På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Det är krav på elektronisk betalning för att du ska ha rätt till rot- och rutavdrag. Observera att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda rot- och rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också får skattereduktion för installation av grön teknik under året.
Det är krav på elektronisk betalning för att ha rätt till rot- och rutavdrag. Exempel på elektronisk betalning är betalning med kontokort, betalning med stöd av BankID eller betalning med Swish. Även en betalning med inbetalningskort på bank eller via e-tjänst är en elektronisk betalning. Betalningen ska innehålla uppgifter om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt och ska förmedlas av en betaltjänstleverantör, exempelvis en bank eller ett annat kreditinstitut. Detta innebär att betalning med presentkort inte kan godtas om kunden vill ha rotavdrag.
Reglerna gäller för alla arbeten som betalas från och med 1 januari 2020, även om arbetet påbörjades tidigare.
Du kan få rot- och rutavdrag även när du betalar i förskott. Arbetet måste dock vara utfört innan utföraren begär utbetalning från Skatteverket.
Om du betalar före ett årsskifte måste arbetet vara utfört senast i januari året efter för att du ska ha rätt till rot- eller rutavdrag. Företagaren måste ansöka om sin rot- eller rututbetalning hos Skatteverket senast den 31 januari året efter att du har betalat.
Avdraget räknas av från det maximala rot- eller rutavdrag som du har rätt till under det år du betalade.
Det som avgör när du får din skattereduktion är ditt betalningsdatum. Betalningsdatum är det datum när pengarna för betalning av arbetet lämnar ditt konto.
Tänk på följande om du vill ha rot- eller rutavdrag när du beställer ett större rot- eller rutarbete och utföraren skickar flera fakturor för olika delar av arbetet, eller när du betalar via a conto eller på löpande räkning:
Om du har fått en faktura av utföraren på hela beloppet men bara har betalat en del så kan utföraren ansöka om utbetalning från Skatteverket för den del du har betalat, trots att du ännu inte har betalat hela fakturan.
För varje del av en faktura du har betalat anses en lika stor andel gälla arbetskostnad. Om du till exempel har betalat 40 procent av det belopp som du ska betala efter rot- eller rutavdraget så kan du få 40 procent av det avdragna rot- eller rutavdraget.
Om du betalar ett arbete med bidrag eller annat ekonomiskt stöd från staten, en kommun eller ett landsting kan du normalt inte få rot- eller rutavdrag. Exempel:
Du kan få rot- eller rutavdrag om du har fått ekonomiskt stöd i form av föräldrapenning, vårdbidrag, handikappersättning eller liknande. Villkoret är att det ekonomiska stöd du fått inte är en direkt kompensation för det utförda rut- eller rotarbetet.
Om du har fått ersättning från ett försäkringsbolag bör du tänka på följande:
Utföraren har rätt till betalning från Skatteverket oavsett om du som köpare är nöjd med arbetet eller inte, förutsatt att du har betalat för det och att övriga förutsättningar är uppfyllda.
Meddela Skatteverket om inget arbete är utfört eller betalat och du ändå får ett meddelande från Skatteverket om att du har fått rot- eller rutavdrag. Det gör du genom att ringa Skatteupplysningen på 0771- 567 567 eller skicka e-post, se nedan.
Om du har frågor när det gäller ditt rot- och rutmeddelande eller andra frågor, kan du kontakta oss via mejl.
Fyll i din fråga och dina uppgifter. Vi svarar så fort vi kan.