Incitamentsprogram är vanliga i dag och finns i många olika former. De riktar sig i första hand till ledande befattningshavare, styrelseledamöter och andra nyckelpersoner. Incitamentsprogrammens syften är främst att motivera, behålla och belöna kvalificerad personal i företaget. Utländska avtal om incitamentsprogram är vanligen utformade efter de regler som gäller i utgivarens hemland, vilket ofta medför konsekvenser för skatter och avgifter i Sverige.
I Sverige är de vanligaste incitamentsprogrammen personaloptionsprogram och aktietilldelningar. Aktierna är ofta förenade med villkor som knyter den anställde till tjänsten. Standardiserade utländska options- och aktieprogram är vanliga, men även svenska belöningsprogram förekommer i en rad olika former. Några exempel är köp- och teckningsoptionsprogram, personaloptioner, aktietilldelningar och aktier med förfoganderättsinskränkningar. Uppfinningsrikedomen och kreativiteten på marknaden är stor, och trender och program varierar från tid till tid.
Optioner
Skattemässigt kan optioner till personalen delas in i tre kategorier:
Det som främst skiljer kategorierna åt är beskattningstidpunkten, det vill säga när den anställda ska beskattas för en eventuell förmån. Denna tidpunkt reglerar oftast din skyldighet som arbetsgivare att redovisa arbetsgivaravgifter, göra avdrag för preliminär skatt och redovisa på en kontrolluppgift. En eventuell förmån och dess värde beräknas utifrån förhållandena vid beskattningstidpunkten (då skattskyldigheten uppstår). Det är därför nödvändigt att bestämma optionens skattemässiga karaktär. Denna bedömning görs vid förvärvet eller tilldelningen av optionen.
Om man har optioner som kvalificerar sig som värdepapper beskattas förmånen det år förvärvet sker. Förmånsvärdet är skillnaden mellan optionens marknadsvärde vid förvärvet och vad den anställde har betalat för optionen (optionspremien). En värdeökning som uppstått därefter beskattas som kapitalvinst, och en eventuell förlust dras av i inkomstslaget kapital när optionen avyttras (säljs eller utnyttjas genom kontantavräkning). Förmånsvärdet som den anställda beskattas för i tjänsten får tas med som anskaffningskostnad vid kapitalvinstberäkningen.
Det finns ingen skatterättslig definition av vad som är värdepapper, utan det får bedömas med hänsyn till optionsvillkoren i det enskilda fallet. Av avgörande betydelse vid bedömningen är inskränkningar i den anställdas (innehavarens) möjlighet att förfoga över optionen. Optionen är normalt ett värdepapper om den kan överlåtas fritt och inte har någon koppling till fortsatt anställning.
Personaloptionen i sig är inte ett värdepapper, utan ger i stället en rätt att i framtiden få förvärva värdepapper till ett i förväg bestämt pris eller på i övrigt förmånliga villkor. Beskattningsreglerna och arbetsgivarens skyldigheter för personaloptioner blir aktuella på samtliga rättigheter som i sig inte är värdepapper men som innebär en rätt att i framtiden få förvärva värdepapper till ett i förväg bestämt pris eller i övrigt på förmånliga villkor.
Flertalet utländska optionsprogram är utformade som personaloptioner, vilka benämns "stock options". Dessa är förenade med inskränkande villkor.
Exempel på inskränkande villkor är att optionen
Dessa optioner beskattas inte vid förvärvet, dvs. när den anställda tilldelas optionerna eller ingår avtal med optionsutfärdaren. Beskattningen sker i stället när optionen utnyttjas till förvärv av värdepapper (vanligtvis aktier). När optionen utnyttjas till köp av aktier är förmånsvärdet skillnaden mellan aktiernas marknadsvärde (snittkursen på aktien på utnyttjandedagen) och vad den anställde betalar - lösenpriset för aktien.
Optionsrätter med krav på anställning fram till att teckningsperioden inleds, har behandlats i en Regeringsrättsdom från 2004, RÅ 2004 ref. 35 I. Förmånen beskattades när teckningen av aktierna först kunde ske. Om innehavaren slutade sin anställning före aktieteckningsperiodens första dag tog utfärdaren tillbaka optionsrätterna utan att ersätta innehavaren. Vid inledningen av aktieteckningsperioden ansågs den anställde ha utnyttjat sin rätt till förvärv av ett värdepapper eftersom det då var fritt överlåtbart och därefter inte kunde tas tillbaka av arbetsgivaren. Förmånsvärdet är i dessa fall skillnaden mellan optionens marknadsvärde vid förvärvet (aktieteckningsperiodens första dag) och vad den anställde har betalat för optionen.
