Det är Skatteverket som betalar ut lönegarantin till dig, men konkursförvaltaren eller rekonstruktören beslutar vilket belopp du ska få.
Lönegaranti innebär att du kan få ersättning för den lön som du inte fått ut när din arbetsgivare gått i konkurs eller genomgår en företagsrekonstruktion.
Skatteverket betalar ut lönegaranti i konkurser och rekonstruktioner som beslutats från och med 1 februari 2025. För konkurser och företagsrekonstruktioner fram till och med 31 januari 2025 är det Länsstyrelserna som betalar ut din lönegaranti.
Du får normalt lönegaranti för intjänad lön på ditt bankkonto inom 5-10 arbetsdagar från den dag vi får beslutet från konkursförvaltaren eller rekonstruktören. Lönegaranti för uppsägningslön får du normalt på ditt bankkonto inom 5-10 arbetsdagar från att du lämnat in din försäkran för perioden.
När din arbetsgivare har gått i konkurs utser tingsrätten en konkursförvaltare. När din arbetsgivare genomgår en företagsrekonstruktion utser tingsrätten en rekonstruktör.
Det är konkursförvaltaren eller rekonstruktören som beslutar om du har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar du ska få. I vissa fall är det Kronofogden som beslutar om lönegaranti.
Har du frågor som gäller hur mycket lönegaranti du ska få utbetalt eller varför du får en viss summa, ska du kontakta konkursförvaltaren eller rekonstruktören. När du har fått ditt beslut om lönegaranti från konkursförvaltaren eller rekonstruktören är det viktigt att du läser beslutet.
Om någon uppgift inte är rätt, exempelvis uppgiften om ditt bankkontonummer, ska du kontakta konkursförvaltaren eller rekonstruktören så snart som möjligt. Du hittar kontaktuppgifterna till konkursförvaltaren eller rekonstruktören på beslutet om lönegaranti. Där står också hur du ska göra om du inte är nöjd.
Du kan som mest få lönegaranti utbetalt med ett belopp som motsvarar totalt fyra prisbasbelopp. För beslut som fattas under år 2025 motsvarar det 235 200 kronor. Du kan få lönegaranti för högst åtta månader. Hur länge du får lönegaranti beror därför på hur mycket du tjänar och hur lång uppsägningstid du har.
Du kan till exempel få lönegaranti för
När konkursförvaltaren eller rekonstruktören skickat in beslut om lönegaranti för intjänad lön behöver du inte lämna någon försäkran.
Om du är uppsagd och skulle haft rätt till lön under uppsägningstiden kan du få lönegaranti för uppsägningslönen.
För att du ska få lönegaranti för din uppsägningslön behöver du skicka in en försäkran till Skatteverket för varje period under hela lönegarantiperioden. En period börjar den 21:a och sträcker sig till den 20:e i månaden efter. Du kan tidigast lämna din försäkran för aktuell period den 20:e.
Du lämnar din försäkran i e-tjänsten Lönegaranti – Lämna försäkran. I e-tjänsten ska du lämna uppgift om du under perioden har:
Du bifogar också ditt intyg om att du är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du kan hämta intyget genom att logga in på Arbetsförmedlingens webbplats.
Innan Skatteverket betalar ut lönegaranti till dig gör vi vissa kontroller. Om ditt ärende träffas av någon kontroll så skickar vi ett meddelande till konkursförvaltaren eller rekonstruktören så att de kan kontrollera uppgifterna och skicka in ett nytt beslut om din lönegaranti eller meddela oss att beslutet inte ändras.
Skatteverket gör normalt skatteavdrag från beloppet enligt beslutet om lönegaranti innan vi betalar ut lönegaranti till ditt bankkonto. Skatteverket får uppgift om vilket bankkonto lönegarantin ska betalas ut till från konkursförvaltaren eller rekonstruktören.
