På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Fri kost är en skattepliktig förmån för den anställda. Som arbetsgivare ska du göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Det saknar i princip betydelse om anställda får fri kost på den ordinarie arbetsplatsen, vid tjänsteresa eller konferens. Fri kost kan i vissa fall vara skattefri, till exempel vid intern representation som personalkonferens eller personalfest.
I likhet med andra förmåner är kostförmån skatte- och avgiftspliktig oavsett om det är du som arbetsgivare eller någon annan som ger ut förmånen, så länge förmånen har sin grund i anställningen. Fri kost är skatte- och avgiftspliktig även om en anställd får den utomlands.
Med kost avses allt som kan ätas och drickas. Med måltid avses i första hand frukost, lunch eller middag. Förmånen uppkommer så snart den anställda har ätit av måltiden.
Kostförmån värderas schablonmässigt och värdet för en hel dag är beräknat för minst tre måltider.
Om den anställda betalar för måltiden, till exempel direkt vid inköpet eller via nettolöneavdrag, minskar du förmånsvärdet med motsvarande belopp.
Om du som arbetsgivare bidrar till kostnaderna för måltiden, beskattas den anställda för skillnaden mellan det pris som hen betalat för måltiden och schablonvärdet för kostförmån. Samma värde ska ingå i underlaget för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter.
Fri kost vid intern representation, till exempel informationsmöten med personalen och interna kurser, är skatte- och avgiftsfri under förutsättning att sammankomsterna kan bedömas som intern representation. För att reglerna om skattefri kost ska gälla krävs att det är fråga om sammankomster som är tillfälliga och kortvariga med gemensamma måltidsarrangemang.
Det är vanligt att en längre kurs delas upp och hålls vid flera tillfällen. I sådana fall räknas inte hela kursen som sådan som en sammankomst. Det är i stället de fysiska gemensamma möten som deltagarna har under utbildningen som räknas som sammankomst.
Sammankomsten betraktas som tillfällig om det går minst två veckor mellan mötena, och som kortvarig om den varar högst en vecka.
Som arbetsgivare ska du dokumentera sammankomsterna. Av dokumentationen bör det åtminstone framgå i vilket sammanhang mötet eller konferensen hållits, syftet med mötet, innehållet och för vilken eller vilka persongrupper.
Du som arbetsgivare ska redovisa värdet av kostförmånen i ruta 012 på kontrolluppgiften och sätta ett kryss i ruta 042.
Om du har ett beslut från Skatteverket om justering av värdet för kostförmån, ska du sätta ett kryss i ruta 048.
Du som arbetsgivare ska redovisa värdet av kostförmånen i ruta 012 i arbetsgivardeklarationen på individnivå.
Om du har ett beslut från Skatteverket om justering av värdet för kostförmån, ska du sätta ett kryss i ruta 048.