På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Årskort och periodkort

Om privata resor med ett tjänstekort (årskort) inte redovisas till arbetsgivaren bör förmånen värderas till kostnaden för ett årskort om det inte finns några inskränkningar av den privata användningen.

Används ett tjänstekort (årskort) inte till någon del för privata resor uppkommer ingen skattepliktig förmån. Omständigheter som tyder på att tjänstekortet inte används privat är om avtal träffas mellan arbetsgivaren och mottagaren, där det framgår att tjänstekortet endast får användas för resor i tjänsten.

Om det lämnas en redogörelse för privata resor under året får förmånen värderas till värdet av resorna i stället för hela kortvärdet.

För lokala och regionala kort som bekostas av arbetsgivaren förutsätts kortet vara för privat användning, även om det också används för tjänsteresor på arbetsorten. I sådana fall förmånsbeskattas den anställde för hela kortvärdet. Bara om kort av den här typen förvaras på arbetsplatsen för att endast användas av personalen vid tjänsteärenden undviks förmånsbeskattning.

Skatteverket

Till toppen