Den här informationen vänder sig till dig som hanterar utdelning från ett avstämningsbolag och beskriver reglerna om att hålla inne samt redovisa och betala kupongskatt.
Ett avstämningsbolag är ett aktiebolag som är anslutet till Euroclear Sweden AB:s kontobaserade aktiesystem.
Värdepappersfonder, specialfonder och europabolag med säte i Sverige ska hålla inne, redovisa och betala kupongskatt på samma sätt som avstämningsbolag. Om ditt bolag inte är ett avstämningsbolag är det ett kupongbolag.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte i början på hösten 2024 och tar max 60 minuter.
Ja, jag vill delta i en intervju om kupongskatt Länk till annan webbplats.
Kupongskatt är en källskatt som tas ut på utdelning från bland annat svenska aktiebolag när den som tar emot utdelningen bor utomlands eller är hemmahörande i utlandet (begränsat skattskyldig).
Vem som ska hålla inne och redovisa kupongskatten beror på olika faktorer. Läs mer i rättslig vägledning.
Du ska hålla inne kupongskatt vid utbetalning av utdelning när den utdelningsberättigade (personen som har rätt att ta emot utdelning) är en begränsat skattskyldig person.
Du ska även hålla inne kupongskatt på utdelning när uppgifter om den utdelningsberättigade är ofullständiga. En uppgift är ofullständig när det inte klart framgår vem som är utdelningsberättigad, eller när du saknar väsentliga uppgifter för att kunna bedöma den utdelningsberättigades skattskyldighet.
Inlösen och likvidation räknas också som utdelningar i kupongskattehänseende. Här kan du läsa mer om hur du beräknar underlaget för kupongskatt vid inlösen, likvidation med mera.
Huvudregeln är att du ska hålla inne 30 procent kupongskatt vid utbetalningen av utdelningen. Skattesatsen kan bli lägre om det finns ett skatteavtal med den utdelningsberättigades hemvistland. Om du har säkerställt att den utdelningsberättigade uppfyller förutsättningarna kan du hålla inne en lägre skattesats direkt när utdelningen betalas ut (en så kallad direktnedsättning).
Skatteavtalen med Portugal och Grekland upphörde den 1 januari 2022
Den 1 januari 2022 upphörde Sveriges skatteavtal med Portugal respektive Grekland att gälla.
För utdelningar med utdelningstillfälle från och med den 1 januari 2022 kommer det inte längre vara möjligt att sätta ned kupongskatten genom tillämpning av Sveriges skatteavtal med Portugal eller Grekland. Kupongskatt ska då istället tas ut med 30 procent i enlighet med huvudregeln i kupongskattelagen.
Om den utdelningsberättigade har hemvist i Schweiz är en direktnedsättning enligt skatteavtalet inte möjlig. Enligt skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz ska kupongskatt alltid hållas inne med 30 procent. Den utdelningsberättigade kan ansöka om återbetalning av det överskjutande beloppet hos Skatteverket i efterhand.
Du ska redovisa utdelning från avstämningsbolag på något av följande sätt:
Du ska redovisa utdelning från avstämningsbolag inom fyra månader från utdelningstillfället.
För avstämningsbolag är utdelningstillfället lika med avstämningsdagen. För värdepappersfonder och specialfonder är utdelningstillfället den dagen då utdelningen blir tillgänglig för lyftning.
Observera att Skatteverkets tidigare plusgiro har upphört. Plusgirot ska därför inte längre användas för inbetalning av kupongskatt.
Från och med den 1 februari 2023 ska istället nedanstående betalningsuppgifter användas för inbetalning av kupongskatt.
Betala in kupongskatten till Skatteverkets bankgiro 5926-1545. Betalningsmottagare: Skatteverket.
Om inbetalningen gäller utdelning från ett avstämningsbolag, en värdepappersfond, specialfond eller ett europabolag med säte i Sverige, ska du ange namn och organisationsnummer för den bank eller förvaltare som betalar in skatten som referens.
När du betalar in kupongskatt från ett utländskt bankkonto ska du använda följande uppgifter:
IBAN-nummer: SE92 1200 0000 0128 1010 1353
BIC/Swiftkod: DABASESX
Bank:
Danske Bank
Norrmalmstorg 1
SE-103 92 Stockholm
Betalningsmottagare:
Skatteverket
SE-831 87 Östersund
Du måste ange både IBAN-nummer och BIC/Swiftkod vid betalningen.
Om inbetalningen gäller utdelning från ett avstämningsbolag, en värdepappersfond, specialfond eller ett europabolag med säte i Sverige, ska du ange namn och organisationsnummer för den bank eller förvaltare som betalar in skatten som referens.
Observera att inbetalningar från svenskt konto ska göras till bankgiro 5926-1545.
Du ska betala in kupongskatten till Skatteverket senast samma dag som du ska lämna in redovisningen.
Om det finns särskilda skäl kan Skatteverket bevilja ett anstånd med att lämna in en redovisning och att betala kupongskatt. En ansökan om anstånd ska lämnas skriftligen till Skatteverket.
Bestämmelser om skyldighet att redovisa utdelning och om kupongskatt finns i kupongskattelagen och kupongskatteförordningen.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.