På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Slutligt uppskov efter preliminärt uppskov

Om du fick preliminärt uppskov det år du deklarerade försäljningen av din bostad prövas alltid om det kan omvandlas till ett slutligt uppskov i nästföljande deklaration.

För att omvandla ditt preliminära uppskov till ett slutligt uppskov behöver du:

  • köpa en ny bostad senast 31 december året efter försäljningsåret, och 
  • flytta in senast den 2 maj andra året efter försäljningsåret

Om du inte har gjort det återför du det preliminära uppskovet och betala 22 procent i skatt på beloppet.

Det gör du alltså vid den deklaration som följer efter den där du deklarerade försäljningen (till exempel deklarationen 2017 om du fick preliminärt uppskov i deklarationen 2016). Alternativt begär du omprövning av deklarationen, där du begärde preliminärt uppskov, och betalar skatt på vinsten.

Beräkna uppskov utifrån när du sålt din bostad

Det har skett en lagändring under 2016 som innebär att du beräknar det slutliga uppskovsbeloppet på olika sätt beroende på när du har sålt din bostad. Om du har köpt en billigare ersättningsbostad beräknar du uppskovsbeloppet med kvoteringsregeln om du har sålt din bostad den 1 januari 2017 eller senare. Kvoteringsregeln innebär att du får uppskov med så stor del av vinsten som inköpspriset för den nya bostaden utgör av försäljningspriset för den sålda.

Du får även använda kvoteringsregeln om du har sålt din bostad den 21 juni – 31 december 2016 om den ger ett högre uppskovsbelopp än tidigare regel.

Här finns mer information om hur du beräknar slutligt uppskov efter preliminärt uppskov:

 

Exempel på slutligt uppskov efter preliminärt uppskov

Preliminärt uppskov - köp av ersättningsbostad året efter försäljningsåret.

Du sålde en bostadsrätt med vinst under 2015, men skaffade ingen ersättningsbostad samma år utan först under 2016. Du fick därför preliminärt uppskov när du redovisade försäljningen i deklarationen 2016. Du köper en ny bostadsrätt till ett högre pris än vad du sålde den gamla för och flyttar in under 2016.

Du omvandlar det preliminära uppskovet till ett slutligt i deklarationen 2017.

Preliminärt uppskov – ersättningsbostad har inte köpts året efter försäljningsåret.

Du sålde en bostadsrätt med vinst under 2015 och flyttade till en hyresrätt. Du planerar att köpa en villa under 2016 och begär därför preliminärt uppskov när du redovisar försäljningen i deklarationen 2016. Under 2016 försämras din ekonomi och därför köper du inte någon ny bostad utan bor kvar i hyresrätten.

Du ska betala 22 procent i skatt på det preliminära uppskovsbeloppet vid deklarationen 2017. Alternativt kan du begära omprövning av deklarationen 2016 och betala skatten på vinsten.

Skatteverket

Till toppen