Kostnadsersättning är en separat ersättning vid sidan av lönen för att täcka de kostnader du haft i ditt arbete eller i ditt uppdrag. Det kan till exempel vara kostnader för telefonsamtal, resor eller kostnader du haft i ditt uppdrag som god man.
Om din arbetsgivare betalar ut ersättning till dig för utgifter du haft i ditt arbete och som är avdragsgilla i deklarationen behöver arbetsgivaren inte dra av någon skatt på ersättningen. Det gäller till exempel om du får traktamente eller bilersättning enligt de skattefria schablonbelopp som finns. Du behöver inte ta upp dem i din deklaration men du får inte heller göra avdrag för utgifterna.
Om ersättningen överstiger de skattefria schablonbeloppen ska den överskjutande delen beskattas som lön.
Om du fått annan ersättning för dina utgifter i tjänsten, till exempel för telefonsamtal, ska ersättningen finnas med i din inkomstdeklaration vid punkt 1.2 (Kostnadsersättningar). Du får då göra avdrag för utgifter som du kan visa att du haft vid punkt 2.4 (Övriga utgifter)
Om du får ersättning för ett tillfälligt utlägg, till exempel om du köpt något för arbetsgivarens räkning och utgiften är företagets, ska du inte ta upp ersättningen i din deklaration.
Om du hyr ut ett rum i din bostad till arbetsgivaren, till exempel för att använda som kontor, garage eller lager i verksamheten ska hyresersättningen du får beskattas som inkomst av kapital eller som inkomst av tjänst.
För att hyresersättningen ska beskattas som inkomst av kapital måste alla av nedanstående förutsättningar vara uppfyllda:
Du ska då redovisa hyresersättningen som inkomst av kapital vid punkt 7.3 (Överskott vid uthyrning av privatbostad) i din deklaration. Du har rätt göra ett skäligt avdrag för de merkostnader du haft på grund av uthyrningen, exempelvis ökade kostnader för el, vatten eller uppvärmning. Det gäller även när du hyr ut ditt garage till arbetsgivaren.
Men du har inte rätt till det schablonavdrag på 40 000 kronor som man får göra när man hyr ut sin privatbostad.
Om du hyr ut en bostad till arbetsgivaren enbart för att övernatta där vid tjänsteresor är ersättningen istället kostnadsersättning för logi.
Som familjehem kan du få två typer av ersättning, ett arvode och en omkostnadsersättning. Du ska redovisa båda ersättningarna i din inkomstdeklaration men omkostnadsersättningen kan du göra avdrag för. Du kan däremot inte göra avdrag för andra kostnader än de du fått omkostnadsersättning för.
Om Skatteverket fått uppgift om din ersättning finns den i din inkomstdeklaration. Vid punkt 1.2 (Kostnadsersättningar) finns uppgift om den omkostnadsersättning du fått.
Du som är familjehem kan göra avdrag för kostnadsersättningen vid punkt 2.4 (Övriga utgifter) i deklarationen. Du får bara avdrag för den del av ersättningen som överstiger 5 000 kronor.
Som god man eller förmyndare kan du få två typer av ersättning, ett arvode och en omkostnadsersättning. Båda ersättningarna är skattepliktiga och du ska redovisa båda ersättningarna i din inkomstdeklaration.
Omkostnadsersättningen behandlas som en kostnadsersättning om det finns underlag som visar att utgifterna är skäliga för att du ska kunna utföra ditt uppdrag eller om ersättningen inte är högre än 2 procent av ett prisbasbelopp. För inkomstår 2023 innebär det som högst 1 050 kronor och för inkomstår 2024 som högst 1 146 kronor.
Om Skatteverket fått uppgift om din ersättning finns den vid punkt 1.2 (Kostnadsersättningar) i din inkomstdeklaration. Du får göra avdrag för din kostnadsersättning vid punkt 2.4 (Övriga utgifter) i deklarationen. Du får bara avdrag för den del av ersättningen som överstiger 5 000 kronor.