Du som är god man, förvaltare eller förmyndare ska ordna så att huvudmannens adress är korrekt och hjälpa huvudmannen lämna sin inkomstdeklaration. Om din huvudman betalar arvode till dig ska du också redovisa ersättningen, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
För dig som är god man, förvaltare eller förmyndare:
Webbseminarium för dig som är god man, förvaltare eller förmyndare
Du får veta vad ska tänka på och göra i din roll gentemot Skatteverket. Du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Om du har en god man, förmyndare eller förvaltare har du någon som hjälper dig på olika sätt. Det kan till exempel vara att hantera dina brev från myndigheter och att deklarera. För att lättare kunna sköta kontakten med Skatteverket är det bra om den som hjälper dig är deklarationsombud.
Om du betalar ut arvode till din gode man, förvaltare eller förmyndare ska du redovisa ersättningen, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. På den här sidan kallas du huvudman.
Det är viktigt att du som företrädare vet vilken roll du har och vilka uppgifter som ingår i ditt uppdrag. Vilken roll du har styr bland annat vem som ska skriva under olika handlingar. En god man får ofta skriva under med sin huvudmans samtycke och en förvaltare får skriva under handlingar som ingår i uppdraget utan huvudmannens samtycke,
Barn under 18 år ska ha en förmyndare. Det vanligaste är att föräldrarna är förmyndare men om barnet inte har någon förälder kan tingsrätten utse en förmyndare.
När du är god man, förvaltare eller förmyndare ska du se till att adresserna till både dig och din huvudman är korrekta. Huvudmannen ska vara folkbokförd där hen bor och sover. Det gäller även om huvudmannen till exempel flyttar till ett äldreboende och har kvar sin gamla bostad. Kom ihåg att alltid skicka med en kopia på ditt förordnande när du anmäler eller ändrar en adress.
Om du har flera uppdrag behöver du fylla i en blankett för varje huvudman, det gäller både när du ändrar folkbokföringsadress och anmäler särskild postadress.
Om huvudmannen flyttar kan huvudmannen själv göra en flyttanmälan i vår e-tjänst Flyttanmälan om hen har e-legitimation, till exempel Bank-id. Flyttanmälan kan också göras på blanketten Anmälan flyttning inom Sverige (SKV 7845). Är du förvaltare eller förmyndare är det du som ska göra flyttanmälan.
Om det är du som skriver under blanketten och inte din huvudman ska du komma ihåg att skicka med ditt förordnande.
Vill du få huvudmannens post hem till dig kan ni anmäla en särskild postadress till Skatteverket. Huvudmannen kan själv göra anmälan i vår e-tjänst Särskild postadress om hen har e-legitimation, till exempel bank-id. Anmälan kan också göras genom att skicka in blanketten Anmälan särskild postadress (SKV 7844).
Om du är förvaltare eller förmyndare är det du som ska skriva under anmälan. Om det är du som skriver under blanketten och inte din huvudman behöver du komma ihåg att skicka med ditt förordnande.
Särskild postadress (SKV 7844)
Den särskilda postadressen kommer de flesta myndigheter och en del företag att få ta del av. Kom ihåg att skicka med en kopia av ditt förordnande.
Har huvudmannen en digital brevlåda går posten direkt dit i första hand även om det finns en särskild postadress.
När du ändrar eller avslutar en särskild postadress använder du samma blankett.
Du kan läsa mer om särskild postadress här:
Om du ändrar din folkbokföringsadress är det viktigt att du också ändrar den särskilda postadressen för dina huvudmän eftersom det inte sker automatiskt.
När du ändrar eller avslutar en särskild postadress använder du samma blankett som när du anmälde adressen, Anmälan särskild postadress (SKV 7844). Kom ihåg att använda en blankett för varje huvudman och skicka med en kopia av ditt förordnande.
Du kan läsa mer om särskild postadress här:
När du hjälper din huvudman att betala ut arvode eller ersättning ska du redovisa och betala in arbetsgivaravgifter för din huvudmans räkning. Du ska även göra skatteavdrag på den ersättning som huvudmannen betalar ut.
Beroende på hur ofta din huvudman betalar ut ersättning så gör du redovisningen i en förenklad arbetsgivardeklaration eller i en arbetsgivardeklaration.
Mer information om hur du gör för att redovisa ersättningen och betala arbetsgivaravgifter finns på sidan Arvode eller ersättning utbetald av huvudmannen.
