På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Sälja måltider från din privatbostad

Om du inte har en restaurangverksamhet men ändå säljer måltider i ditt hem eller för avhämtning ska du normalt redovisa detta i din inkomstdeklaration. Det spelar ingen roll hur dina kunder får erbjudandet, via en mobilapp, webbsida eller anslagstavla etc.

Om kunderna bara betalar självkostnadspris för måltiderna, och ersättningen bara täcker dina inköp av matvaror räknas det normalt som hobby.

Om hobbyverksamheten inte ger något överskott behöver du inte redovisa detta i deklarationen, men du bör ändå alltid spara noteringar om inkomsterna och kvitton på dina utgifter vid måltiderna.

Deklarera överskottet

Om du får ett överskott måste du redovisa dina inkomster och utgifter på blankett T2 – Inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby (SKV 2051).

Yrkesmässig verksamhet

Om du bedriver verksamheten yrkesmässigt och med vinstsyfte, det vill säga inte bara sporadiskt utan med viss varaktighet och omfattning, anses du bedriva näringsverksamhet och ska redovisa verksamheten på blankett NE – Inkomst av näringsverksamhet – Enskilda näringsidkare (SKV 2161).

Avdrag

Du får göra avdrag för dina direkta utgifter för sålda måltider som till exempel matvaror och servetter, men du kan inte göra avdrag för någon lokalkostnad i din bostad.

Moms

Om du endast säljer restaurangtjänster eller livsmedel (inklusive måltider) mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa moms.

Om du regelbundet säljer restaurangtjänster eller livsmedel mot ersättning och marknadsför verksamheten på till exempel en webbsida ska du redovisa moms. Skattesatsen är 12 procent för sådan momspliktig verksamhet. Det betyder att momsen är 10,71 procent på hela det pris som kunden betalar.

Du får dra av momsen på varor och tjänster som du köper om du använder dem i din momspliktiga verksamhet. Särskilda regler gäller dock för inköp som avser stadigvarande bostad, representation och för inköp eller hyra av personbil.

Skatteverket

Till toppen