Du som fastighetsägare eller ägare av en byggnad på ofri grund, har möjlighet att begära omprövning eller överklaga Skatteverkets beslut om fastighetstaxering. Vill du att Skatteverket ska ompröva beslutet så begär du omprövning hos Skatteverket. Om du vill att en förvaltningsdomstol ska pröva ditt ärende så överklagar du till förvaltningsrätten.
Skatteverket kan ompröva sina beslut om fastighetstaxering. Om du till exempel vill komplettera med nya uppgifter eller förklaringar som Skatteverket inte hade tillgång till vid det tidigare beslutet kan du begära omprövning hos Skatteverket.
När det finns flera delägare till en fastighet, har varje delägare för sig rätt att begära omprövning av fastighetstaxeringen. Du kan läsa mer om det längre ner under rubriken Vem kan begära omprövning eller överklaga.
Bestämmelserna om omprövning finns i 20 kap. 7 19 §§ och 24 kap. 1 § fastighetstaxeringslagen (SFS 1979:1152), FTL.
Du som fastighetsägare har möjlighet att begära omprövning av Skatteverkets beslut om fastighetstaxering inom fem år efter fastighetstaxeringsåret (femårsfristen). Det betyder till exempel att din begäran om omprövning av ett beslut avseende fastighetstaxeringsåret 2019 måste ha kommit in till Skatteverket senast den 31 december 2024.
Om du kan visa att du inte fått kännedom om beslutet innan november månad det femte året efter fastighetstaxeringsåret, har du möjlighet att göra en begäran om omprövning inom två månader från den dagen du fick reda på att Skatteverket fattat ett beslut som är till din nackdel.
Du som är privatperson och äger ett småhus har möjlighet att begära omprövning genom att använda e-tjänsten Begära omprövning av fastighetstaxering småhus. Ombud kan inte använda e-tjänsten.
För de övriga fastighetstyperna hyreshus, lantbruk, industri, täktmark, elproduktionsenhet, specialenhet och ägarlägenhet finns det ingen e-tjänst. För dessa eller om du inte kan använda e-tjänsten för småhus, begär du omprövning genom att använda blanketten Begäran om omprövning av fastighetstaxering (SKV 3080).
Om det har skett en förändring på fastigheten under innevarande år ska detta inte omprövas. En bedömning av det görs vid en fastighetstaxering kommande år.
Om det har skett en förändring på fastigheten under nuvarande år ska detta inte omprövas. Förändringen ska redovisas i en fastighetstaxering året efter förändringen blev färdig. Till exempel om du färdigställt en byggnad under år 2024 så ska denna redovisas i 2025 års fastighetstaxering. Du kan då kontakta Skatteverket och lämna uppgifter om vilken förändring som skett. Skatteverket kommer då att skicka ut en deklaration till dig så att fastigheten kan få en ny taxering.
Du som fastighetsägare har möjlighet att överklaga alla beslut om fastighetstaxering.
Det är förvaltningsrätten i den domkrets där fastigheten är belägen som prövar överklagande av Skatteverkets beslut om fastighetstaxering. Överklagandet ska alltså ställas till den förvaltningsrätten men ska skickas in till Skatteverket.
Bestämmelserna om överklagande finns i 21 kap. 3-7 §§ och 24 kap. 1 § fastighetstaxeringslagen (SFS 1979:1152), FTL.
Skatteverkets allmänna råd kan inte överklagas. De allmänna råden kan gälla till exempel riktvärdeangivelser eller genomsnittshyror. Men de kan prövas i ett enskilt fall inom ramen för överklagande av ett beslut om fastighetstaxering, om andra grunder för värderingen kan tillämpas i stället.
Skatteverkets föreskrifter, till exempel om indelningen av Sverige i värdeområden, kan inte heller överklagas (7 kap. 7 § FTL).
Du kan överklaga Skatteverkets beslut om fastighetstaxering inom fem år efter fastighetstaxeringsåret. Det betyder till exempel att tidsfristen för att överklaga ett beslut avseende fastighetstaxeringsåret 2019 är till och med år 2024.
Tidsfristen för överklagande kan förlängas i vissa fall. Om beslutet som du vill överklaga har meddelats av Skatteverket efter den 30 juni det femte året efter fastighetstaxeringsåret och du som fastighetsägare inte har fått del av beslutet före november månad samma år, har du rätt att överklaga inom två månader från den dag du fick del av beslutet.
Ett överklagande ska, enligt allmänna förvaltningsrättsliga bestämmelser, alltid lämnas in till Skatteverket.
När det finns flera delägare till en fastighet, har varje delägare rätt att begära omprövning eller överklaga ett beslut om fastighetstaxering. Ett ombud har möjlighet att begära omprövning eller överklaga ett beslut om fastighetstaxering. Ombudet gör det genom att använda blanketten Begära omprövning av fastighetstaxering eller blanketten Överklaga fastighetstaxering. En fullmakt behöver då bifogas.
Efter ägarbyte har både den förra och den nya ägaren rätt att begära omprövning eller överklaga med vissa begränsningar:
Arrendator som enligt avtal ska svara för skatt eller fastighetsavgift gentemot fastighetsägaren, har samma rätt att begära omprövning eller överklaga som en ägare.
Som ägare räknas även tomträttsinnehavare och andra innehavare av vissa rättigheter enligt 1 kap. 5 §, FTL.