När du har bestämt dig för att avsluta din enskilda näringsverksamhet finns det några saker att tänka på. Vad som gäller för dig beror på vad som gäller för ditt företag.
Vad, när och hur du ska göra för att avsluta din verksamhet beror på vad som gäller för dig och ditt företag. Välj det påstående som gäller för dig i listan, följ sedan stegen i checklistan för att avsluta din verksamhet.
När ditt företag är avregistrerat kan du behöva komma åt dina uppgifter i efterhand, till exempel tidigare momsdeklarationer eller ett beslut. Därför finns de uppgifterna kvar på Mina sidor. Du ska även spara bokföringen och alla underlag till bokföringen i sju år.
Det är vanligtvis enkelt att avsluta en enskild näringsverksamhet. Du ska avregistrera dig för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter med mera. Om du betalar preliminärskatt bör du även se över om den preliminära debiteringen ska ändras. Du ska även lämna en NE-bilaga för det sista beskattningsåret. Här kan du läsa vad du bör tänka på när du avslutar din enskilda näringsverksamhet.
Din verksamhet anses ha upphört när du inte längre utför uppdrag eller säljer varor. För att verksamheten ska vara helt avslutad ska du också ha sålt företagets alla tillgångar, betalat alla skulder och återfört alla obeskattade reserver. Exempel på obeskattade reserver är periodiseringsfond, expansionsfond och skogskonto.
I stället för att sälja tillgångarna och betala skulderna kan du även föra över dessa till dig själv för att använda privat. Det kallas uttag. När du har gjort det är verksamheten helt avslutad. Du som har näringsfastighet, till exempel en skogs- eller jordbruksfastighet, kan endast avsluta verksamheten genom att överlåta fastigheten till någon annan.
Det är viktigt att du avregistrerar dig för F-skatt , moms och arbetsgivaravgifter. Om du inte avregistrerar din verksamhet kan du i vissa avseenden även fortsättningsvis behandlas som om du bedriver näringsverksamhet.
Ansökan om avregistrering kan du göra på blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639). En avregistrering innebär inte att F-skattedebiteringen tas bort för det aktuella beskattningsåret. Om en preliminär F-skattedebitering ska tas bort helt eller ändras på grund av ändrad beräknad inkomst måste du även lämna in blanketten Preliminär inkomstdeklaration 1 (SKV 4314).
» Preliminär inkomstdeklaration 1 (SKV 4314)
Du kan också göra avregistreringen via Skatteverkets e-tjänst med din e-legitimation på verksamt.se.
Skyldigheten att bokföra affärshändelser enligt bokföringslagen upphör när den fysiska personen inte längre bedriver verksamhet. I princip kan man säga att verksamheten inte längre bedrivs när du faktiskt har slutat med den aktivitet som utgjorde din verksamhet.
När verksamheten har upphört kan inga tillgångar eller skulder finnas kvar i balansräkningen vid räkenskapsårets utgång.
Den sista affärshändelsen för bokföringen är att tillgångar och skulder förs över till den privata sfären. Detta är ett uttag som ska bokföras mot eget kapital. Uttag av inventarier och varulagertillgångar bokförs på samma sätt (försäljning) och till samma belopp (marknadsvärdet) som till utomstående. Observera att beskattningsunderlaget för moms beräknas på särskilt sätt.
Du ska lämna NE-bilaga för det sista året som du bedrev näringsverksamhet. Det räcker med att verksamheten har bedrivits en enda dag. Du ska också lämna en NE-bilaga om du hade tillgångar eller skulder i företaget vid det föregående årets bokslut. Inkomster och utgifter redovisas på samma sätt som om verksamheten inte hade avslutats. Däremot ska du inte redovisa några tillgångar eller skulder (de ska vara sålda eller uttagna).
Du ska återkalla ditt godkännande för F-skatt när du slutar sälja varor och tjänster.
Du återkallar ditt godkännande för F-skatt med hjälp av en e-tjänst på verksamt.se eller med blanketten Ändringsanmälan.
F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-koder (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
När du återkallar ditt godkännande för F-skatt ändras inte din debiterade preliminärskatt automatiskt. Läs mer under steget Ändra debiterad preliminärskatt.
