På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Preliminärt uppskov

Om du inte har köpt en ny bostad samma år som du säljer den gamla bostaden kan du begära preliminärt uppskov det år du deklarerar försäljningen.

I de här situationerna begär du preliminärt uppskov:

  • Du köper inte någon ny bostad senast det år som du säljer den gamla bostaden, men kommer att köpa en ny bostad senast den 31 december året efter försäljningsåret.
  • Du köper en ny bostad senast samma år som du säljer den gamla bostaden, men flyttar inte in senast den 2 maj året efter försäljningsåret.
  • Du köper en ny bostad som är en fastighet (småhus, småhustomt eller ägarlägenhet) senast under samma år som du säljer din gamla bostad. Du kommer att ha utgifter för ny-, till- eller ombyggnad under tiden den 2 maj året efter försäljningsåret - den 2 maj andra året efter försäljningsåret.

Det preliminära uppskovet varar bara ett år. I nästföljande deklaration begär du slutligt uppskov, men har du inte skaffat någon ny bostad eller flyttat in i rätt tid kan du inte få slutligt uppskov utan måste betala skatt på det preliminära uppskovsbeloppet. Alternativt begär du omprövning av föregående deklaration, där du begärde preliminärt uppskov, och betalar skatt på vinsten.

Beräkna uppskov utifrån när du sålt din bostad

Det har skett en lagändring under 2016 som innebär att du beräknar uppskovsbeloppet på olika sätt beroende på när du har sålt din bostad. Uppskovstaket (1 450 000 kronor) tas bort under tiden 21 juni 2016 – 30 juni 2020. Det innebär att du kan få preliminärt uppskov med hela vinsten om du har sålt din bostad den 21 juni 2016 eller senare.

Här finns mer information om hur du beräknar preliminärt uppskov:

 

Exempel på preliminärt uppskov

Ny bostad köps inte under samma år som den gamla säljs.

Du har sålt ett småhus med vinst under 2016, men köper inte någon ny bostad under 2016 utan avser att köpa ett nytt hus under 2017.

Du begär preliminärt uppskov i deklarationen 2017. Köper du ingen ny bostad under 2017 kommer du att få betala 22 procent i skatt på det preliminära uppskovet vid deklarationen 2018

Ny bostad köps under samma år som den gamla säljs. Ingen inflyttning före 2 maj året efter försäljningsåret.

Du har sålt en bostadsrätt med vinst och köpt ett radhus som ersättningsbostad under 2016, men flyttar av olika skäl inte in senast den 2 maj 2017 utan först den 1 september 2017.

Du begär preliminärt uppskov i deklarationen 2017 och sedan slutligt uppskov i deklarationen 2018.

Köper en fastighet som ersättningsbostad och har utgifter för tillbyggnad efter den 2 maj året efter.

Du har sålt en bostadsrätt med vinst under 2016, köpt ett hus som ersättningsbostad och flyttat in under året. Under 2017 kommer du både att bygga om huset och bygga till det. Eftersom inköpspriset för huset var lägre än försäljningspriset för bostadsrätten behöver du ta med utgifterna för om- och tillbyggnad som du har under 2017 för att få uppskov med hela vinsten.

Du begär preliminärt uppskovskov i deklarationen 2017 och slutligt uppskov i deklarationen 2018

Skatteverket

Till toppen