På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Det räknas som en förmån när en anställd får använda sin arbetsgivares bil privat. Förmånen är oftast skattepliktig för den anställda. Du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och i de flesta fall även göra skatteavdrag på förmånens värde. Exempel på privata resor är till och från arbetet, förskola och skola.
Att använda tjänstebil privat beskattas inte för en anställd om följande två punkter är uppfyllda:
Detta kallas även att använda bilen i ringa omfattning. Den anställda kan med hjälp av en körjournal tydligt visa att hen inte har kört privat mer än så.
Du som arbetsgivare ska i dessa fall inte betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag på förmånen.
Bilförmånsvärdet påverkas bland annat av:
Anställda bör föra körjournal för att du som arbetsgivare ska få ett bra underlag som visar hur bilen har använts. Det innebär att de på ett detaljerat sätt ska anteckna alla resor med bilen. De kan skriva på papper, i dator eller använda en elektronisk körjournal som kopplas in i bilen och registrerar alla körningar automatiskt.
En noggrant förd körjournal är ett bra sätt att visa att en anställd inte har använt bilen privat mer än 100 mil och vid högst 10 tillfällen på ett inkomstår.
Den 1 juli 2018 infördes bonus malus-systemet. Bonus betyder bra på latin och malus betyder dåligt. Det nya systemet innebär att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid belönas med en bonus. Fordon med relativt höga utsläpp får i stället en högre fordonsskatt. Det gäller fordon med tillverkningsår 2018 eller senare som har registrerats (tagits i trafik) första gången den 1 juli 2018 eller senare.
Detta påverkar beräkningen av förmånsvärdet, vilket du kan få hjälp med i e-tjänsten Bilförmånsberäkning. Beräkningen av bilförmånsvärdet ändras så att fordonsskatten inte längre ska ingå i den schablonmässiga beräkningen. I stället läggs fordonsskatten till som en ytterligare post i beräkningen. Till följd av detta sänks prisbasbeloppsdelen i den schablonmässiga beräkningen från 0,317 till 0,29 prisbasbelopp.
Förmånsvärdet för en bil som tas i trafik den första gången den 1 juli 2018 eller senare men som är tillverkad 2017 eller tidigare beräknas också enligt den nya beräkningsmodellen.
Om du betalar trängselskatt vid anställdas privata resor med förmånsbil är det en skattepliktig förmån. Det innebär att anställda ska beskattas för förmånen, och att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag. Samma regler gäller infrastrukturavgifter för broar.
Läs mer om hur skatter och avgifter påverkas när anställda till exempel har miljöbil, lätt lastbil eller servicebil.
Du som arbetsgivare kan själv sätta ner förmånsvärdet till 75 procent av fullt värde på en förmånsbil när en anställd kör minst 3 000 mil i tjänsten per inkomstår.
För att du ska få göra minskningen av förmånsvärdet ska den anställda uppfylla antalet mil hos dig som arbetsgivare under det aktuella inkomståret.
Om du inte minskar förmånsvärdet kan den anställda själv göra minskningen i sin inkomstdeklaration, förutsatt att hen uppfyller villkoren. Anställda som har flera arbetsgivare under året kan summera all tjänstekörning med förmånsbil hos de olika arbetsgivarna under året.
Det är viktigt att den anställda kan visa vilka resor som är tjänsteresor. Det kan hen enklast visa genom en noggrant förd körjournal.
En anställd som har jourtjänst kan i vissa fall ta hem arbetsgivarens bil till bostaden några dagar per månad utan att bli beskattad för bilförmån. Det gäller anställda som jobbar fem dagar i veckan och får ta hem en jourbil var sjunde vecka eller mer sällan.
För att den anställda inte ska bli beskattad för bilförmån bör det finnas ett avtal mellan er som begränsar det privata användandet. Den anställda bör även föra körjournal för att visa att bilen bara har använts i samband med jourtjänstgöring.
Om det finns begränsningar att använda en förmånsbil privat kan förmånsvärdet i vissa fall bli lägre. Det gäller till exempel taxibilar, servicebilar och lätta lastbilar. Som arbetsgivare måste du i dessa fall ansöka om sänkt förmånsvärde hos oss på Skatteverket.
Om du betalar drivmedlet för en anställds privata körningar med förmånsbil ska den anställda beskattas för drivmedelsförmån. Det gäller för alla typer av drivmedel, även till exempel biogas, etanol och el.
Förmånen för drivmedel räknas alltså ut separat, utöver själva bilförmånsvärdet.
Du som arbetsgivare ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter på förmånen.
När drivmedlet har använts till en förmånsbil räknar du ut drivmedelförmånsvärdet genom att utgå från marknadsvärdet. Multiplicera sedan värdet med 1,2 för den mängd drivmedel som har använts vid privat körning.
Använd det multiplicerade värdet när du beräknar skatteavdraget. Du ska däremot använda marknadsvärdet utan uppräkning när du beräknar arbetsgivaravgifterna.
Det är viktigt att den anställda kan visa vilka resor som är tjänsteresor, eftersom hen inte ska beskattas för drivmedel som har använts i tjänsten. Det kan hen visa genom en noggrant förd körjournal.
Anställda som har bilförmån ska inte beskattas för fri parkering eller garageplats vid arbetet. Du som arbetsgivare ska därför inte betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag. Detta gäller oavsett om den anställda använder förmånsbilen i tjänsten eller enbart privat.
Däremot ska den anställda beskattas om du som arbetsgivare betalar parkering vid den anställdas bostad.
En anställd med bilförmån ska beskattas för det även när hen till exempel är föräldraledig. Du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter på förmånens värde, men du kan inte göra skatteavdrag eftersom du inte betalar ut någon kontant ersättning till den anställda under den perioden.
Samma regler om bilförmån gäller oavsett om du som arbetsgivare äger bilen eller leasar den.
Vid beräkningen av förmånsvärdet ska du alltid lägga till värdet av extrautrustning. Extrautrustning är utrustning som inte ingår i nybilspriset enligt Skatteverkets listor.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.