På den här sidan kan du läsa mer om de olika delarna i fastighetsdeklarationen och få hjälp med hur du ska fylla i den.
I den här tjänsten kan du deklarera ditt småhus.
E-tjänsten Fastighetsdeklaration, småhus är stängd och öppnar åter i slutet av januari 2025.
Alla uppgifter i fastighetsdeklarationen ska visa hur fastigheten ser ut den 1 januari 2025. Under Information till dig finns viktig information om hur du ska deklarera just den här fastigheten.
Om du har fått en fastighetsdeklaration och inte är ägare eller delägare till fastigheten den 1 januari 2025 är det viktigt att du fyller i rutan vid Ägarbyte?.
Om du har fått ett förslag på nytt taxeringsvärde behöver du inte göra någonting, Skatteverket får automatiskt veta att ägarbyte skett när lagfarten är registrerad.
Under Lämna övriga uppgifter kan du skriva ett meddelande till Skatteverket om något som har betydelse för fastighetsdeklarationen men inte framgår av frågorna i deklarationen.
Om du har renoverat ditt småhus, eller har ett bygglov för nybyggnation, kan du läsa mer om vanliga situationer för dig som ska deklarera din fastighet.
Här kan du läsa om hur du fyller i den del av deklarationen som handlar om tomten.
I fastighetstaxeringen delas all egendom inom en taxeringsenhet upp i värderingsenheter som värderas var för sig. Skatteverket bestämmer ett nummer för alla värderingsenheter för att kunna särskilja dem. Mark till en småhusfastighet ska i sin helhet utgöra tomtmark.
Här anges tomtens areal i kvadratmeter, utan decimaler. Tomtens areal är detsamma som fastighetens totala areal. Finns det flera värderingsenheter tomtmark på fastigheten ska de tillsammans utgöra fastighetens totala areal. Kontrollera den förifyllda uppgiften. Om den är felaktig eller saknas, rätta eller komplettera.
Här kan du, om du vill, ange en egen benämning på den här tomten. Det kan vara till
hjälp om du har flera värderingsenheter tomtmark på fastigheten.
Här anges vilken typ av Småhus (bostadsbyggnad) som finns på tomten. Om tomten är obebyggd, ange vilken typ av bebyggelse som tomten är tänkt att bebyggas med.
Ange vilken tillgång till vatten som finns på din tomt. För att tomten ska anses ha tillgång till vatten måste vattnet vara drickbart.
Med kommunalt vatten menas att fastigheten är ansluten till det kommunala vattennätet. Även om ingen anslutning finns anses anläggningen ansluten om fastighetsägaren har fått besked om förbindelsepunkt och krävts på betalning för anslutningen.
Med enskild anläggning året om menas en anläggning för vattenförsörjning som inte är kommunal.
Med sommarvatten menas att tomten bara har tillgång till dricksvatten under den frostfria delen av året (innefattar inte frivillig avstängning av vattnet).
Ange vilken tillgång till wc-avlopp som finns på din tomt. Med wc-avlopp menas att tomten har tillgång till wc-avlopp som godkänts av kommunen. Med tillgång till wc-avlopp avses antingen direkt eller indirekt anslutning, exempelvis genom en gemensamhetsanläggning.
Med kommunalt wc-avlopp menas att tomten är ansluten till det kommunala nätet. Tomten anses ansluten till det kommunala nätet även när det finns så kallat LTA-system. Även om ingen anslutning finns anses anläggningen ansluten om fastighetsägaren fått besked om förbindelsepunkt och krävts på betalning för anslutningen.
Med enskilt wc-avlopp menas att avloppsfrågan är löst på något annat sätt än genom kommunalt wc-avlopp, till exempel med en trekammarbrunn eller septiktank.
Närheten till vatten har stor påverkan på en fastighets marknadsvärde. Det kallas formellt närhet till strand, och med strand menas då strandlinjen, alltså gränsen mellan land och vatten. Det måste inte vara fråga om en strand där man kan bada.
Avståndet ska vara det kortaste som kan mätas upp mellan strandlinjen och huvudbyggnadens fasad mot vattnet. Mätningen ska göras horisontellt och det behöver inte finnas någon anlagd väg eller gångstig för att det ska anses vara möjligt att nå strandlinjen. Det innebär i praktiken att en mätning måste göras på en kartbild för att bli korrekt. På en obebyggd tomt mäts avståndet från en lämplig plats för bostadsbyggnaden.
Det finns en undantagsregel för strandnära tomter i klass 2 eller 3: Om den kortaste möjliga vägen att gå till fots från byggnaden till strandlinjen är mer än 300 meter, ska tomten räknas till klass 4 (inte strandnära).
Fastighetsrättsliga förhållanden visar om tomten till en bostadsbyggnad är en egen, eller kan bilda en egen, fastighet.
