Här får du information om vilka regler som gäller när du anställer någon som bor i utlandet för arbete i Sverige.
Den här guiden riktar sig till dig som är svensk eller utländsk arbetsgivare med fast driftställe i Sverige som anställer utländsk arbetskraft för arbete i Sverige. Med det menar vi personer som bor utomlands och ska flytta till Sverige för att arbeta, eller som ska arbeta tillfälligt i Sverige.
En medborgare i ett land inom EU/EES eller Schweiz behöver inte ha tillstånd för att arbeta i Sverige. En schweizisk medborgare behöver däremot ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket om hen ska stanna längre än tre månader.
Din anställda behöver anmäla preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) för att få ett beslut om hur skatten ska betalas. Om det är SINK som är aktuellt kan även du som arbetsgivare ansöka om att få ett beslut om SINK åt din anställda.
Det är din anställdas skattskyldighet i Sverige som avgör om det är anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK som ska lämnas in till Skatteverket.
En medborgare från ett land utanför EU/EES eller Schweiz behöver ha tillstånd för att arbeta i Sverige. Du som arbetsgivare ansvarar för att kontrollera att den du tänker anställa har rätt att arbeta i Sverige. Det gör du genom att kontakta Migrationsverket.
När den du tänker anställa kan visa att hen har rätt att arbeta i Sverige ska hen anmäla preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) för att få ett beslut om hur skatten ska betalas. Om det är SINK som är aktuellt kan även du som arbetsgivare ansöka om att få ett beslut om SINK åt din anställda.
Du är också skyldig att informera Skatteverket när du anställer en person som är medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz. För varje anställd ska du skicka in blanketten "Underrättelse – Anställning av tredjelandsmedborgare" till Skatteverket senast den 12:e i månaden efter att anställningen startat.
Om din anställda kommer att vistas ett år eller längre i Sverige ska hen anmäla flytt till Sverige. Om förutsättningarna för folkbokföring är uppfyllda kommer din anställda att bli folkbokförd och få ett personnummer. Detsamma gäller för personens familj om de också kommer att vistas ett år eller längre i Sverige.
Om din anställda blir folkbokförd och får ett personnummer i Sverige ska du använda det när du lämnar arbetsgivardeklarationer. Har din anställda ett samordningsnummer sedan tidigare kommer det att kopplas ihop med och ersättas av personnumret.
Om du inte redan är registrerad som arbetsgivare behöver du göra det innan den första löneutbetalningen.
För att göra rätt skatteavdrag behöver din anställda ha ett beslut om preliminär A-skatt eller SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). Vilket beslut din anställda ska ha beror på din anställdas skattskyldighet i Sverige.
Om din anställda är obegränsat skattskyldig men inte har något beslut om preliminär A-skatt sedan tidigare behöver din anställda skicka in en anmälan om preliminär A-skatt.
Om din anställda är begränsat skattskyldig men inte har ett beslut om SINK som gäller för anställningen hos dig behöver du eller din anställda ansöka om SINK.
Efter att anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK skickats in beslutar Skatteverket vilket skatteavdrag som ska göras.
När du betalar ut lön ska du redovisa löner, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i en arbetsgivardeklaration varje månad. Du ska skicka in arbetsgivardeklarationen även om din anställda inte har något samordningsnummer eller personnummer.
Om din anställda är medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz är du skyldig att informera Skatteverket om anställningen. Det ska du göra senast den 12:e i månaden efter att anställningen startat.
När din anställda har rätt att arbeta i Sverige och har eller kommer att ha en skattepliktig inkomst, ska hen anmäla preliminär A-skatt om det inte finns en beslutad skattetabell sedan tidigare. Om din anställda kommer att vistas kortare tid än sex månader i Sverige kan hen ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). En anmälan om preliminär A-skatt ska din anställda göra själv. En ansökan om SINK kan du eller din anställda göra. Din anställda kan börja arbeta innan hen har fått ett beslut om preliminär A-skatt eller SINK.
Din anställda ska så snart som möjligt boka tid och besöka ett servicekontor för att ansöka om samordningsnummer alternativt ansöka om förnyelse av ett befintligt samordningsnummer. Om din anställda inte redan har lämnat in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK kan din anställda göra det samtidigt på det servicekontor din anställda besöker för identitetskontroll.
