På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Du som sålde din bostad med vinst 2015–2019 utan att begära uppskov kan göra det i efterhand, om du har köpt en ny bostad. Använd vår tjänst för att ta reda på om du kan få uppskov, se vad det kostar och för att skicka in din ansökan.
Den årliga skatten på bostadsuppskov, ofta kallad uppskovsränta, togs bort den 1 januari 2021. De nya reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov från och med deklarationen som du lämnar 2022.
Om du säljer din bostad och gör en vinst ska du betala skatt på vinsten. Om du köper en ny bostad och flyttar dit, kan du ibland skjuta på hela eller delar av vinstbeskattningen tills du säljer även den nya bostaden. För att skjuta på vinstbeskattningen ansöker du om uppskov i samband med att du deklarerar bostadsförsäljningen.
Hittills har de som har beviljats uppskov behövt betala årlig skatt på uppskovsbeloppet. Den skatten försvann vid årsskiftet.
Du som redan har ett uppskov behöver inte göra någonting. Du kan inte retroaktivt få tillbaka den årliga kostnaden för uppskovet.
Du kommer att betala uppskovsränta i deklarationen 2021, eftersom du då deklarerar för dina inkomster 2020. Uppskovsräntan försvinner först från och med deklarationen som du lämnar 2022.
Ditt uppskovsbelopp är 500 000 kronor. Skatten är 0,5 procent. Du har därför behövt betala cirka 2 500 kronor i skatt per år. Det behöver du inte längre göra från deklarationen 2022.
500 000 kronor x 0,005 = 2 500 kronor
Du som sålde din bostad med vinst 2014 utan att begära bostadsuppskov kunde ansöka om uppskov i efterhand fram till den 31 december 2020. Nu kan du inte längre ansöka om uppskov i efterhand för en sådan försäljning. Detsamma gäller om du sålde bostaden tidigare än 2014 utan att ansöka om uppskov.
Orsaken till att du inte längre kan ansöka om uppskov i efterhand om du sålde bostaden 2014 eller tidigare, är att du bara kan göra ändringar i deklarationerna sex år bakåt i tiden. Det innebär att under 2021 kan du göra ändringar som gäller inkomståret 2015 eller senare.
Om du redan har skickat in din ansökan men ångrat dig eller vill göra ändringar, kan du ringa Skatteupplysningen för att få hjälp.
Om du sålde din bostad med vinst 2015–2019 och inte ansökte om uppskov, har du betalat vinstskatt på försäljningen. Du kan nu ansöka om uppskov i efterhand. Det gäller under förutsättning att du köpt en ny bostad senast året efter försäljningen, och flyttat in senast den 2 maj andra året efter försäljningen.
Om ditt uppskov beviljas innebär det att du
Använd vår tjänst för att räkna och ansöka om bostadsuppskov i efterhand:
Vissa behöver ansöka på papper:
Du sålde din bostad med vinst 2016 (det är ditt inkomstår i det här exemplet) och köpte en ny bostad. Du begärde inte uppskov när du deklarerade 2017, utan betalade hela vinstskatten. Du vill nu ansöka om uppskov i efterhand.
Om du har sålt din bostad åren 2015–2019 och redan har betalat skatt på hela eller delar av ditt uppskov, kan du ansöka om att få tillbaka hela det uppskov som du beviljades när du sålde din bostad. Har du sålt din bostad tidigare än 2015, men gjort en eller flera återföringar av ditt uppskovsbelopp i inkomstdeklarationerna 2016–2020, kan du ansöka om att få tillbaka de delar av uppskovet som du har återfört. Tänk på att du då får betala årlig skatt, uppskovsränta, till och med år 2020 på det uppskov som du beviljas på nytt.
Har du gjort en återföring av ditt uppskov kan du inte ansöka om bostadsuppskov i efterhand i vår e-tjänst.
Du behöver istället skicka in en ansökan på papper och tala om vad du vill göra. Du behöver inte fylla i pappersblanketten K5, K6 eller K2 eftersom du skickade in en sådan blankett till oss när du fick uppskov. Din ansökan ska ha rubriken ”Begäran om omprövning”. Glöm inte att skriva ditt personnummer och det år du sålde den gamla bostaden.
Posta din ansökan till:
Skatteverket
171 94 SOLNA
Tekniska problem med tjänsten – ansök på papper senast den 31 december 2020 om du sålde din bostad 2014
På grund av tekniska problem med tjänsten kan du för närvarande inte skicka in din ansökan om bostadsuppskov i efterhand.
Du som sålde bostaden 2014 och vill begära uppskov i efterhand behöver istället ansöka på papper, eftersom ansökan behöver ha kommit till oss senast den 31 december 2020. Sedan är det för sent.
Om du sålde bostaden 2015–2019 rekommenderar vi dig att vänta med att ansöka tills tjänsten fungerar igen. Då får du hjälp med att räkna ut vad ett bostadsuppskov i efterhand innebär ekonomiskt för dig, och din ansökan kan behandlas fortare.