Fastighetsrättsliga förhållanden för tomtmark på småhusenhet handlar om tomtmarken utgör självständig fastighet eller inte.
Om det finns en tomtmark på småhusenheten så utgör den en självständig fastighet. Om du har flera tomtmarker på småhusenheten så behöver du fylla i om tomtmarkerna kan bilda egna fastigheter eller inte, det vill säga om de är avstyckningsbara eller om de inte går att stycka av.
Med ett grupphusområde menas ett område som är bebyggt, eller som kan bebyggas, med minst sex radhus, kedjehus, parhus eller friliggande småhus. Småhusen ska ha en likartad utformning och vara belägna inom detaljplanelagt område. Byggnaderna har uppförts, eller ska uppföras, samtidigt eller under en begränsad tidsperiod av samma exploatör. Med begränsad tidsperiod menas tre år.
Reglerna om grupphusområde gäller inte komplementbyggnader i villakvarter, gäststugor av olika slag och fritidshus på arrenderad mark.
Ägare till en fastighet belägen i grupphusområde, enligt definition ovan, ska svara Ja på frågan om tomten anses ingå i grupphusområde. För grupphusområden finns bara två klasser för fastighetsrättsliga förhållanden. Klass 1 som är en självständig fastighet och klass 2 som gäller övriga, det vill säga avstyckningsbara och ej avstyckningsbara tomtmarker. Det betyder att om man har en fastighet som består av flera tomtmarker, vilka är belägna i ett grupphusområde, betyder det att ingen av tomterna är en egen fastighet och man ska därför ange klass 2 under fastighetsrättsliga förhållanden. Om du enbart har en tomtmark med ett småhus, eller byggrätt för ett småhus, ska du ange klass 1 under fastighetsrättsliga förhållanden.
Om din fastighet inte är belägen i ett grupphusområde ska du fylla i nej vid frågan om grupphusområde.
Om du har två eller flera likadana tomter kan du redovisa dem gemensamt. Fyll i uppgifterna för en av tomterna och ange sedan hur många sådana lika tomter du har.
Här kan du läsa om hur du fyller i den del av deklarationen som handlar om din bostadsbyggnad.
I fastighetstaxeringen delas all egendom inom en taxeringsenhet upp i värderingsenheter som värderas var för sig. Skatteverket bestämmer ett nummer för alla värderingsenheter för att kunna särskilja dem.
Här anges på vilken tomt bostadsbyggnaden ligger. Om det finns flera tomter och bostadsbyggnaden är det viktigt att Skatteverket vet vilka som hör ihop.
Här kan du, om du vill, ange en egen benämning på det här bostadsbyggnad. Det kan vara till hjälp om du har flera bostadsbyggnad på fastigheten.
Deklarera egenskaperna som huset har den 1 januari 2025.
Nybyggnadsår är det år då bostadsbyggnaden blev inflyttningsklar. En bostadsbyggnad anses vara inflyttningsklar det år den till övervägande del har tagits, eller kunnat tas, i bruk för sitt ändamål som bostad.
Här anges bostadsbyggnadens totala boyta. Om du har gjort en om- eller tillbyggnad som påverkar boytan ska du även räkna in den ytan här.
Här anges bostadshusets totala biyta. Bara yta i biutrymmen som kan nås inifrån bostadsbyggnaden ska redovisas, till exempel
Värdeytan är summan av boytan och 20 procent av biytan (dock aldrig mer än 20 m²). Värdeytan räknas ut automatiskt av Skatteverket.
Värdeåret är bostadsbyggnadens nybyggnadsår, dock tidigast 1929 även om bostadsbyggnaden skulle vara byggt före 1929. Om boytan i ett senare skede och sedan föregående fastighetstaxering byggs ut med minst 10 m², kan värdeåret räknas om till ett senare år än tidigare, så att bostadsbyggnaden räknas som "yngre".
Här visas sammanlagda poängen för de svar som lämnats på standardfrågorna.
Om du har byggt om eller till på en befintlig bostadsbyggnad sedan föregående fastighetstaxering ska du bara redovisa det om du har utökat boytan med minst 10 m². Kom ihåg att ändra din totala boyta under rubriken Bostadsbyggnad.
Om flera om- eller tillbyggnader har gjorts under perioden, kan du ange det första årets ökning av boytan här i fälten och de efterföljande årens ökning under Lämna övriga uppgifter.
Om byggnaden är under uppförande den 1 januari 2025 anger du de totala nybyggnadskostnaderna (inklusive moms) fram till det datumet.
Läs mer om kostnader vid nybyggnation.
Antal lika småhus: Om du har två eller flera likadana bostadsbyggnader kan du redovisa dem gemensamt. Fyll i uppgifterna för ett av bostadsbyggnaderna, och ange sedan här hur många likadana bostadsbyggnader du har.
Här kan du läsa om hur du fyller i den del av deklarationen som handlar om Standard i din bostadsbyggnad.