Om din anställda bor i utlandet är antingen preliminär A-skatt eller SINK aktuellt. Det beror på om din anställda anses vara begränsat eller obegränsat skattskyldig.
Den som är obegränsat skattskyldig ska beskattas enligt inkomstskattelagen och skatteavdrag ska göras för preliminär A-skatt. Din anställda är obegränsat skattskyldig om hen uppfyller något av dessa kriterier:
Om din anställda inte uppfyller något av dessa kriterier anses hen vara begränsat skattskyldig, och ska då beskattas enligt SINK.
Skatteverket ska göra en bedömning av om din anställda vistas stadigvarande i Sverige eller inte. För att det ska räknas som vistelse i Sverige ska dygnsvilan vara i Sverige.
Fredrik är bosatt i Danmark men arbetar i Sverige för en svensk arbetsgivare. Han reser varje arbetsdag mellan bostaden i Köpenhamn och arbetet i Malmö. Eftersom han inte övernattar i Sverige räknas det inte som vistelse i Sverige. Han ska därför beskattas enligt SINK. Även om Fredrik är begränsat skattskyldig kan han välja att i stället beskattas enligt inkomstskattelagen (preliminär A-skatt).
En stadigvarande vistelse är en sammanhängande period på sex månader eller mer i landet. Vistelsetiden beräknas utan hänsyn till årsskiften. En tillfällig vistelse utomlands kan räknas med i den stadigvarande vistelsen i Sverige. Om utlandsvistelsen är kortare eller lika lång som tidigare eller efterföljande vistelse i Sverige, räknas den som tillfälligt avbrott som ingår i den sammanhängande perioden. En utlandsvistelse som varar i sex månader eller mer bryter alltid en stadigvarande vistelsetid i Sverige.
Nina vistas i Sverige och utomlands enligt följande
Utlandsvistelsen i april och maj är kortare än den tidigare vistelsen i Sverige och lika lång som den efterföljande vistelsen i Sverige. Den räknas därför med i den stadigvarande vistelsen i Sverige, även om Nina endast befinner sig fem månader i Sverige.
För att göra rätt skatteavdrag för en anställd som inte är folkbokförd i Sverige men som ska beskattas enligt inkomstskattelagen (preliminär A-skatt) behöver du se din anställdas beslut om preliminär A-skatt varje kalenderår. För att få en A-skattsedel ska din anställda varje år lämna en anmälan om preliminär A-skatt till Skatteverket. Du som arbetsgivare kan inte anmäla preliminär A-skatt för din anställda.
Om din anställda nyligen blivit folkbokförd behöver hen visa aktuell A-skattsedel för dig. På den ser du hur stort skatteavdrag du ska göra. Detsamma gäller när du nyanställer en folkbokförd person. I e-tjänsten "Fråga om skatteavdrag" kan du skicka en förfrågan och få besked om din anställdas skatteavdrag.
Den som beskattas enligt inkomstskattelagen (preliminär A-skatt) ska lämna inkomstdeklaration året efter det år lönen betalades ut.
För att göra rätt skatteavdrag för din anställda ska du eller din anställda ansöka om SINK. En ny ansökan ska göras för varje arbetsgivare och kalenderår. En ansökan om SINK kan du eller din anställda göra. Förutom att ansöka i e-tjänsten eller på blankett kan du som arbetsgivare även ansöka via Skatteverkets API "Skatteregistrera utomlands bosatta".
En begränsat skattskyldig person kan välja att beskattas enligt inkomstskattelagen (preliminär A-skatt) istället för SINK. Du ska då göra skatteavdrag enligt aktuell skattetabell om det inte finns ett beslut om att skatteavdrag ska göra på annat sätt. Din anställda ska lämna inkomstdeklaration året efter det år lönen betalades ut. I inkomstdeklarationen finns det möjlighet att göra avdrag för kostnader som till exempel ökade levnadskostnader och resor. Din anställda har även möjlighet att lämna in en ansökan om ändrad beräkning av skatteavdrag (jämkning). Det kan också vara möjligt att få skattereduktioner, allmänna avdrag och grundavdrag.
