Om du blir bjuden på en måltid av din arbetsgivare så kan det vara en skattefri förmån, till exempel vid konferenser, julbord eller personalfester. Annars är det en förmån som du ska beskattas för.
Exempel på skattefria måltider
Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.
Om du fått en måltid som inte är skattefri ska du beskattas för förmånen. En kostförmån värderas schablonmässigt. Schablonvärdet för inkomstår 2021 och inkomstår 2022 är:
Andra smårätter och styckesaker som du får av din arbetsgivare värderas till marknadsvärdet. Enklare förfriskningar som räknas som en personalvårdsförmån i samband med arbetet, till exempel frukt eller kaffe med bulle är skattefria.
Din arbetsgivare ska lämna uppgift om din kostförmån till Skatteverket.
Om du själv betalat för måltiden till exempel direkt vid köpet eller genom ett nettolöneavdrag ska arbetsgivaren minska förmånsvärdet med motsvarande belopp.
Justering av förmånsvärdet innebär att man, om det finns synnerliga skäl, kan gå ifrån det schablonvärde som i vanliga fall gäller. För det krävs ett beslut från Skatteverket efter ansökan från din arbetsgivare.
Det kan till exempel bli aktuellt om du som anställd blir erbjuden en måltid som avsevärt avviker från en normal lunch. Det räcker inte med att avstå från tillbehör som smör, bröd och sallad etc. Till exempel om du är anställd på en snabbmatsrestaurang med ett begränsat urval rätter som till exempel gatukök, salladsrestaurang och liknande ställen.
Speciella regler gäller för till exempel barnskötare, au-pairer eller annan personal som äter hos den familj där de arbetar. Då ska värdet av kostförmånen beräknas till 50 kronor för två eller fler måltider per dag. Om det endast är en fri måltid per dag är det en skattefri förmån.