På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Byta tjänster

Värdet av en tjänst är skattepliktigt om det finns ett uttalat krav på att tjänsten utförs som gentjänst för en annan tjänst. Ett exempel är om en plattsättare kaklar badrummet hos sin tandläkare mot att tandläkaren lagar plattsättarens tänder.

I exemplet ovan finns ett uttalat krav på att den ena tjänsten ska utföras som ersättning för den andra. Därför ska bägge tjänsterna beskattas. Det gäller oavsett om den ena personen är anställd hos den andra eller inte.

Skattskyldigheten gäller från första kronan. Den som fått ersättningen ska redovisa den i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster under beskattningsåret. En inkomstdeklaration ska man lämna om ens sammanlagda inkomst under året (av tjänst och/eller näringsverksamhet) är minst 42,3 procent av prisbasbeloppet för inkomståret. Man ska fylla i hela sin inkomst i deklarationen.

Även i övrigt gäller samma regler för gentjänster som för annan ersättning.

Vissa tjänster är inte skattepliktiga

Avsikten med skattelagstiftningen är inte att beskatta den privata sfären. Givetvis beskattas därför inte barn som får ersättning för att hjälpa till hemma. Inte heller beskattas den som utför en tjänst åt en vän utan något krav på motprestation.

Skatteverket

Till toppen