Koncernbidrag innebär att inkomster förs över från ett företag till ett annat inom en koncern utan att det sker någon motprestation i form av varor eller tjänster. Genom koncernbidrag finns det alltså en möjlighet att fördela resultatet mellan företag som ingår i samma koncern. Koncernbidrag dras av som kostnad hos givaren och tas upp som intäkt hos mottagaren. Koncernbidraget måste redovisas öppet i både givarens och mottagarens inkomstdeklarationer.
Koncernbidrag kan lämnas mellan moderföretag och dotterföretag samt mellan dotterföretag.
Moderföretag är ett svenskt företag som äger mer än 90 procent av andelarna i ett svenskt aktiebolag eller i en svensk ekonomisk förening. Moderföretag kan vara aktiebolag, ekonomisk förening, sparbank, ömsesidigt försäkringsbolag, stiftelse eller ideell förening. För stiftelse och ideell förening gäller att den inte får vara så kallat. inskränkt skattskyldig, till exempel en idrottsförening.
Dotterföretag är det företag som ägs av ett moderföretag.. Dotterföretag kan vara ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening.
Utländska bolag inom EES-området behandlas som svenska företag om mottagaren är skattskyldig i Sverige för koncernbidraget. Detsamma gäller om mottagaren är ett svenskt företag med skatterättslig hemvist i ett annat land inom EES.
Varken givare eller mottagare av koncernbidraget får vara ett privatbostadsföretag eller ett investmentföretag.
Koncernbidrag från moderföretag till dotterföretag kan bara ges om moderföretaget äger mer än 90 procent av andelarna. Det är huvudregeln. Om dotterföretaget däremot genom fusioner kan gå upp i moderföretaget kan koncernbidrag lämnas även om ägandet understiger 90 procent. Fusion anses kunna ske om ett moderföretag äger mer än 90 procent av aktierna i ett dotterföretag. Denna fusionsregel gäller bara när koncernbidrag ges från ett moderföretag, och bara om mottagaren är ett aktiebolag.
Koncernbidrag kan i det här fallet lämnas från A till Y eftersom X genom fusion kan gå upp i A. Därefter kan Y gå upp i A.
Koncernbidrag får lämnas mellan moderföretag och dotterföretag samt mellan dotterföretag. Det är huvudregeln. Men koncernbidrag kan också lämnas direkt mellan andra företag i en koncern om givaren hade kunnat förmedla koncernbidraget via andra företag inom koncernen. Avdragsrätt måste då finnas i varje led i den förmedlingskedjan.
Koncernbidrag kan i det här fallet lämnas från A till Y eftersom A kan lämna till B som därefter kan lämna till Y.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.