När du har skickat eller fått din sista faktura för företaget är det dags att avregistrera dig för moms.
Du avregistrera dig för moms med hjälp av en e-tjänst på verksamt.se eller med blanketten Ändringsanmälan.
F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-koder (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
Tänk på att du måste deklarera moms fram till avregistreringsdatum. Om du till exempel avslutar din verksamhet i december men avregistrerar företaget för moms först i januari året efter ska du deklarera moms för alla redovisningsperioder fram till ditt avregistreringsdatum.
Om du har haft anställda i företaget behöver du avregistrera dig som arbetsgivare.
Du avregistrerar dig som arbetsgivare med hjälp av en e-tjänst på verksamt.se eller med blanketten Ändringsanmälan.
F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-koder (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
När du lämnar din sista arbetsgivardeklaration ska du redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt fram till det datum du har avregistrerat dig som arbetsgivare.
Om du i din verksamhet har haft personalliggare måste du spara den i två år efter utgången av beskattningsåret då verksamheten upphörde.
När du avslutar ditt företag ändras inte din debiterade preliminärskatt automatiskt. Skatteverket kommer alltså inte, utan uppgift från dig, att ändra din debiterade preliminärskatt för det beskattningsår då du avslutar din verksamhet. Målet är att den debiterade preliminärskatten ska vara så nära den slutliga skatten som möjligt.
Lämna därför en ny preliminär inkomstdeklaration.
Lämna en preliminär inkomstdeklaration med hjälp av en e-tjänst eller med en blankett här på skatteverket.se.
Preliminär inkomstdeklaration (e-tjänst på skatteverket.se)
Om du inte lämnar en ny preliminär inkomstdeklaration måste du fortsätta att betala samma preliminärskatt som innan du avslutade företaget. Om du inte betalar riskerar du att få en skuld som kan komma att lämnas till Kronofogden för indrivning.
Har du betalat för mycket i preliminär skatt får du tillbaka överskottet i samband med att du får ditt slutskattebesked året efter du avslutat företaget.
Du som betalar en eller flera punktskatter behöver avregistrera dig för det. Exempel på punktskatter är reklam, alkohol och olika typer av energiskatter.
Ansök om att avregistrera dig för en punktskatt genom att skicka blankett Avregistrering – Punktskatt (SKV 5335) till oss. Du kan även skicka ett vanligt brev. Skicka blanketten eller brevet till Skatteverket, 771 83 Ludvika. Vi skickar sedan ett brev till dig som bekräftar avregistreringen. I brevet står vilken som blir din sista redovisningsperiod för punktskatten.
Om du har använt kassaregister i ditt företag ska du avanmäla det och den certifierade kontrollenhet som du har använt.
Avanmäl kassaregistret och kontrollenheten med en e-tjänst här på skatteverket.se.
Kassaregister – Anmäl, ändra, felanmäl och avanmäl
Du måste spara kontrollenheten och informationen i den i minst ett år efter att du har slutat använda den.
Om du har anmält en besöksadress ska du begära att Skatteverket tar bort den.
Använd vår e-tjänst på verksamt.se eller blanketten Ändringsanmälan för att ta bort besöksadressen.
F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-koder (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
Om du har registrerat ett företagsnamn kan du avregistrera det.
Använd en e-tjänst på verksamt.se för att avregistrera ett företagsnamn.
Avregistrera företagsnamn (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
När du lämnar din sista momsdeklaration ska du redovisa moms fram till det datum som Skatteverket har avregistrerat dig för moms.
Du ser datumet i det utskick som du har fått från Skatteverket. Om du inte har tillgång till utskicket kan du ringa Skatteupplysningen.
Deklarera moms med en e-tjänst här på skatteverket.se eller med en blankett som du har fått hemskickad.
Om du inte kan eller vill använda e-tjänsten och inte längre har kvar den momsdeklaration som du har fått hemskickad (SKV 4700), kan du beställa en ny via tjänsten Beställ blanketter.
Du ska ta med moms på fordringar och skulder i den sista momsdeklarationen. Du behöver lämna momsdeklaration även om du har noll kronor att redovisa.