Din anställda ansöker om att bli beskattad enligt inkomstskattelagen genom att lämna in en SINK-ansökan och ange detta, antingen på blanketten under övriga upplysningar eller i e-tjänsten i frågan om hur din anställda vill bli beskattad.
I e-tjänsterna anpassas formuläret efter din anställdas specifika situation beroende på vilka svar som lämnas. När anmälan eller ansökan görs i en e-tjänst får den som ansöker ett kvittensnummer som bekräftar vilket datum Skatteverket tagit emot anmälan eller ansökan. E‑tjänsterna finns på svenska och engelska. För att använda e‑tjänsterna behöver du inte ha någon e‑legitimation, men du behöver ha en e‑postadress för att skapa en tillfällig inloggning.
Ansökan på pappersblankett kan innebära att det tar längre tid att få svar på anmälan eller ansökan.
Din anställda ska så snart som möjligt boka tid och besöka ett servicekontor för att ansöka om samordningsnummer alternativt ansöka om förnyelse av ett befintligt samordningsnummer. Om din anställda inte redan har lämnat in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK kan din anställda göra det samtidigt på det servicekontor din anställda besöker för identitetskontroll.
Genom att lämna en komplett anmälan eller ansökan med alla uppgifter och underlag som Skatteverket behöver kan handläggningstiden bli kortare. Om något saknas kommer Skatteverket begära kompletterande information eller underlag.
I första hand kommer Skatteverket att vända sig till din anställda vid eventuella frågor.
Om din anställda har namngett en kontaktperson kommer Skatteverket kontakta den personen om vi har frågor när vi handlägger anmälan eller ansökan. Beslutet kommer däremot att skickas till din anställda, det vill säga till den som anmälan eller ansökan gäller.
Om din anställda väljer att anlita ett ombud ska ombudet ha en fullmakt som ger ombudet rätt att företräda den som anmälan eller ansökan gäller i ärendet. Skatteverket kommer då att kommunicera med ombudet, till exempel skicka frågor och beslut.
Ett samordningsnummer är en identitetsbeteckning för den som inte är eller har varit folkbokförd och därför saknar ett svenskt personnummer. Det är Skatteverket som beslutar om samordningsnummer.
Om din anställda saknar ett person- eller samordningsnummer och inte ska folkbokföras i Sverige ska hen själv ansöka om ett samordningsnummer. Hen ska då boka tid och besöka ett servicekontor för en identitetskontroll. När samordningsnummer tilldelas efter egen ansökan knyts information till numret om att identiteten är styrkt.
Din anställda ska anmäla preliminär A-skatt eller ansöka om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) när hen ska arbeta i Sverige. Det gäller även om din anställda redan har ett personnummer, men inte är folkbokförd i Sverige just nu. Om din anställda har ett samordningsnummer så ska hen uppge det i anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK. Detsamma gäller om din anställda redan har ett personnummer.
Din anställda ska lämna in en egen ansökan om samordningsnummer. I undantagsfall kommer din anställda att få en kallelse om personligt besök med identitetskontroll innan tilldelning av samordningsnummer.
Observera att även om din anställda har ett samordningsnummer eller ett beslut om preliminär A-skatt eller SINK ska du som arbetsgivare kontrollera att din anställda har laglig rätt att arbeta i Sverige.
Det är viktigt att du eller din anställda uppger en korrekt adress, på anmälan om preliminär A-skatt eller på ansökan om SINK. Adressen ska vara en adress där din anställda kan ta emot post.
Från och med den 1 september 2023 ska din anställda boka tid och besöka ett servicekontor för att styrka sin identitet vid tilldelning och förnyelse av samordningsnummer. I vissa fall kan personen tilldelas ett samordningsnummer efter en lägre nivå av identitetskontroll i samband med beslut för preliminär A-skatt eller SINK. Då knyts information till samordningsnumret om att identiteten är sannolik, eller i undantagsfall osäker.
Innan tilldelning eller förnyelse av samordningsnummer ska din anställda boka tid och besöka ett servicekontor för en identitetskontroll. Det gör din anställda enklast genom att så snart som möjligt ansöka om samordningsnummer alternativt ansöka om förnyelse av ett befintligt samordningsnummer vid ett bokat besök på ett servicekontor. I undantagsfall skickar Skatteverket ut en kallelse om personlig inställelse för identitetskontroll.