Du får normalt lönegaranti för intjänad lön på ditt bankkonto inom 5-10 arbetsdagar från den dag vi får beslutet från konkursförvaltaren eller rekonstruktören. Lönegaranti för uppsägningslön får du normalt på ditt bankkonto inom 5-10 arbetsdagar från att du lämnat in din försäkran för perioden.
I samband med utbetalningen får du en utbetalningsspecifikation med dessa detaljer:
Skatteverket redovisar lönegarantibeloppet och den avdragna skatten i en individuppgift för dig. Du kan se uppgifterna under menyvalet Skatter och deklarationer och Mina inkomstuppgifter när du är inloggad på Mina sidor.
Här kan du läsa om vad du som anställd kan behöva tänka på om du har blivit uppsagd och eventuellt ska flytta från Sverige.
Du ska meddela Skatteverket när du flyttar inom Sverige eller från Sverige.
Du anmäler ny adress till Skatteverket via e-tjänsten Flyttanmälan eller blankett Anmälan – Flyttning inom Sverige, SKV 7845.
Anmälan – Flyttning inom Sverige, SKV 7845
Utvandring anmäler du till Skatteverket via blankett Anmälan flyttning till utlandet (SKV 7665).
Anmälan - Flyttning från Sverige (SKV 7665)
Om du flyttar ska du anmäla en ny kontaktadress till Skatteverket via blanketten SKV 7542 eller via ett mejl via Skatteverkets kontaktformulär. Detta ska du göra både om den nya adressen finns i Sverige eller i utlandet.
Samordningsnummer - kontaktadress (SKV 7542)
Kontaktadressen använder Skatteverket om vi behöver komma i kontakt med dig, till exempel för att skicka ut din inkomstdeklaration eller beslut om slutlig skatt.
Om du har ett samordningsnummer och ska lämna Sverige kan du anmäla till Skatteverket att du vill få ditt samordningsnummer vilande. En sådan anmälan gör du via ett skriftligt brev till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Du som har skatt att få tillbaka får pengarna insatta på ditt bankkonto om du har anmält kontonumret till oss. Tänk på att anmäla ett nytt mottagarkonto om du byter bank. Det går bra att anmäla konton i både svenska och utländska banker som mottagarkonton.
Tänk på att Skatteverket betalar ut lönegaranti till det bankkonto som du eller din arbetsgivare meddelat till konkursförvaltaren eller rekonstruktören. Det är viktigt att du meddelar konkursförvaltaren eller rekonstruktören om du byter bankkonto.
Även om du har flyttat från Sverige kan du vara skyldig att lämna in en inkomstdeklaration. Du som ska beskattas i Sverige ska vanligtvis lämna en inkomstdeklaration till Skatteverket senast den 2 maj året efter det att du har tjänat in pengarna.
Om du vill att någon annan ska kunna hjälpa dig med att till exempel lämna in din inkomstdeklaration elektroniskt kan du utse en person till deklarationsombud.
Ansökan e-tjänster – Deklarationsombud (SKV 4809)
Du kan ha rätt att göra avdrag för till exempel resor till och från arbetet. Du kan även ha rätt till avdrag för dubbel bosättning eller tillfälligt arbete om du har flyttat till en ny bostadsort på grund av ditt arbete. Om du arbetar på en annan ort än där du bor kan du ha rätt till avdrag för hemresor. Mer information finns i Skatteverkets avdragslexikon och broschyren Traktamenten och andra kostnadsersättningar (SKV 354).
Traktamenten och andra kostnadsersättningar (SKV 354)
För att kunna använda de flesta av Skatteverkets e-tjänster behöver du ha en e-legitimation. Om du ska flytta från Sverige behöver du stämma av med din bank om du kommer att kunna behålla din e-legitimation efter det att du har flyttat.
För att komma åt innehållet i en digital brevlåda behöver du ha en e-legitimation. Kommer du inte att ha kvar din e-legitimation behöver du avsluta din digitala brevlåda.