Med källarplan menas att golvytan helt eller till större delen ligger under marknivån. Om källarplanet kan nås inifrån bostadsdelen och har en takhöjd på minst 190 cm, räknas det som sådan biyta som ska mätas och deklareras.
Sluttningsvåning (eller souterrängvåning) kallas ett plan där golvytan utefter minst en fönstervägg ligger över eller jäms med marknivån men i övrigt ligger under marknivån. En sluttningsvåning är därför inte detsamma som ett källarplan. En sluttningsvåning räknas primärt som boyta som ska mätas och deklareras.
Alla slags fönster av typen två-, tre- eller fyrglasfönster, med eller utan isolerglas, hör till svarsalternativet som ger 2 standardpoäng. Med hermetiskt tillslutna bågar avses fönsterbågar som utgör en tätslutande enhet med luft eller gas mellan fönsterglasen. Med kopplade bågar avses bågar som är sammankopplade till en enhet, som går att vika ut, vilket innebär att insidan kan putsas. Fasta fönster är fönster som inte är öppningsbara.
Övriga fönster som enbart består av ett enkelglas eller fönster med ett enkelglas och en löstagbar innerbåge får 0 standardpoäng.
Med uppvärmningssystem menas exempelvis,
En enstaka luftvärmepump (luft/luft) är inte ett system, utan oftast bara ett komplement till det ordinarie uppvärmningssystemet. En sådan luftvärmepump ger inga standardpoäng.
Du behöver bara ange om ditt kök har normal, hög eller enkel standard.
Vatten som är indraget i bostadsbyggnaden måste inte vara drickbart. Det räcker med att vattnet kan användas för till exempel tvätt, wc-spolning eller annat för att du ska välja "Ja".
Med wc avses vattenspolad toalett.
Det är bara bad- eller duschutrymme i bostadsplan (inklusive sluttningsvåning) som ger standardpoäng. Bad- eller duschutrymme i källarplan ger ingen standardpoäng.
Med "källarplan" menas att golvytan på våningsplanet helt eller till övervägande del ligger under den omgivande tomtnivån. Ett källarplan ska alltid räknas som biyta.
Om golvet utefter minst en fönstervägg ligger i nivå med eller över omgivande tomt och i övrigt under den omgivande tomtnivån, kallas våningsplanet "sluttningsvåning" (eller souterrängvåning).
Om en tvättmaskin är placerad i till exempel pannrum eller liknande utrymme, som inte är inrättat för tvätt och klädvård, väljer du "Nej".
Om din eldstad har fått eldningsförbud, svarar du nej på den här frågan.
Observera att frågan bara avser utrymme i källarplan.
Med "källarplan" menas att golvytan på våningsplanet helt eller till övervägande del ligger under den omgivande tomtnivån på alla sidor. Ett källarplan ska alltid räknas som biyta.
Om golvet utefter minst en fönstervägg ligger i nivå med eller över omgivande tomt och i övrigt under den omgivande tomtnivån, kallas våningsplanet "sluttningsvåning" (eller souterrängvåning).
Dessa fyra frågor om underhålls- och ombyggnadsstandard för fasad, tak, elsystem och va-ledningar gäller bara för bostadsbyggnader med nybyggnadsår 2002 eller tidigare.
För en bostadsbyggnad med nybyggnadsår 2003 eller senare blir det alltid noll standardpoäng här, även om underhålls- och ombyggnadsarbeten har utförts på bostadsbyggnaden år 2003 eller senare.
Att fasadbeklädnaden till större delen är utbytt betyder att det är mer än hälften som bytts ut.
Att takbeläggningen till större delen är utbytt betyder att det är mer än hälften som bytts ut.
För att standardpoäng ska åsättas för utbyte av takbeläggning ska antingen:
Om bara underlaget är utbytt så betraktas detta mer som reparation av taket och standardpoäng för byte av tak ska inte åsättas.
Med helt utbytt menas att elsystemets alla delar har bytts ut.
Att utbyte av vattenledningar och avloppsledningar till större delen är utbytt betyder att det är mer än hälften som bytts ut.
Dessa två frågor om underhålls- och ombyggnadsstandard för kök och bad- eller duschrum gäller bara för bostadsbyggnad med nybyggnadsår 2008 eller tidigare.
För en bostadsbyggnad med nybyggnadsår 2009 eller senare blir det alltid noll standardpoäng här, även om underhålls- och ombyggnadsarbeten har utförts på bostadsbyggnaden år 2009 eller senare.
Kökets fasta inredning (skåp, bänkar och liknande) och utrustning ska vara helt utbytta för att standardpoäng ska åsättas.
För att sanitetsutrustningen, golvbeläggningen och väggbeklädnaden i det största bad- eller duschutrymmet ska anses vara "i allt väsentligt utbytt" ska