Om du arbetat ombord på ett fartyg på nordisk kontinentalsockel styrs beskattningen av din inkomst av det nordiska skatteavtalet. Det finns omständigheter som gör att din inkomst ibland blir undantagen från svensk beskattning beroende på var du jobbat. Du ska dock alltid redovisa inkomsten i din svenska inkomstdeklaration.
Om du är bosatt i Sverige och arbetar i ett annat nordiskt land gäller det nordiska skatteavtalet. Skatteavtalet är till för att undvika dubbelbeskattning. Det finns två vanliga metoder för att göra det. Det ena är att den utländska skatten räknas bort från den svenska skatten på inkomsten. Det andra är att inkomsten undantas helt från beskattning i antingen arbetslandet eller hemvistlandet. Med hemvistlandet menas landet där du är bosatt.
Det som styr din beskattning är i vilka länder du har jobbat och vad det är för typ av arbete fartyget utfört. Det är kopplat till en viss artikel i skatteavtalet där beskattningsrätten avgörs.
Ibland kan ett fartyg ha olika uppdrag under en arbetsperiod. Vilken artikel som gäller i avtalet avgörs då resa för resa. Med andra ord görs bedömningen varje gång fartyget lämnar hamnen.
Om du är anställd på ett fiskefartyg som arbetar på nordisk sockel gäller artikel 15 punkt 4d i det nordiska skatteavtalet. Där framgår att din inkomst bara ska beskattas i ditt hemvistland. Om du är bosatt i Sverige ska din inkomst alltså endast beskattas i Sverige. Det andra nordiska landet har inte rätt att beskatta din inkomst.
Du kan inte få sjöinkomstavdrag eller skattereduktion för sjöinkomst om du har inkomst från fiskefartyg.
Om du är anställd på ett kryssningsfartyg som arbetar inom ett och samma lands farvatten anses arbetet vara utfört i det landet och ska beskattas där enligt skatteavtalet. Detta sker enligt artikel 15 punkt 1 i det nordiska skatteavtalet. För att undvika att inkomst enligt 15 punkt 1 dubbelbeskattas gäller artikel 25 punkt 6b. Denna artikel gäller bara för dig som är bosatt i Sverige och innebär att inkomsten undantas från beskattning här. Din löneinkomst ska då bara beskattas i ditt arbetsland. Du ska dock informera om inkomsten i din inkomstdeklaration, se "deklarera inkomst från utländska fartyg och färjor".
Det finns speciella regler för dig som arbetar i olje- och gasbranschen.
I artikel 21 i skatteavtalet görs det skillnad på om arbetsgivaren bedriver själva utvinningen eller om de utför stödfunktioner, så som personal- eller materialtransport, bogsering eller andra hjälpfunktioner.
Om du arbetat på ett fartyg eller en rigg som bedriver utvinning av olja eller gas (kolväteförekomster) så räknas inkomsten till artikel 21 punkt 7a. Inkomsten får då beskattas i arbetslandet och för att undvika dubbelbeskattning gäller artikel 25 punkt 6b. Denna artikel gäller bara för dig som bori Sverige och innebär att inkomsten undantas från beskattning här. Din löneinkomst ska då bara beskattas i ditt arbetsland. Du ska dock informera om inkomsten i din inkomstdeklaration, se "deklarera inkomst från utländska fartyg och färjor". För att denna artikel ska vara tillämplig krävs att du arbetat där mer än 30 dagar under en tolvmånadersperiod.Om du har arbetat på ett hjälpfartyg till olje- och gasbranschen räknas din inkomst till artikel 21 punkt 7c. Den får då beskattas både i arbetslandet och hemvistlandet. För att du inte ska bli dubbelbeskattad räknas den utländska skatten av från den svenska skatten på inkomsten.
Om du jobbar på nordiska farvatten kan 183-dagarsregeln för fartyg i oceanfart gälla. Detta gäller specifikt om du arbetar på isländska farvatten eller i Norska havet norr om Trondheimsfjorden eftersom dessa områden anses vara oceanfart.