Här har vi samlat information om att äga fastighet i Sverige för dig som bor utomlands. Du hittar bland annat information om hur du registrerar dig som ägare och vilken skatt du ska betala för din fastighet.
Månad när du fick/ska få skattebesked | Sista datum att betala skatt |
---|---|
Augusti 2022 | 14 november 2022 |
December 2022 | 13 mars 2023 |
Tänk på att det tar några dagar för pengarna att komma in på ditt skattekonto. Gör därför din inbetalning i god tid före aktuellt datum. För dig som betalar från utlandet gäller följande kontouppgifter:
IBAN nummer SE56 8000 0890 1196 4624 0516
BIC/Swiftkod SWEDSESS
Bank Swedbank AB, SE-105 34 Stockholm
Betalningsmottagare Skatteverket, SE-831 87 Östersund
15 mars–15 april kommer din deklaration. Har du inte fått din deklaration den 15 april ska du höra av dig till Skatteverket. Mejla skatteverket@skatteverket.se eller ring 0771-567 567 (inom Sverige) eller +46 8 564 851 60 (från utlandet).
Från den 15 mars kan du deklarera med dina koder. Du hittar dessa i din specifikation i deklarationen.
2 maj är sista dagen att deklarera. Om du inte kan deklarera i tid, kan du söka om anstånd.
I juni skickas slutskattebesked ut till dig som inte ska betala kvarskatt. Om du ska ha skatt tillbaka börjar den betalas ut vecka 23. För att få skatten utbetald direkt gäller vissa krav, läs mer under ”Du som ska få tillbaka skatt”.
I augusti och december skickas slutskattebesked ut till dig som ska betala mer skatt. Du som betalar din skatt före förfallodatum, betalar lägre kostnadsränta. Detta gör att den summa du ska betala minskar.
Du som bor i utlandet och har begärt att få tillbaka skatt via check. Det kan vara problem att lösa in en sådan check, i till exempel Danmark, Nederländerna, Norge, Schweiz och Storbritannien.
Om du lämnar dina kontouppgifter tillsammans med ett kontoutdrag, kan vi istället sätta in pengarna direkt på ditt bankkonto. Vi behöver IBAN nummer och BIC/Swift kod, för dig som har ett utländskt bankkonto. Har du ett svenskt bankkonto, anger du clearingnummer och kontonummer.
Du kan begära att få dina pengar utbetalda på något av följande sätt: mejla, använda e-tjänsten Skattekonto, skriva brev, ringa eller besöka ett servicekontor.
Du som ska få skatt tillbaka och har ett svenskt bankkonto, kan anmäla detta konto som utbetalningskonto. Om du har ett utbetalningskonto, kommer skatten direkt in på ditt konto. Du som har e-legitimation anmäler utbetalningskonto enklast i tjänsten.
Du kan också anmäla ditt utbetalningskonto via Bankgirots webbplats.
Du som bor i utlandet och har ett utländskt bankkonto, kan anmäla utbetalningskonto. Du ska då ange IBAN nummer och BIC/Swift kod. Du ska skicka in ett intyg från din bank, där det framgår att kontot är ditt. Intyget ska vara underskrivet av någon i banken. Det får inte vara äldre än sex månader och ska vara i original. Det ska också finnas uppgift om bankens namn, kontonummer, IBAN nummer och BIC/Swift kod. Uppgifterna skickar du tillsammans med din begäran om utbetalning, så registrerar vi ett utbetalningskonto för dig.
Vecka 32 börjar Skatteverket skicka ut slutskattebesked till dig som har deklarerat och inte har fått ett sådant besked i juni.
Här kan du anmäla deklarationsombud och deklarera. För att kunna vara deklarationsombud måste du ha ett svenskt personnummer.
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är stängd under perioden 15 december 2022 - 13 mars 2023. E-tjänsten öppnar på nytt 14 mars 2023.
När du har köpt fastighet i Sverige ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet för att bli registrerad ägare till din fastighet. Detta gäller även dig, som ärvt fastigheten eller fått den i gåva. Har du redan gjort det kommer Skatteverket att få uppgift om det.
När Skatteverket har fått veta att du äger en fastighet i Sverige, får du ett särskilt registreringsnummer. Numret finns på din inkomstdeklaration längst upp till vänster.
Du som äger fastighet i Sverige ska betala fastighetsavgift och/eller fastighetsskatt. Tillsammans med din deklaration får du en preliminär uppgift om hur mycket skatt du ska betala.
Om du äger fastigheten den 1 januari betalar du avgiften och/eller skatten för hela året. Detta gäller även om du säljer fastigheten senare under året.
