På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Avdrag för uppskovsbelopp

Om du vill ha uppskov med att betala skatt på vinsten vid försäljning av en bostad och uppfyller förutsättningarna för att få uppskov begär du det i deklarationen det år när du deklarerar försäljningen. Du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du och köparen skriver på köpekontraktet.

Preliminärt eller slutligt uppskov året då försäljningen deklareras?

Uppfyller du förutsättningarna för att få uppskov tar du reda på om uppskovet ska vara preliminärt eller slutligt det år du deklarerar försäljningen.

Preliminärt uppskov

Du begär preliminärt uppskov samma år som du deklarerar försäljningen om:

  • du inte köper någon ny bostad senast det år som du säljer den gamla bostaden, men kommer att köpa en ny bostad senast den 31 december året efter försäljningsåret.
  • du köper en ny bostad senast samma år som du säljer den gamla bostaden, men inte flyttar in senast den 2 maj året efter försäljningsåret.
  • du köper en ny bostad som är en fastighet senast under samma år som du säljer din gamla bostad. Du kommer att ha utgifter för ny-, till- eller ombyggnad under tiden den 2 maj året efter försäljningsåret - den 2 maj andra året efter försäljningsåret.

Slutligt uppskov

Du begär slutligt uppskov samma år som du deklarerar försäljningen om:

  • du har köpt en ny bostad tidigast den 1 januari året innan försäljningsåret eller köper en ny bostad senast den 31 december försäljningsåret, och
  • flyttar in i bostaden senast den 2 maj året efter försäljningsåret
Skatteverket

Till toppen