Du kan läsa mer om egen ansökan om samordningsnummer här på webbplatsen.
Om din anställda har ett samordningsnummer sedan tidigare och det har blivit vilandeförklarat kan din anställda ansöka om förnyelse. Det gör din anställda på ett bokat besök på ett servicekontor, samtidigt som en identitetskontroll görs. Din anställda kan ansöka om förnyelse om hen fortfarande har anknytning och behov av ett samordningsnummer.
Om din anställda blir folkbokförd i Sverige och får ett personnummer ersätter det samordningsnumret. Samordningsnumret kopplas då ihop med personnumret.
Du ska i regel göra skatteavdrag när du betalar ut kontant ersättning för arbete. Både kontant ersättning och förmåner som är skattepliktiga ska ingå i underlaget för skatteavdraget.
Du kan betala ut lön innan din anställda har fått beslut om preliminär A-skatt eller SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta), och samordningsnummer eller personnummer.
Om din anställda har fått ett beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel) står det på beslutet vilket skatteavdrag du ska göra. Det är antingen enligt skattetabell eller enligt särskild beräkningsgrund (jämkning). Du kan också skicka en fråga via e-tjänsten "Fråga om skatteavdrag" för att få uppgifter om vilket skatteavdrag du ska göra.
Om din anställda har ett beslut om SINK ska du göra skatteavdrag med 25 procent på den ersättning du betalar ut för arbete eller uppdrag som din anställda har utfört i Sverige. Om ersättningen gäller styrelsearvode är också den skattepliktig i Sverige även om arbetet eller uppdraget utförs utomlands. Din anställda ska inte lämna någon inkomstdeklaration eftersom hen har ett beslut om SINK.
Du ska göra ett så kallat förhöjt skatteavdrag för preliminär A-skatt om din anställda inte visar upp ett beslut om preliminär A-skatt eller SINK. Det innebär att du följer den skattetabell som motsvarar kommunalskatten där du har din verksamhet och lägger på ytterligare 10 procent på tabellavdraget. Det förhöjda skatteavdraget motsvarar 110 procent av tabellavdraget.
Du ska betala ut den första månadslönen till Ari och han har skickat in anmälan om preliminär A-skatt men inte fått något beslut ännu. Bruttolönen är 28 000 kronor och den skattetabell som motsvarar kommunalskatten där du har din verksamhet är tabell 32. Skatteavdraget är enligt tabellen 5 930 kronor och 110 procent av tabellavdraget blir då 6 523 kronor. Från bruttolönen 28 000 kronor gör du skatteavdrag med 6 523 kronor och betalar ut nettolönen 21 477 kronor.
Om du har gjort ett förhöjt skatteavdrag när du betalat ut ersättning innan din anställda fått beslut om preliminär A-skatt eller beslut om SINK redovisar du skatteavdraget som du har gjort i arbetsgivardeklarationen.
När din anställda fått beslut om preliminär A-skatt följer du uppgiften om skattetabell vid kommande löneutbetalningar. Du ska inte rätta tidigare lämnade uppgifter om skatteavdrag i arbetsgivardeklarationen.
När du fått beslut om SINK följer du beslutet vid kommande löneutbetalningar. Du ska inte rätta tidigare lämnade uppgifter om skatteavdrag i arbetsgivardeklarationen. Om du har betalat ut lön innan Skatteverket fattat beslut om SINK och det skatteavdrag du gjort och redovisat i en arbetsgivardeklaration är högre än SINK-skatten kan den anställda skicka in en begäran att få tillbaka mellanskillnaden. Har du som arbetsgivare gjort ett lägre skatteavdrag än du varit skyldig att göra kan du som arbetsgivare bli betalningsansvarig.
Du ska redovisa och betala arbetsgivaravgifter på utbetald ersättning för arbete i Sverige. Arbetsgivaravgifterna är i de flesta fall 31,42 procent, men de kan vara lägre beroende på den anställdas ålder.
Om din anställda visar upp ett intyg att hen tillhör ett annat lands sociala trygghetssystem ska du inte betala svenska socialavgifter. Eventuella sociala avgifter i det andra landet betalar du där. Det påverkar inte din skyldighet att göra skatteavdrag i Sverige.
