På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
På grund av planerat underhållsarbete förekommer det kortare avbrott på webbplatsen lördagen den 17 och söndagen den 18 juni
Vi genomför underhåll av våra e-tjänster i dag 15 mars, kl. 17–22. Under tiden kan det förekomma störningar i alla våra e-tjänster.
Varning bluffmejl
Just nu är det problem att ringa Skatteupplysningen. Felsökning pågår. Vänligen försök igen senare.
Om arbetsgivaren bekostar privat sjukvård för en anställd, det vill säga vård som inte är offentligt finansierad, är detta en skattefri förmån. Arbetsgivaren har å andra sidan ingen avdragsrätt för kostnaden.
En arbetsgivare kan alltså bekosta en läkarbehandling hos en privat läkare eller ett privat sjukhus utan att den anställde beskattas för denna förmån. Här finns inget som hindrar att arbetsgivaren efter överenskommelse gör ett bruttolöneavdrag för den anställde för att kompensera sig för kostnaden.
Om arbetsgivaren däremot bekostar offentligt finansierad sjukvård, till exempel i form av patientavgifter för den anställde, är detta en skattepliktig förmån. Arbetsgivaren har i detta fall avdragsrätt för kostnaden.
I prop. 2017/18:131 föreslår regeringen att skattefriheten ska slopas för förmån av hälso- och sjukvård i Sverige som inte är offentligt finansierad och för förmån av vård och läkemedel utomlands. Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018 och tillämpas första gången på förmån av hälso- och sjukvård och läkemedel som har tillhandahållits efter den 30 juni 2018.
Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel (för ko