På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Miljöbilar

För så kallade miljöbilar finns regler om nedsättning av förmånsvärdet, eftersom miljöbilar i allmänhet är dyrare i inköp än andra bilar. Genom de särskilda regler som finns för miljöbilar blir förmånsvärdet ändå i vissa fall väsentligt lägre för miljöbilar än för närmast jämförbara bilar.

Arbetsgivaren kan själv, utan särskild ansökan till Skatteverket, sätta ned förmånsvärdet för miljöbilar. Nedsättning av förmånsvärdet sker enligt följande.

  • El- och laddhybridbilar, som kan laddas från elnätet, samt gasbilar (ej gasol) justeras först till en jämförbar bil utan miljöteknik. Därefter sätts förmånsvärdet ner med 40 procent, max 16 000 kronor för inkomstår 2012-2016 och max 10 000 kronor från och med inkomstår 2017. Detta gäller endast om bilen har ett nybilspris som är högre än närmast jämförbara bil.
  • Etanolbilar, elhybridbilar, som inte kan laddas från elnätet, och bilar som kan köras på gasol, rapsmetylester samt övriga typer av miljöanpassade drivmedel justeras enbart ner till jämförbar bil.

Reglerna är tidsbegränsade och gäller till och med inkomståret 2020.

Vilka bilar som är miljöbilar och vilka bilar som är närmast jämförbara med miljöbilarna framgår av tabell i Skatteverkets allmänna råd om värdering av bilförmån:

Tillverkningsår 2016/2017

Tillverkningsår 2015

Tillverkningsår 2014

Tillverkningsår 2013

Tillverkningsår 2012

Tillverkningsår 2011

Eventuell extrautrustning och uppgift om minst 3 000 mils körning i tjänsten tas med vid beräkning av förmånsvärdet för den närmast jämförbara bilen.

Läs mer om beräkning av förmånsvärdet för miljöbil i Skatteverkets meddelanden om värdering av bilförmån, avsnitt 3.3.3:

Inkomstår 2011 och tidigare år

Nedsättning av förmånsvärdet sker enligt följande.

Förmånsvärdet för en miljöbil beräknas utifrån den närmast jämförbara bilen utan miljöteknik.
För vissa miljöbilar gäller särskilda regler.

  • Elbilar, elhybridbilar och gasdrivna bilar (ej gasol): Miljöbilens förmånsvärde sätts ner med 40 procent av förmånsvärdet för den jämförbara bilen. Nedsättningen får inte vara högre än 16 000 kronor för helt år
  • Alkoholdrivna bilar: Miljöbilens förmånsvärde sätts ned med 20 procent av förmånsvärdet för den jämförbara bilen. Nedsättningen får inte vara högre än 8 000 kronor för helt år.
Skatteverket

Till toppen