Varje fastighet har ett taxeringsvärde. Vart tredje år beslutar Skatteverket om ett taxeringsvärde för din fastighet. Före beslutet får du ett förslag till nytt taxeringsvärde. Om du tycker att värdet är felaktigt ska du vända dig till Skatteverket.
Fastighetsavgiften och fastighetsskatten beräknas på taxeringsvärdet.
Du som köpt fastighet i Sverige eller sedan tidigare äger en fastighet ska lämna inkomstdeklaration.
Skatteverket skickar ut deklarationen under mars och april. I deklarationen finns uppgift om fastighetsavgiften, fastighetsskatten och om du ska lämna en bilaga, till exempel NE, K5 eller K7. Om du har något mer att deklarera ska du lägga till det. Du måste lämna in deklarationen senast den 2 maj.
På deklarationsblanketten finns två sifferkoder. Dessa kan du använda för att deklarera. Du kan antingen deklarera via telefon eller via Skatteverkets webbplats. För att kunna deklarera via sms måste du ha ett svenskt mobiltelefonabonnemang.
Om du vill göra någon ändring i din deklaration eller lämna en bilaga, måste du använda pappersblanketten som du fått.
Har du ett svenskt personnummer (har varit bosatt i Sverige), kan du registrera dig som ombud och deklarera med e-legitimation.
Om du har ett godtagbart skäl för att deklarera senare än den 2 maj, kan du få anstånd med att lämna inkomstdeklarationen. Använd blankett:
Ett godtagbart skäl kan vara att du vet att postgången mellan Sverige och det
land du bor i är långsam, och att detta kan medföra att du inte får din deklaration före den 2 maj eller att deklarationen inte kommer in i tid.
Ett annat godtagbart skäl är om de uppgifter du behöver för att deklarera finns i Sverige, och du kommer till Sverige efter den 2 maj. Du kan även få anstånd med att lämna deklarationen om du blir sjuk och därför inte kan lämna din deklaration i tid. Du ska lämna din ansökan om anstånd att lämna inkomstdeklaration till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj.
Du som köpt en lantbruksfastighet eller ett hyreshus äger en så kallad näringsfastighet. Du ska lämna en NE-bilaga till din inkomstdeklaration.
Du ansöker om anstånd med att lämna momsdeklaration via e-post eller brev. Ansökan ska ha kommit in till Skatteverket senast den dag som deklarationen ska lämnas. Du kan få anstånd om till exempel du eller ditt ombud är sjukt eller har råkat ut för ett allvarligt datafel. Tänk på att ange momsregistreringsnummer, skälen för anståndet och om det även gäller betalningen av momsen.
Om anståndet gäller både momsdeklaration och betalning av moms, kan du normalt inte få anstånd i mer än två veckor. Om du får anstånd med momsdeklarationen längre tid än två veckor måste du delbetala momsen. Delbetalning av momsen gör du på samma sätt som när du betalar annan skatt. Se avsnitt ”Hur du betalar in din skatt”.
Om du hyrt ut din privatbostad för mer än 50 000 kronor under ett kalenderår ska du betala skatt på den inkomsten. Du redovisar detta i din inkomstdeklaration.
Du ska alltid redovisa försäljning av fastighet i Sverige. Du betalar skatt på eventuell vinst vid försäljningen. Försäljningen redovisas i inkomstdeklarationen året efter att du sålt din fastighet.
Det kan även bli aktuellt att betala skatt för försäljningen i det land du bor i. I så fall kan du begära avräkning av den svenska skatten där.
När du betalar in din skatt ska du använda något av följande sätt:
- IBAN-nummer: SE56 8000 0890 1196 4624 0516
- BIC/Swiftkod: SWEDSESS
- Bank: Swedbank AB, SE-105 34 Stockholm
- Betalningsmottagare: Skatteverket, SE-831 87 Östersund
Både IBAN-nummer och BIC/Swiftkod måste anges. Ange också ditt särskilda registreringsnummer.
För att Skatteverket ska kunna hjälpa dig på bästa sätt, är det viktigt att du meddelar oss din aktuella adress. Du kan göra detta genom att mejla till skatteverket@skatteverket.se. Du kan också använda blanketten Adressändring, utomlands bosatt fastighetsägare (SKV 7580).
Om du bott i Sverige tidigare, är svensk medborgare och har ett personnummer, är det viktigt att du ändrar din adress hos folkbokföringen. Du tas då upp i röstlängden med rätt adress.
Om du behöver kontakta oss från utlandet ska du ringa oss på telefonnummer +46 8 564 851 60. Om du ringer inom Sverige ska du istället använda 0771–567 567. Om du vill mejla oss ska du använda följande e-postadress: skatteverket@skatteverket.se