Obs! Du behöver använda en annan webbläsare än Internet Explorer för att tjänsten ska fungera.
I tjänsten Ansök om bostadsuppskov i efterhand kan du
I vissa fall kan du inte ansöka om uppskov i Skatteverkets tjänst. Då behöver du skicka in en ansökan om uppskov med pappersblankett.
Du behöver använda pappersblankett för att ansöka om bostadsuppskov om du har sålt din gamla bostad 2019 och har
Du kan inte heller använda vår tjänst i dessa situationer:
Du behöver även ansöka med pappersblankett om du har sålt en bostad på grund av betydande samhällsförflyttning och vill ha ett förlängt preliminärt uppskov. Det gäller om du har sålt din bostad år 2017 eller senare.
Om du är ett ombud kan du inte ansöka om uppskov för den som har anlitat dig med hjälp av tjänsten. Du behöver istället ansöka med pappersblankett.
Om du redan tidigare har fått uppskov och har gjort en frivillig återföring av uppskovet i deklarationerna 2015–2020, kan du inte använda vår tjänst. Du behöver istället skicka in en ansökan på papper och tala om vad du vill göra. Du behöver inte fylla i pappersblanketten K5, K6 eller K2 eftersom du skickade in en sådan blankett till oss när du fick uppskov.
Om du har sålt flera bostäder med vinst åren 2015–2019, och vill ha uppskov vid varje försäljning, kan du inte använda vår tjänst. Då behöver du ansöka med pappersblanketter.
Du har sålt en bostad med vinst 2015 och köpt en ny bostad samma år. Du har sålt den nya bostaden 2017 och har köpt en ersättningsbostad även för den. Du vill ha uppskov vid båda försäljningarna och behöver därför använda pappersblanketter för att ansöka om uppskoven.
När du ansöker på papper behöver du skicka in en eller flera blanketter till oss. Här ser du steg för steg hur du fyller i och skickar in din ansökan.
Det är viktigt att du väljer blanketten som gäller det inkomstår som du sålde din bostad. Du väljer inkomstår i en rullist.
Har du sparat en kopia av den blankett som du skickade in till Skatteverket när du sålde bostaden, kan du istället använda den. Du kan även hitta tidigare inlämnade deklarationer och bilagor på Mina sidor under ”Skatter och deklarationer”.
Fyll i detta:
Du behöver inte fylla i några andra uppgifter på sidan 1 eftersom du redan har lämnat de uppgifterna till oss.
Fyll i de avsnitt i blanketten som gäller din situation. I vissa fall ska du bara fylla i avsnitt C och eventuellt avsnitt D på blankett K5 eller K6. Det gäller om du
Om du uppfyllde kriterierna i punkt 3 och bara behöver fylla i avsnitt C och eventuellt D i blankett K5 eller K6, behöver du även lämna in blankett K2.
Vill du lämna upplysningar bifogar du en bilaga. Glöm inte att skriva ditt personnummer på blanketter och eventuella bilagor.
Posta din ansökan till:
Skatteverket
171 94 SOLNA
Du sålde din bostad 2017 med en vinst på 1 000 000 kronor. Du köpte en ny bostad och flyttade in samma år. Du har inte något bostadsuppskov. Eftersom du uppfyller alla krav för uppskov ansöker du om uppskov i efterhand och får slutligt uppskov med hela vinsten. Skatten på bostadsvinsten är 22 procent. Du får tillbaka skatten på den vinst som du får uppskov med.
Du betalar 10 000 kronor för 2 år i samband med att du får tillbaka skatten på uppskovsbeloppet.
Du har alltså 205 000 kronor kvar av de 220 000 kronor som betalas tillbaka efter att den totala årliga skatten har räknats bort.
Du ska betala 220 000 kronor i skatt på uppskovsbeloppet senast när du säljer din nya bostad. Det gäller under förutsättning att skatten då fortfarande är 22 procent.
Får du ett preliminärt uppskov det år du sålde kan det bero på att du till exempel har köpt din nya bostad senare än den 31 december försäljningsåret, eller att du har flyttat in i den senare än den 2 maj året efter försäljningsåret.
Här hittar du svar på vanliga frågor om bostadsuppskov.
Har du köpt den nya bostaden för ett lägre pris än det du sålde för kan du inte få slutligt uppskov med hela, utan bara en del av vinsten. Det innebär att du inte kan få tillbaka hela den skatt som du redan har betalat på vinsten. Uppskovsbeloppet beräknas på olika sätt beroende på när du har sålt din bostad.
Exempel 1: Räkna ut det slutliga uppskovsbeloppet om du har sålt din bostad under perioden 1 januari 2015–20 juni 2016
500 000 + 2 000 000 - 2 300 000 = 200 000 kronor
Uppskovsbelopp: 200 000 kronor
Den här perioden får uppskovsbeloppet inte överstiga takbeloppet 1 450 000 kronor x din andel av den sålda bostaden. Har du exempelvis ägt 50 procent av bostaden kan du inte få ett högre uppskovsbelopp än 725 000 kronor.
