Tar du gig, tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag, till exempel rastar hundar, passar barn, kör sopor, gör konsult- eller översättningsuppdrag? Då ska du som regel redovisa det i din inkomstdeklaration.
Har du fått ersättning genom en digital plattform?
Från och med den 1 januari 2023 ska företag som tillhandahåller vissa digitala plattformar lämna uppgifter till Skatteverket om din ersättning.
För dig gäller samma regler som tidigare om hur du ska deklarera och betala skatt på ersättningen.
Använd gärna vår steg-för-steg-guide. Där svarar du på frågor och får hjälp att förstå om och hur du ska deklarera dina inkomster från gig, tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag.
Du får göra avdrag för de kostnader som varit nödvändiga för att du skulle ha kunnat utföra tjänsterna, till exempel resor och verktyg. Du får däremot inte göra avdrag för privata kostnader som till exempel internetabonnemang och mobil.
Hur du redovisar dina inkomster beror på flera saker, bland annat hur regelbundet du arbetar, om du anlitar ett egenanställningsföretag eller om du driver näringsverksamhet.
Det spelar ingen roll hur du tar uppdrag: genom en mobilapp, webbsida, anslagstavla eller något annat. Du ska redovisa uppdragen som inkomst av tjänst och inte som hobby, eftersom de utförs på uppdrag av någon annan. Du ansvarar själv för att både redovisa dina inkomster i din deklaration och i vissa fall även betala egenavgifter.
Om du tar uppdrag utan att ha ett eget företag, kan du anlita ett så kallat egenanställningsföretag. Då betalar egenanställningsföretaget ut lön till dig och betalar in arbetsgivaravgifter. Du får ett lönebesked från egenanställningsbolaget, och bolaget rapporterar din inkomst till Skatteverket.
Om du tar uppdrag med viss regelbundenhet och omfattning, det vill säga inte bara då och då utan yrkesmässigt och i syfte att gå med vinst, kan det räknas som näringsverksamhet. Då ska du redovisa din verksamhet på blankett NE – Inkomst av näringsverksamhet – Enskilda näringsidkare (SKV 2161).
Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor för inkomstår 2024. Från och med inkomstår 2025 höjs omsättningsgränsen till 120 000 kronor.
Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.
Du får dra av momsen på varor och tjänster som du köper om du använder dem i din momspliktiga verksamhet. Men det finns särskilda regler som gäller när du köper en stadigvarande bostad, när du köper eller hyr personbil och för representation.
Även om du inte driver näringsverksamhet kan du vara skyldig att betala moms, till exempel om du tar gig, tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag och ska beskattas i inkomstslaget tjänst på samma sätt som en anställd. Då kan du anses vara en beskattningsbar person och är skyldig att betala moms.
En beskattningsbar person är den som driver en ekonomisk verksamhet självständigt, det vill säga när en person fortlöpande tillhandahåller varor eller tjänster mot ersättning. Enligt Skatteverkets uppfattning innebär det att syftet ska vara att sälja varor eller tjänster kontinuerligt och med viss frekvens. En person som säljer, hyr ut eller på annat sätt utnyttjar sina privata tillgångar, kan också vara en beskattningsbar person om det sker med en kontinuitet och frekvens som motsvarar hur en ekonomisk verksamhet vanligtvis drivs.
Om inkomsterna i din verksamhet kommer från uppdrag eller något annat som beskattas som inkomst av tjänst, behöver du bedöma om du driver din verksamhet självständigt och därför ska redovisa moms.
Om du säljer tjänster till köpare som är etablerade utanför Sverige behöver du ta reda på om du ska betala svensk moms på försäljningen. Du ska betala moms om tjänsten är omsatt inom Sverige. För att bedöma om tjänsten är omsatt inom Sverige behöver du veta om köparen av tjänsten är ett företag eller en privatperson samt om köparen är etablerad i ett land inom eller utanför EU.
Bevisbördan för var tjänsten är omsatt förutsätts ligga på dig som säljer tjänsten.
Om du till exempel har sålt en översättningstjänst via en global plattform där köparen agerar under alias, behöver du ta reda på om köparen är en privatperson eller ett företag och var köparen är etablerad. Gör du inte det förutsätts du ha sålt tjänsten till en privatperson (en icke beskattningsbar person), vilket innebär att tjänsten är omsatt inom Sverige.
