På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Äga fastighet i Sverige – bo utomlands

Här har vi samlat information om att äga fastighet i Sverige för dig som bor utomlands. Du hittar bland annat information om hur du registrerar dig som ägare och vilken skatt du ska betala för din fastighet.

Viktiga datum för dig som ska betala mer skatt

Månad när du fick/ska få skattebesked

Sista datum att betala skatt

Augusti

13 november 2017

September

12 december 2017

December

12 mars 2018

Tänk på att det tar några dagar för pengarna att komma in på ditt skattekonto. Gör därför din inbetalning i god tid före aktuellt datum. För dig som betalar från utlandet gäller följande kontouppgifter från och med den 1 april:

IBAN nummer  SE56 8000 0890 1196 4624 0516
BIC/Swiftkod  SWEDSESS
Bank  Swedbank AB, SE-105 34 Stockholm
Betalningsmottagare  Skatteverket, SE-831 87 Östersund

Du som ska få tillbaka skatt

Du som bor i utlandet och ska få skatt tillbaka får oftast pengarna via check från oss på Skatteverket. Vi har fått information om att det i några länder inte går att lösa in en sådan check i bank. Exempel på länder är Danmark, Nederländerna, Norge, Schweiz och Storbritannien.

Om du lämnar dina kontouppgifter kan vi sätta in pengarna direkt på ditt bankkonto i stället för att betala ut dem via check. Du kan begära utbetalning genom att skicka mejl, skriva brev, ringa eller genom att besöka något av våra servicekontor.

Du som har ett utländskt bankkonto anger IBAN-nummer och BIC/Swiftkod. Du som har ett svenskt bankkonto anger clearingnummer och kontonummer.

Anmäl mottagarkonto

Du som ska få tillbaka skatt och har ett svenskt bankkonto kan anmäla detta konto som mottagarkonto. Om du har ett mottagarkonto kommer den skatt du ska få tillbaka att sättas in direkt på ditt konto. Fyll i blankett SKV 4802 och skicka den till din bank eller till bankgirot.

Även du som bor i utlandet kan anmäla ett mottagarkonto. Det enda som behövs är ett svenskt bankkonto.  

Slutskattebesked på väg

Den 10 augusti börjar Skatteverket skicka ut slutskattebesked till dig som deklarerat och inte fått ett sådant besked i juni.

Våra e-tjänster

Här kan du anmäla deklarationsombud och deklarera. För att kunna vara deklarationsombud måste du ha ett svenskt personnummer.

Registrera dig som ägare

När du har köpt fastighet i Sverige ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet för att bli registrerad ägare till din fastighet. Har du redan gjort det kommer Skatteverket att få uppgift om det.

När Skatteverket har fått veta att du äger en fastighet i Sverige, får du ett särskilt registreringsnummer. Numret finns på din inkomstdeklaration längst upp till vänster.

Fastighetsavgift och fastighetsskatt

Du som äger fastighet i Sverige ska betala fastighetsavgift och/eller fastighetsskatt. Tillsammans med din deklaration får du en preliminär uppgift om hur mycket skatt du ska betala.

Om du äger fastigheten den 1 januari betalar du avgiften och/eller skatten för hela året. Detta gäller även om du säljer fastigheten senare under året.

Taxeringsvärde

Varje fastighet har ett taxeringsvärde. Vart tredje år beslutar Skatteverket om ett taxeringsvärde för din fastighet. Före beslutet får du ett förslag till nytt taxeringsvärde. Om du tycker att värdet är felaktigt ska du vända dig till Skatteverket.

Fastighetsavgiften och fastighetsskatten beräknas på taxeringsvärdet.

Deklarera

Du som köpt fastighet i Sverige eller sedan tidigare äger en fastighet ska lämna inkomstdeklaration.

Skatteverket skickar ut deklarationen under mars och april. I deklarationen finns uppgift om fastighetsavgiften, fastighetsskatten och om du ska lämna en bilaga, till exempel NE, K5 eller K7. Om du har något mer att deklarera ska du lägga till det. Du måste lämna in deklarationen senast den 2 maj.

På deklarationsblanketten finns två sifferkoder. Dessa kan du använda för att deklarera. Du kan antingen deklarera via telefon eller via Skatteverkets webbplats. För att kunna deklarera via sms måste du ha ett svenskt mobiltelefonabonnemang.

Om du vill göra någon ändring i din deklaration eller lämna en bilaga, måste du använda pappersblanketten som du fått.

Har du ett svenskt personnummer (har varit bosatt i Sverige), kan du registrera dig som ombud och deklarera med e-legitimation.

Vissa fastigheter räknas som företag

Du som köpt en lantbruksfastighet eller ett hyreshus äger en så kallad näringsfastighet. Du ska lämna en NE-bilaga till din inkomstdeklaration.

Uthyrning av bostad

Om du hyrt ut din privatbostad för mer än 50 000 kronor under ett kalenderår ska du betala skatt på den inkomsten. Du redovisar detta i din inkomstdeklaration.

Försäljning av fastighet

Du ska alltid redovisa försäljning av fastighet i Sverige. Du betalar skatt på eventuell vinst vid försäljningen. Försäljningen redovisas i inkomstdeklarationen året efter att du sålt din fastighet.

Det kan även bli aktuellt att betala skatt för försäljningen i det land du bor i. I så fall kan du begära avräkning av den svenska skatten där.

Hur du betalar in din skatt

När du betalar in din skatt ska du använda något av följande sätt:

  • Betala i Sverige eller via svensk bank till Skatteverkets bankgironummer, 5050-1055. Det finns förtryckta inbetalningskort att beställa. Ange alltid ditt särskilda registreringsnummer.
  • Använd följande uppgifter om du gör en inbetalning från utlandet:

- IBAN-nummer: SE56 8000 0890 1196 4624 0516
- BIC/Swiftkod: SWEDSESS
- Bank: Swedbank AB, SE-105 34 Stockholm
- Betalningsmottagare: Skatteverket, SE-831 87 Östersund

Både IBAN-nummer och BIC/Swiftkod måste anges. Ange också ditt särskilda registreringsnummer.

Adressändring

För att Skatteverket ska kunna hjälpa dig på bästa sätt är det viktigt att du meddelar oss din aktuella adress. Du kan göra detta genom att mejla till goteborg@skatteverket.se.

Om du bott i Sverige tidigare och har ett personnummer, är det viktigt att du ändrar din adress hos folkbokföringen samt till ovanstående e-postadress.

Kontakta oss

Om du behöver kontakta oss från utlandet ska du ringa oss på telefonnummer +46 8 564  851 60. Om du ringer inom Sverige ska du istället använda 0771 567 567. Om du vill mejla oss ska du använda följande e-postadress: goteborg@skatteverket.se

Skatteverket

Till toppen