Exempel 2: Räkna ut det slutliga uppskovsbeloppet om du har sålt din bostad under perioden 1 januari 2017–31 december 2019
500 000 x 2 000 000 ÷ 2 300 000 = 434 782
Uppskovsbelopp: 434 782 kronor
Exempel 3: Räkna ut det slutliga uppskovsbeloppet om du har sålt din bostad under perioden 21 juni 2016–31 december 2016
Har du sålt din bostad den 21 juni 2016–den 31 december 2016 väljer du den av räknemetoderna i exempel 1 eller exempel 2 som ger dig det högsta uppskovsbeloppet.
Funderar du på att ansöka om uppskov för den bostad du sålde när du köpte din nya bostad, och är på väg att byta bostad igen, bör du överväga om du ska begära uppskov. Du får en kostnad för uppskovet genom att du ska betala årlig skatt från och med året efter försäljningen till och med år 2020. Köper du en annan bostad för ett lägre pris än det du säljer den nuvarande bostaden för, får du inte behålla hela uppskovet från den gamla bostaden. Du måste betala skatt på en del av uppskovsbeloppet när du säljer den nuvarande bostaden.
Numera finns det dessutom ett uppskovstak på 3 000 000 kronor. Vill du ha uppskov med vinst för den nya bostaden, måste du betala skatt direkt på vinsten och uppskovet från den gamla bostaden som överstiger din del av uppskovstaket.
2 800 000 + 700 000 = 3 500 000 kronor.
På grund av uppskovstaket kan du bara få uppskov på nytt med 3 000 000 kronor. Du måste därför betala skatt vid försäljningen på 500 000 kronor.
Du som säljer din bostad med vinst 2020 och vill begära uppskov, ska göra det i deklarationen som du lämnar 2021. Om du beviljas uppskov kommer du inte att betala någon årlig skatt alls på uppskovet.
Många har valt att betala sin skatt på bostadsvinsten istället för att begära uppskov.
Det beror på att kostnaden för uppskovsräntan ofta har varit högre än vad det kostar att låna pengar till att betala skatten. För många har det då blivit mer lönsamt att betala skatten på en gång än att begära uppskov.
Om skatten på bostadsuppskovet betalas tillbaka och det blir ett överskott på ditt skattekonto får du intäktsränta om du har sålt din gamla bostad 2015. Räntan beräknas från den 13 februari 2016 till den 31 december 2016. Intäktsräntan har varit 0,5625 procent under den här perioden. Därefter är intäktsräntan noll kronor.
Skatteverket kommer inte att lägga till någon kostnadsränta på den skatt som du ska betala. Skatten minskar överskottet på ditt skattekonto. Det innebär att det beräknas intäktsränta på ett lägre överskott till och med den 31 december 2016.
Det innebär också att du varken får intäktsränta eller ska betala kostnadsränta om du har sålt bostaden åren 2016– 2019. Intäktsräntan var noll kronor under den perioden.
Det här gäller under förutsättning att det inte finns några andra poster på ditt skattekonto som påverkar ränteberäkningen.
Du får tillbaka skatten på den vinst som du får uppskov med. Skatten på bostadsvinst är 22 procent. När du får ett bostadsuppskov ändras underlaget för din slutliga skatt. Det kan i sin tur påverka exempelvis dina skattereduktioner. Därför är det inte säkert att du får exakt 22 procent av uppskovsbeloppet tillbaka. Du får ett besked om hur vi har räknat ut din nya slutliga skatt.
Eftersom de nya reglerna gäller från 1 januari 2021 måste du betala årlig skatt på bostadsuppskovet från och med inkomståret efter försäljningen till och med år 2020. Skatten är cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet.
Om du sålde din gamla bostad 2014 betalar du årlig skatt (uppskovsränta) för sex år (2015–2020). Skatteverket omprövar inkomstdeklarationerna och räknar om skatten för de år som du ska betala årlig skatt, utom år 2020. Skatten för 2020 betalar du vid deklarationen 2021.
Du ska betala skatt på uppskovsbeloppet senast när du säljer din nya bostad. Skatten är för närvarande 22 procent. Ändras skatten i framtiden, kan du få betala både mer och mindre skatt än 22 procent.
Du sålde din bostad 2017 med en vinst på 1 000 000 kronor. Du köpte en ny bostad och flyttade in samma år. Du har inte något bostadsuppskov. Eftersom du uppfyller alla krav för uppskov ansöker du om uppskov i efterhand och får slutligt uppskov med hela vinsten. Skatten på bostadsvinsten är 22 procent. Du får tillbaka skatten på den vinst som du får uppskov med.
Du får alltså tillbaka 205 000 kronor.
Du ska betala 220 000 kronor i skatt på uppskovsbeloppet senast när du säljer din nya bostad. Det gäller under förutsättning att skatten då fortfarande är 22 procent.