Om du bor i Sverige är du skyldig att betala skatt här för alla dina inkomster. Huvudregeln är att du ska redovisa dina utländska inkomster i din svenska inkomstdeklaration. Även om du har flyttat från Sverige kan du vara skyldig att betala skatt här.
I tjänsten Räkna om utländska tjänsteinkomster kan du med pension från Finland, Norge eller Danmark få hjälp räkna om dina utländska inkomster till svenska kronor samt få information om eventuell avräkning av utländsk skatt. E-tjänsten hjälper dig även ta reda på om du ska deklarera pensionen i Sverige och hur du i så fall gör det.
E-tjänsten Räkna om utländska kapitalinkomster kan just nu bara hjälpa dig som har ränteinkomster eller utdelningar.
Redovisa den utländska inkomsten vid rätt punkt i deklarationen. Tänk på att alla belopp ska vara omräknade till svenska kronor. Om det redan finns ett belopp i rutan ska du fylla i det nya totalbeloppet.
Kryssa i rutan att du haft inkomster från utlandet. Du hittar rutan under Övriga upplysningar i din inkomstdeklaration. Om du har betalat skatt för inkomsten i ett annat land och har rätt till avräkning av den utländska skatten, ska du även kryssa i rutan att du begär avräkning av utländsk skatt.
Under Övrigt lämnar du uppgift om:
En inkomst kan vara undantagen från beskattning i Sverige på grund av svenska regler eller bestämmelser i skatteavtal. Även om du inte ska betala skatt på inkomsten i Sverige ska du lämna uppgift i din svenska inkomstdeklaration om att du haft den.
Kryssa i rutan att du haft inkomster från utlandet. Du hittar rutan under Övriga upplysningar i din inkomstdeklaration.
Under Övrigt lämnar du uppgift om:
Om du är bosatt i Sverige och tillfälligt arbetar utomlands är inkomsten skattepliktig i Sverige. Inkomsten är normalt skattepliktig även i arbetslandet om du arbetar för en arbetsgivare som hör hemma där.
Det är viktigt att du tar kontakt med skattemyndigheten i arbetslandet för att få veta om du är skattskyldig där för din arbetsinkomst.
Om du är anställd och vistas i utlandet under minst sex månader och betalar skatt i arbetslandet kan du bli befriad från att betala skatt i Sverige.
Arbetar du i ett annat nordiskt land är huvudregeln att du betalar skatt endast i arbetslandet från första dagen. Din nordiska arbetsgivare betalar också dina socialavgifter i arbetslandet.
Om du har drivit näringsverksamhet i utlandet ska du redovisa detta. Endast i undantagsfall är näringsverksamhet i utlandet undantagen från beskattning i Sverige.
Om du ska betala skatt för din nordiska pension i Sverige eller inte beror bland annat på om du fick pensionen före 5 april 2008.
Du som får pension från Finland, Norge eller Danmark kan logga in i vår e-tjänst Mina inkomstuppgifter och se de uppgifter Skatteverket fått om din pension. Uppgifterna har vi fått genom ett automatiskt informationsutbyte mellan länderna.
Genom att använda e-tjänsten Räkna om utländska tjänsteinkomster får du hjälp att räkna om din pension till svenska kronor. Du får också hjälp att ta reda på om du ska deklarera pensionen, hur du redovisar den i deklarationen och om du kan begära avräkning av utländsk skatt.
Räkna om utländska tjänsteinkomster Länk till annan webbplats.
Direktpension är en tjänstepension som du får direkt från din tidigare arbetsgivare eller från någon annan som betalar ut pensionen för arbetsgivarens räkning. I Sverige är avtal om direktpension vanligtvis något du som anställd får utöver ordinarie pensionsavtal (till exempel ett kollektivavtal).
Ett avtal om direktpension är ett löfte om framtida pension. Normalt säkerställer arbetsgivaren direktpensionen genom att du får panträtt i en tillgång, till exempel en kapitalförsäkring. Pensionsavtalet kan vara utformat så att du ska få pension som motsvarar värdet av tillgången som utgör pant för pensionslöftet.
Om du under perioder arbetar utomlands och då inte ingår i det svenska pensionssystemet är det vanligt att arbetsgivaren säkerställer din pensionsrätt genom en pensionsplan. En sån pensionsplan kan ses som ett avtal om direktpension.
Du beskattas inte för förmånen av din framtida pensionsinkomst förrän du går i pension och pensionen betalas ut enligt avtalet. Pensionen ska då tas upp till beskattning som inkomst av tjänst.
När pensionen betalas ut enligt avtalet är det en skattepliktig inkomst.
Det saknar betydelse om:
Pensionen ska tas upp till beskattning även om inte kontrolluppgift har lämnats.
Den som bor i Sverige och får utbetalningen ska själv redovisa den vid punkt 1.3 (Allmän pension och tjänstepension) i sin inkomstdeklaration.
Du som hyrt ut eller sålt en bostad i utlandet ska redovisa det i din deklaration. Endast i undantagsfall är uthyrningsinkomst eller vinst vid försäljning av bostad i utlandet undantagen från beskattning i Sverige.
Från och med den 1 januari 2023 ska företag som tillhandahåller vissa digitala plattformar lämna uppgifter till Skatteverket om din uthyrning. Uppgifterna ska lämnas första gången i början på 2024 och avser ersättning för försäljning eller uthyrning under 2023.
Beräkningshjälp när du hyr ut din privatbostad Länk till annan webbplats.
Om du har fått ränta på bankkonto, utdelning eller har sålt aktier i utlandet, ska du redovisa detta i deklarationen. I tjänsten Räkna om utländska kapitalinkomster kan du se hur stor ränteinkomsten, utdelningen och avräkningen blir i svenska kronor.
Räkna om utländska kapitalinkomster Länk till annan webbplats.
Om du avyttrat utländsk valuta och fordringar i utländsk valuta ska du betala skatt på avyttringen.
Om du bor du i Sverige och har en utländsk pensions- eller kapitalförsäkring ska du normalt betala avkastningsskatt på försäkringen i Sverige.