På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Slutligt uppskov

Om du har köpt en ny bostad och flyttat in i den under samma år som du har sålt din gamla bostad kan du begära slutligt uppskov det år du deklarerar försäljningen.

I den här situationen begär du slutligt uppskov:

  • Du har köpt en ny bostad tidigast den 1 januari året innan försäljningsåret och senast den 31 december försäljningsåret.
  • Du flyttar in i den nya bostaden senast den 2 maj året efter försäljningsåret.

Ett slutligt uppskov har du kvar senast till du säljer din nya bostad. Du har möjlighet att beskatta hela eller delar av uppskovsbeloppet tidigare (så kallad frivillig återföring). I vissa situationer, till exempel om du ger bort bostaden, beskattas uppskovet även om bostaden inte är såld.

Beräkna uppskov utifrån när du sålt din bostad

Det har skett två lagändringar under 2016 som innebär att du beräknar uppskovsbeloppet på olika sätt beroende på när du har sålt din bostad.

  • Uppskovstaket (1 450 000 kronor) tas bort under tiden 21 juni 2016 – 30 juni 2020. Det innebär att du kan få slutligt uppskov med hela vinsten om du har sålt din bostad den 21 juni 2016 eller senare och har köpt en ersättningsbostad för minst samma pris som du sålde för.
  • Om du har köpt en billigare ersättningsbostad beräknar du uppskovsbeloppet med kvoteringsregeln om du har sålt din bostad den 1 januari 2017 eller senare. Kvoteringsregeln innebär att du får uppskov med så stor del av vinsten som inköpspriset för den nya bostaden utgör av försäljningspriset för den sålda. Du får även använda kvoteringsregeln om du har sålt din bostad den 21 juni – 31 december 2016 om den ger ett högre uppskovsbelopp än tidigare regel.

Här finns mer information om hur du beräknar slutligt uppskov:

 

Exempel på slutligt uppskov

Försäljning av en bostad och köp av en ny under samma år.

Du säljer en bostadsrätt med vinst under 2016, köper en villa som ersättningsbostad och skriver på köpekontraktet under december 2016 och flyttar in den 1 mars 2017.

Du begär slutligt uppskov i deklarationen 2017.

Skatteverket

Till toppen