Vid en så kallad same-day-sale säljs aktierna i direkt anslutning till att optionen faktiskt utnyttjas. Förmånsvärdet redovisas vid tidpunkten för optionens faktiska utnyttjande till förvärv av aktier. Förmånsvärdet består av marknadsvärdet på aktien (snittkursen på aktien på utnyttjandedagen kan användas om den faktiska kursen vid utnyttjandet inte är känd) minus lösenpriset för aktien. Det finns inget krav på att aktierna måste säljas för att arbetsgivarens ansvar att redovisa förmånen ska uppkomma.
Anders har utnyttjat 1 000 av sina personaloptioner enligt sitt optionsavtal och förvärvat aktier. Han bestämmer sig för att sälja aktierna i direkt anslutning till utnyttjandet. Marknadsvärdet på aktien denna dag, är 50 kronor och lösenpriset är 30 kronor. Förmånen beräknas till 20 000 kronor (1000 x (50 - 30)).
Aktiens faktiska försäljningspris är 55 kronor per aktie. Anders försäljningsintäkt för 1 000 aktier blir därmed 55 000 kronor. Anders drar av lösenpriset för aktierna, dvs. 30 000 kronor, samt det förmånsbeskattade beloppet på 20 000 kronor. Resterande del, 5 000 kronor, redovisar Anders som kapitalvinst på blankett K4 i sin egen inkomstdeklaration. Anders har inga andra aktier av samma slag som de avyttrade. Hade han haft det skulle han ha använt genomsnittsmetoden.
Förmånen av personaloptioner ska tas upp som intäkt det beskattningsår då rätten faktiskt utnyttjas till förvärv av värdepapper eller överlåts. Den arbetsgivare som har gjort det möjligt för anställda att delta i optionsprogrammet får ansvaret att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter även om den anställda har flyttat utomlands när optionerna utnyttjats eller överlåts.
Förmån av personaloptioner som ges ut efter den 31 december 2017 och har en intjänandetid på tre år, kan i vissa fall bli skattefri för optionsinnehavaren. En förutsättning för skattefriheten är att företaget som ger ut personaloptionerna, den anställda och personaloptionen uppfyller ett flertal villkor. Beskattningen sker då först vid försäljning av aktierna/andelarna och då i inkomstslaget kapital. Det innebär också att arbetsgivaren inte heller ska betala några arbetsgivaravgifter för dessa. Om inte samtliga villkor är uppfyllda beskattas optionen som vanligt i inkomstslaget tjänst vid utnyttjandet.
Ett villkor för att personaloptionsförmånen ska bli skattefri, är att optionen måste utnyttjas till förvärv av andel i företaget. De särskilda bestämmelserna om lättnader vid beskattningen av personaloption gäller dock inte om personaloptionen innebär en rätt att i framtiden förvärva en teckningsoption eftersom teckningsoptioner inte är andel i företaget.
Till kategorin övriga optioner hör optioner som inte är värdepapper och inte heller är en rätt att förvärva värdepapper. Ett exempel är en syntetisk option av amerikansk modell, en så kallad SAR (Stock Appreciation Right) som ger rätt till kontantavräkning och har sådana förfoganderättsinskränkningar att den inte heller uppfyller kravet på att vara ett värdepapper.
Denna typ av option ska förmånsbeskattas både när den anställde tidigast har möjlighet att utnyttja optionen enligt optionsavtalet och när optionen rent faktiskt utnyttjas. Förmånsvärdet vid den första tidpunkten, när den anställde tidigast har möjlighet att utnyttja optionen, är skillnaden mellan den underliggande aktiens marknadsvärde och det fastställda lösenpriset. Vid andra tidpunkten, när den anställde faktiskt utnyttjar optionen, beräknas förmånsvärdet utifrån den ersättning som den anställde får minskad med det tidigare beskattade förmånsvärdet.
Om värdet på den underliggande aktien har gått ned från den första beskattningstidpunkten till tidpunkten för utnyttjandet, uppkommer inget förmånsvärde. Något negativt förmånsvärde ska inte redovisas och kan heller inte kvittas mot andra förmåner eller inkomster. Om det utbetalade beloppet är mindre än tidigare beskattade förmånsvärde kan den anställde göra avdrag i sin inkomstdeklaration för den uppkomna ”förlusten”. Beloppet dras av under övriga utgifter i inkomstdeklaration. Du som arbetsgivare ska därmed inte göra något skatteavdrag eller betala några ytterligare arbetsgivaravgifter utöver de som redan betalats när optionen kunde utnyttjas. Som arbetsgivare finns heller inte någon möjlighet att få sänkta arbetsgivaravgifter som motsvarar den uppkomna ”förlusten”.
Vid tilldelningen får man en rättighet (unit) till ett antal aktier. Rättigheten är värderad utifrån bolagets aktiekurs och kräver fortsatt anställning och intjänande (vesting). När intjänandeperioden är fullgjord får innehavaren antingen aktier eller kontanter. Beskattningstidpunkten infaller vid denna tidpunkt, det vill säga när andelarna konverteras till aktier eller kontanter.