Skatteverket har begränsade möjligheter att lämna ut uppgifter direkt till dig när du ringer eller mejlar till oss. Det är sekretess på många uppgifter och vi har inte möjlighet kontrollera om du är behörig att ta del av din huvudmans uppgifter.
Vi kan till exempel inte lämna ut huvudmannens kontoutdrag för skattekontot, sammanställningar av inkomstuppgifter eller kopior av inkomstdeklarationen. Vi har också begränsade möjligheter att skicka uppgifter om din huvudman till en adress du har tillgång till.
För att ta del av sekretessbelagda uppgifter om din huvudman behöver du styrka din behörighet. Detta gör du enklast genom att skicka din begäran tillsammans med ditt förordnande till Skatteverket.
Är du deklarationsombud för din huvudman kan du ta del av viss information via Mina Sidor, telefon eller brev. På sidan om ombudsbehörigheter kan du läsa mer om vad du kan göra som deklarationsombud.
Om du inte är deklarationsombud eller behöver andra uppgifter om din huvudman kan du skicka ett brev tillsammans med ditt förordnande till Skatteverket. Du behöver också visa att din huvudman samtycker till att vi lämnar ut uppgifterna. Om din huvudman är i för dåligt tillstånd för att samtycka ska du visa det på lämpligt sätt.
Skicka ditt brev till
Skatteverket
205 30 Malmö
När du som god man, förvaltare eller förmyndare besöker ett servicekontor (Statens servicecenter) för att få ta del av sekretessbelagda uppgifter om din huvudman måste du kunna visa ditt förordnande samt att din huvudman samtycker till utlämnandet.
Du kan läsa mer om sekretess och behörig företrädare på rättslig vägledning.
I ditt uppdrag som företrädare ingår normalt att du ska hjälpa huvudmannen att lämna sin inkomstdeklaration.
Är du deklarationsombud åt din huvudman kan du deklarera digitalt med ditt eget Bank-id. Då kan du också ta del av vissa av huvudmannens uppgifter.
Vid ansökan om att du som god man ska bli deklarationsombud är det huvudmannen som ska skriva under ansökan. Om huvudmannen på grund av sitt tillstånd inte kan skriva under behöver du göra det. Då ska du kunna visa det genom till exempel ett läkarintyg. Du ska också bifoga en kopia på ditt förordnande.
Om du är förvaltare kan du skriva under ansökan om det tydligt framgår av ditt uppdrag. Du ska bifoga en kopia på ditt förordnande.
Om din huvudman brukar få kvarskatt eller en stor skatteåterbäring kan du hjälpa huvudmannen att ansöka om jämkning.
Som god man, förvaltare eller förmyndare kan du få två typer av ersättningar — ett arvode och en kostnadsersättning. Båda ersättningarna är skattepliktiga och du ska redovisa båda ersättningarna i din inkomstdeklaration.
En kostnadsersättning kan du få av din huvudman för att du haft utgifter för till exempel telefon. Om Skatteverket har fått uppgift om ersättningen finns den vid punkt 1.2 (Kostnadsersättningar) i din inkomstdeklaration. Du får göra avdrag för kostnadsersättningen vid punkt 2.4 (Övriga utgifter) i deklarationen. Du får bara avdrag för den del av ersättningen som överstiger 5 000 kronor.
Om du har köpt något för din huvudmans räkning för dina egna pengar och sedan får tillbaka pengarna från din huvudman är det ett utlägg och inte en kostnadsersättning. För att det ska räknas som ett utlägg måste du ha ett kvitto på det du köpt åt huvudmannen.
Du ska inte redovisa utlägget i din inkomstdeklaration.
Tänk på att om du får inkomster från flera olika utbetalare riskerar du att få kvarskatt eftersom att skatteavdragen på dina inkomster kan bli för låga. Det kan du rätta till genom att ansöka om jämkning.
Om din huvudman avlider eller om du avslutar ditt uppdrag av någon annan anledning behöver du komma ihåg vissa saker.
När du slutar ditt uppdrag ska du
Om huvudmannen avlider och du avslutar ditt uppdrag behöver du göra följande:
Anhöriga till en person som inte kan sköta sig vardagsekonomi kan hjälpa till genom sin anhörigbehörighet utan att vara god man eller ha särskild fullmakt.
Anhörigbehörigheten gäller inte om den som behöver hjälpa har en god man, förvaltare eller förmyndare inom samma område.