För enskilda näringsidkare är prissättningsbeskedet tillämpligt vid bestämmandet av underlag för kommunal inkomstskatt.
Den som ansöker om ett prissättningsbesked måste lämna de uppgifter som behövs för att prissättningsfrågan ska kunna bedömas på ett korrekt sätt. För att ett prissättningsbesked ska kunna utfärdas får det inte avse en enkel fråga eller transaktioner av mindre omfattning.
De transaktioner som omfattas måste också kunna bedömas fristående från andra transaktioner som inte omfattas av ansökan. Den som vill diskutera förutsättningarna för ett prissättningsbesked samt vad en sådan ansökan ska innehålla har möjlighet till ett förmöte med behörig myndighet.
Ett prissättningsbesked är bindande för Skatteverket i förhållande till den som beskedet avser för de transaktioner som omfattas av beskedet om de villkor som gäller för beskedet är uppfyllda. Under vissa förhållanden kan ett prissättningsbesked ändras eller återkallas.
Den näringsidkare som är, eller förväntas bli, skyldig att betala skatt i Sverige enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och som omfattas av ett tillämpligt skatteavtal har möjlighet att ansöka om ett prissättningsbesked. Både svenska och utländska näringsidkare med fast driftställe i Sverige omfattas av lagen och kan därmed ansöka om prissättningsbesked.
Handelsbolag och andra delägarbeskattade juridiska personer kan ansöka om ett prissättningsbesked om någon av delägarna är, eller förväntas bli, skattskyldig i Sverige och omfattas av ett tillämpligt skatteavtal.
En ansökan om ett prissättningsbesked ska ges in i fyra fysiska exemplar. Ansökan ska enligt förordningen (2009:1295) om prissättningsbesked vid internationella transaktioner innehålla följande uppgifter:
Det är viktigt att en ansökan innehåller alla de upplysningar som behövs för att behörig myndighet ska kunna bedöma en prissättningsmetod eller en transaktion. Sådana upplysningar kan exempelvis vara:
Innan ni lämnar in en ansökan bör ni ha ett förmöte med behörig myndighet för att exempelvis diskutera om det är lämpligt att ansöka om ett prissättningsbesked.
När ni har skrivit er ansökan om prissättningsbesked ska ni skicka den till:
Skatteverket
Behörig myndighet
205 30 Malmö
Mejla till: oca@skatteverket.se
Ni betalar en avgift för varje land som ansökan avser. Avgiften är:
Skatteverket skickar en faktura på beloppet i samband med att ni ansöker om ett prissättningsbesked.
En lista över de länder som Sverige har skatteavtal med finns på Rättslig vägledning.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.