Normalt är det den som utger en ersättning som ska betala arbetsgivaravgifter. När det gäller förmånliga förvärv av värdepapper som getts ut av en utomlands bosatt person eller utländskt bolag, exempelvis ett moderbolag, och ersättningen har sin grund i den svenska anställningen så ska arbetsgivaravgifter i stället betalas av dig som arbetsgivare även om ersättningen kommer från den utländska utbetalaren.
Vid förmån som uppkommer när en personaloption utnyttjas, är det den arbetsgivare som har gjort det möjligt för anställda att delta i optionsprogrammet som har ansvaret att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Detta gäller oavsett var de anställda eller före detta anställda är bosatta och arbetar då optionerna utnyttjas eller överlåts. Du ska redovisa förmånen när du fått kännedom om att den anställde/tidigare anställde har utnyttjat eller överlåtit optionerna.
Den anställde är skyldig att i skriftlig form underrätta dig som arbetsgivare om att han eller hon har utnyttjat eller överlåtit optionerna. Uppgifterna ska lämnas snarast dock senast den 8:e i månaden efter det att skyldigheten att lämna kontrolluppgift eller uppgifter i en arbetsgivardeklaration uppkom.
Du ska räkna med värdet av förmånen för den kalendermånad under vilken du fått kännedom om att optionerna utnyttjats eller överlåtits.
Det skatteavdrag som motiveras av förmånsvärdet kan i många fall överstiga den kontanta bruttolönen för den aktuella månaden. Skatteavdraget kan dock aldrig bli större än bruttolönen, och du ska inte heller göra avdrag för resterande skatt vid senare löneutbetalningar. Däremot kan självklart den anställde på eget initiativ begära att du gör ett förhöjt skatteavdrag för att undvika underskott på skattekontot.
Det förekommer att utländska moderbolag eller fondmäklare får i uppdrag att innehålla en viss summa pengar från försäljningsintäkten av aktierna vid så kallad same-day-sale eller sell-to-cover. Syftet är att täcka upp för den skatt som tas ut på förmånen. Det är dock inte att betrakta som ett skatteavdrag i skatteförfarandelagens mening. Pengarna är optionsinnehavarens privata och ska därför inbetalas på dennes skattekonto.
I arbetsgivardeklaration på individnivå redovisas förmånsbeloppet i fältkod 012, ”Övriga skattepliktiga förmåner”.
Vad gäller redovisning av personaloptioner infaller beskattningstidpunkten när den anställde utnyttjar sina optioner till förvärv av aktier, oavsett när den anställde rent faktiskt får pengarna. En redovisning av en förmån förutsätter inte en försäljning av aktierna, utan den anställde kan själv välja att behålla dem.
Lena arbetar som teknisk chef vid Worldwide AB, som är ett dotterbolag till det engelska moderbolaget Worldwide Ltd. Lenas månadslön är 40 000 kronor. Moderbolaget erbjöd i januari år 2017 samtliga chefer i koncernen personaloptioner. Lena fick 500 optioner, vilka gav rätt att tidigast i januari 2021 köpa aktier i det engelska moderbolaget för motsvarande 150 kronor styck.
I februari 2021 noterades moderbolagets aktie till 450 kronor, och Lena utnyttjade då sina optioner. Hon betalade således 75 000 kronor (500 stycken × 150 kronor) och fick 500 aktier i moderbolaget. Härigenom fick Lena en skattepliktig förmån som värderas till 300 kronor (450 kronor – 150 kronor) per option, eller totalt 150 000 kronor.
Lena måste skriftligen meddela Worldwide AB, där hon var anställd när hon fick optionerna, om förmånen och dess värde (150 000 kr). Det gjorde hon i mars 2021.
Arbetsgivaren beaktade förmånsvärdet vid löneutbetalningen i mars genom att göra skatteavdrag (i detta fall med hela den kontanta månadslönen på 40 000 kronor) och redovisa arbetsgivaravgifter på underlaget på totalt 190 000 kronor (150 000 kronor + 40 000 kronor). Arbetsgivaren redovisar förmånens värde på 150 000 kronor i fältkod 012 på individnivå i arbetsgivardeklarationen.
Om Lena väljer att sälja sina förvärvade aktier ska hon redovisa försäljningen under inkomst av kapital i sin egen inkomstdeklaration. Det beskattade förmånsvärdet i tjänst får vid kapitalberäkningen läggas till som anskaffningsutgift tillsammans med lösenpriset för aktierna. En eventuell vinst vid försäljningen behöver inte meddelas till arbetsgivaren.
När en anställd utnyttjar en personaloption som inte ska förmånsbeskattas, ska den arbetsgivare i vars tjänst personaloptionen har förvärvats lämna uppgift om det i arbetsgivardeklaration på individnivå genom att sätta kryss i fältkod 059 – Personaloption som inte ska förmånsbeskattas och som har utnyttjats för förvärv av andel.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.