Om du är momsregistrerad och säljer varor eller vissa tjänster momsfritt till andra EU-länder, ska du lämna uppgifter om försäljningen i en periodisk sammanställning till det datum som du har avregistrerat dig för moms.
Lämna periodisk sammanställning med hjälp av en e-tjänst eller med en blankett här på skatteverket.se.
Periodisk sammanställning för moms (e-tjänst på skatteverket.se)
Om du inte kan eller vill använda e-tjänsten, kan du beställa blankett SKV 5740 via tjänsten Beställ blanketter.
Om du har haft anställda ska du redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till och med det datum som du har avregistrerat dig som arbetsgivare.
Lämna arbetsgivardeklaration i tjänsten Arbetsgivardeklaration.
Lämna arbetsgivardeklaration Länk till annan webbplats.
Du som inte har möjlighet att använda tjänsten kan i stället lämna arbetsgivardeklaration på blankett.
Fyll i noll kronor för de perioder som du inte har betalat ut några löner.
När du lämnar din sista punktskattedeklaration ska du redovisa din punktskatt fram till det datum som Skatteverket har avregistrerat dig för punktskatt.
Du ser datumet i det utskick som du har fått från Skatteverket. Om du inte har tillgång till utskicket kan du ringa oss.
Lämna punktskattedeklaration med e-tjänsten Punktskatt – deklaration eller med den blankett som du har fått hemskickad.
Punktskatt – deklaration (e-tjänst på skatteverket.se)
Det finns särskilda skatteregler för dig som är godkänd lagerhållare eller upplagshavare för en punktskatt. Du ska deklarera skatt för alla oskattade varor som du har kvar efter att du har avregistrerat dig för punktskatter. Det gör du i din sista punktskattedeklaration.
Du ska sälja företagets alla tillgångar, betala alla skulder och återföra alla obeskattade reserver. Exempel på obeskattade reserver är periodiseringsfond, expansionsfond och skogskonto.
I stället för att sälja tillgångarna och betala skulderna kan du föra över dessa till dig själv för att använda dem privat. Vid uttag av tillgångar påverkas beskattningen på samma sätt som om du hade sålt varorna till någon annan för marknadsvärdet.
Läs mer om bland annat uttag på sidan Moms och bokföring vid avslutad verksamhet.
När du deklarerar ska du lämna en NE-bilaga för det sista året som du bedrev näringsverksamhet, alltså när du sålde eller köpte varor eller tjänster.
Deklarera din inkomst med en e-tjänst här på skatteverket.se. Du ska både lämna en vanlig inkomstdeklaration (Inkomstdeklaration 1) och en NE-bilaga. Du kan fylla i NE-bilagan direkt i e-tjänsten.
Inkomstdeklaration 1 (e-tjänst på skatteverket.se)
Om du inte kan eller vill använda e-tjänsten och inte längre har kvar den deklarationsblankett som du har fått hemskickad, kan du beställa en ny deklarationsblankett via e-tjänsten Beställ blanketter. Om du vill lämna din NE-bilaga med en pappersblankett kan du hämta även den via Beställ blanketter, eller här på webben.
Du ska lämna en NE-bilaga för det sista året som du bedrev näringsverksamhet. Det innebär att om du sålde eller köpte varor eller tjänster i ditt företag under en enda dag under till exempel 2023, ska du lämna en NE-bilaga tillsammans med deklarationen 2024.
Om du har avslutat din verksamhet före 2023 kan det vara så att du behöver göra en sista avstämning av egenavgifter i deklarationen 2024.
Läs mer om reglerna för när du ska lämna NE-bilaga.
Har du använt ett ombud, till exempel en redovisningskonsult, ska du avregistrera ombudet.
Använd en e-tjänst eller en blankett här på skatteverket.se för att avregistrera ditt ombud.
Ombud och behörigheter (e-tjänst på skatteverket.se)
Avregistrera inte ditt ombud innan ombudet har lämnat de sista moms- och arbetsgivardeklarationerna för ditt företag.
Här kan du läsa några exempel på hur det kan gå till att avsluta eller ombilda en enskild näringsverksamhet. Personerna i exemplen har olika förutsättningar, vilket innebär att de behöver göra olika saker. Förhoppningsvis kan du hitta ett exempel som liknar din egen situation.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.