När du betalar ut lön ska du redovisa löner, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i en arbetsgivardeklaration varje månad.
Om du saknar uppgift om personnummer eller samordningsnummer fyller du i din anställdas födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Välj tre valfria siffror (nnn) efter år, månad och dag. Om du har flera anställda med samma födelsetid ska du välja olika valfria siffror så att varje anställd har ett unikt nummer.
Du ska även fylla i:
Om du inte vet din anställdas födelsetid fyller du i ett valfritt nummer (max 50 tecken) vid Annan identitet. Varje anställd ska ha ett unikt nummer.
Om du inte kan lämna uppgifterna elektroniskt kan du ladda ner och skriva ut arbetsgivardeklarationens huvuduppgift respektive individuppgift. Om du saknar betalningsmottagarens person- eller samordningsnummer ska du fylla i födelsetid eller annan identitet i ruta 215 och rutorna för namn, adress, födelseort, medborgarskap och TIN (Tax Identification Number).
Du har anställt Elsa. Hon är bosatt i Spanien men ska under nio månader arbeta hos dig i Sverige. Hon har skickat in en anmälan om preliminär A-skatt men ännu inte fått något beslut om vilket skatteavdrag som ska göras. I samband med att du betalar ut Elsas första lön den 25 mars gör du ett förhöjt skatteavdrag. När du lämnar arbetsgivardeklarationen för mars månad, den 12 april, fyller du i uppgifter om
Om du inte kan lämna arbetsgivardeklarationen elektroniskt kan du lämna blanketterna individuppgift och huvuduppgift. Du fyller i Elsas födelsetid i ruta 215 och rutorna för namn och adress. Du fyller också i TIN (Tax Identification Number) i ruta 252, landskod TIN i ruta 076, födelsekod i ruta 077, landskod födelseort i ruta 078 och landskod medborgarskap ej svenskt i ruta 081.
Du redovisar Elsas bruttolön i ruta 011 och skatteavdraget i ruta 001.
När du ska betala ut Elsas andra lön den 25 april har hon fått beslut om preliminär A-skatt och meddelande om samordningsnummer. Då gör du skatteavdrag enligt den tabell som framgår av beslutet och i arbetsgivardeklarationen fyller du i samordningsnumret i ruta 215, bruttolönen i ruta 011 och skatteavdraget i ruta 001. Du fyller också i TIN (Tax Identification Number) i ruta 252 och landskod TIN i ruta 076.
Du har anställt Hans för att arbeta hos dig i Sverige i 5 månader. Han är bosatt i Tyskland och har ansökt om SINK. Hans har ett intyg (A1) som visar att han ska omfattas av det sociala trygghetssystemet i Tyskland under den tid han arbetar i Sverige. Du ska därför inte betala arbetsgivaravgifter i Sverige på Hans lön. När du ska betala ut den första lönen så ska du göra ett förhöjt skatteavdrag eftersom du saknar beslut från Skatteverket. När du lämnar arbetsgivardeklarationen fyller du i uppgifter om
Om du inte kan lämna arbetsgivardeklarationen elektroniskt kan du lämna den på blankett i stället (både individuppgift och huvuduppgift). Du fyller i Hans födelsetid i ruta 215 och rutorna för namn och adress, TIN (Tax Identification Number) i ruta 252, landskod TIN i ruta 076, födelsekod i ruta 077, landskod födelseort i ruta 078 och landskod medborgarskap ej svenskt i ruta 081.
Du redovisar Hans bruttolön i ruta 131 och skatteavdraget i ruta 001.
När du och Hans får ett beslut om SINK med samordningsnummer ska du göra skatteavdrag på kommande löneutbetalningar enligt beslutet om SINK. I arbetsgivardeklarationen fyller du i samordningsnumret i ruta 215, bruttolönen i ruta 131 och skatteavdraget i ruta 274. Du fyller också i TIN (Tax Identification Number) i ruta 252, landskod TIN i ruta 076 och landskod medborgarskap ej svenskt i ruta 081.
Skatteverket beslutar om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) för din anställda utifrån aktuellt år, arbetsgivare och arbetsperiod. Vid varje nytt kalenderår ska du eller din anställda ansöka om SINK.
Vid varje ny period av vistelse i Sverige för arbete eller uppdrag ska du eller din anställda ansöka om SINK. Om du förlänger anställningen ska du eller din anställda skicka in en ny ansökan om SINK för att få ett beslut för den nya anställningstiden.
Om din anställda har fått ett beslut om SINK, men kommer att vistas 6 månader eller längre i Sverige ska din anställda lämna in anmälan om preliminär A-skatt. Du som arbetsgivare gör skatteavdrag på kommande löneutbetalningar enligt beslut om preliminär A-skatt. Du ska inte rätta redan redovisade skatteavdrag i arbetsgivardeklarationerna. Du kan be din anställda om att få se beslutet där skattetabellen eller särskild beräkningsgrund (jämkning) framgår eller skicka en fråga till Skatteverket via e-tjänsten "Fråga om skatteavdrag".
Vid varje nytt kalenderår behöver din anställda göra en anmälan om preliminär A-skatt om hen inte är folkbokförd i Sverige.
Om personen vistas minst 12 månader i Sverige, och övriga förutsättningar för folkbokföring är uppfyllda, kan det också innebära att din anställda ska vara folkbokförd i Sverige och få ett personnummer som kopplas ihop med och ersätter samordningsnumret. Då räcker det att din anställda beställer hem A-skattsedeln och hen behöver inte göra någon anmälan.
Vid varje nytt kalenderår, ny period eller om din anställda får en ny arbetsgivare ska din anställda eller aktuell arbetsgivare ansöka om SINK.
Om du förlänger anställningen ska du eller din anställda skicka in en ny ansökan om SINK för att få ett beslut för den nya anställningstiden.
Om din anställda har fått ett beslut om SINK men kommer att vistas 6 månader eller längre i Sverige ska din anställda istället lämna in anmälan om preliminär A-skatt.
Om din anställda ska vistas i Sverige i minst 12 månader kan det också innebära att hen ska vara folkbokförd här, om övriga förutsättningar för det är uppfyllda. Personen får då ett personnummer som kopplas ihop med och ersätter samordningsnumret. Då behöver din anställda inte ansöka om preliminär A-skatt. Din anställda ska beskattas enligt inkomstskattelagen för hela anställningstiden och lämna en inkomstdeklaration året efter.
Om din anställda väljer att beskattas enligt inkomstskattelagen i stället för enligt SINK ska du eller din anställda skicka in en ny ansökan om SINK. I ansökan anger ni att den anställda vill bli beskattad enligt inkomstskattelagen istället för att betala SINK-skatt. I e-tjänsten väljer ni det i formuläret, och på blanketten SKV 4350 skriver ni det under övriga upplysningar.
Din anställda kan i efterhand begära ändring (omprövning) av Skatteverkets beslut om SINK eller beskattning enligt inkomstskattelagen. Skatten justeras då retroaktivt. En begäran om omprövning ska ha kommit in inom sex år efter inkomståret.
Om din anställda har ett samordningsnummer och byter kontaktadress ska hen anmäla ändringen till Skatteverket. Det kan antingen vara en adress i Sverige eller en adress i ett annat land. Din anställda anmäler ny kontaktadress på blankett SKV 7542 Samordningsnummer – kontaktadress.
Om din anställda avslutar sin anställning och flyttar ska hen meddela sin nya adress till Skatteverket. Aktuella adressuppgifter är viktiga för att Skatteverket till exempel ska kunna skicka ut en inkomstdeklaration.
Om din anställda vistats i Sverige mer än 6 månader ska hen lämna en inkomstdeklaration året efter inkomståret. Om din anställda väljer beskattning enligt inkomstskattelagen i stället för enligt SINK ska hen också lämna en inkomstdeklaration i Sverige.
Om din anställda däremot ska beskattas enligt SINK tas särskild inkomstskatt ut med 25 procent. Särskild inkomstskatt är en definitiv, det vill säga slutlig, statlig inkomstskatt. Att skatten är definitiv innebär att din anställda inte ska lämna inkomstdeklaration.
Du behöver inte ha e-legitimation för att använda e-tjänsterna. Däremot behöver du ha en e-postadress. Med den skapar du en tillfällig inloggning som du använder för att logga in.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.