Om dina sammanlagda inkomster var 24 238 kronor eller mer under inkomståret 2024 ska du deklarera dem i deklarationen 2025.
Om dina sammanlagda inkomster under 2025 blir 24 873 kronor eller mer ska du deklarera dem i inkomstdeklarationen 2026.
Emma är 16 år och har sommarjobbat i en kiosk där hon tjänade 10 000 kronor. Under året har hon också haft en inkomst på 16 000 kronor för gig som hon tagit via en plattform, till exempel barnpassning och gräsklippning. Giggen har hon utfört på uppdrag av många olika privatpersoner.
Emma har tjänat totalt 26 000 kronor under året. Eftersom de sammanlagda inkomsterna är högre än 24 238 kronor ska hon deklarera dem i deklarationen 2025.
Under året har 17-åriga Hamid bara jobbat som giggare, det vill säga, han har tagit småuppdrag från privatpersoner och tjänat 15 000 kronor. Han behöver inte deklarera inkomsten eftersom den är lägre än 24 238 kronor.
Du behöver dokumentera dina inkomster och utgifter och spara alla underlag som behövs för att du ska kunna deklarera. Det är också viktigt för att Skatteverket ska kunna kontrollera din deklaration och se om du betalar rätt skatt.
Spara både elektroniska och andra handlingar på ett säkert ställe i minst sju år.
När du säljer tjänster kan du få betala kvarskatt om du har betalat för lite skatt under året. Det kan hända om du har inkomster som din uppdragsgivare inte har gjort skatteavdrag för.
Kvarskatten ser du när du får ditt slutskattebesked. Där står det hur mycket du ska betala och när.
Om du har en stadig, löpande inkomst eller vet att du kommer få en större engångsinkomst under året, kan du göra en eller flera extra inbetalningar till ditt skattekonto för att slippa betala kvarskatt och kostnadsränta.
Du kan själv beräkna din preliminära (ungefärliga) skatt genom att använda tjänsten Räkna ut din skatt för att göra en skatteberäkning.
Du kan också lämna in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket, så räknar vi ut den preliminära skatten åt dig. Logga in med e-legitimation i vår e-tjänst Preliminär inkomstdeklaration och lämna den preliminära deklarationen där.
Om dina uppdragsgivare har skickat uppgift om dina inkomster till Skatteverket har vi fyllt i de sammanlagda inkomsterna i din inkomstdeklaration. Om vi inte har fått uppgift från någon av dina uppdragsgivare behöver du själv redovisa den inkomsten i deklarationen. I vissa fall ska du även själv betala dina socialavgifter i form av egenavgifter.
När du deklarerar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 får du direkt ett preliminärt besked om hur mycket pengar du eventuellt ska få tillbaka eller betala.
Räkna ut dina inkomster från utfört arbete. Sammanställ inkomsterna per uppdragsgivare, alltså per utbetalare, så att du vet hur mycket var och en har betalat ut till dig under året.
Hur du ska redovisa din inkomst beror på vem som betalat ut den och hur stor inkomsten är.
Om du fått tjänsteinkomster från en och samma utbetalare som understiger 1 000 kronor sammanlagt under året ska du redovisa dem vid punkt 1.5 (Andra inkomster som inte är pensionsgrundande) i din deklaration. Finns inkomsten redan förtryckt i deklarationen behöver du inte göra något
Du behöver inte betala egenavgifter på tjänsteinkomster som under inkomståret understiger 1 000 kronor från en utbetalare.
Om du fått tjänsteinkomster som sammanlagt är mellan 1 000 och 9 999 kronor från en och samma utbetalare under året, ska du redovisa inkomsterna på bilaga T1 om:
Om du har e-legitimation kan du fylla i och lämna in bilaga T1 i vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1. Du hittar bilagan i e-tjänsten under rubriken "Bilagor som du kan välja att lägga till".
Om du redovisar inkomster på bilaga T1 ska du också fylla i överskottet vid punkt 1.6, (Inkomster, t.ex. hobby, som du själv ska betala egenavgifter för) i din deklaration.
Du ska redovisa din tjänsteinkomst vid punkt 1.1 (Lön, förmåner, sjukpenning m.m.) om du har:
Om Skatteverket har fått uppgift om din inkomst finns den ifylld i din deklaration. Gör den inte det måste du själv lägga till inkomsten vid punkt 1.1 (Lön, förmåner, sjukpenning m.m.). Du måste också lämna uppgift om vem som betalat ut ersättningen till dig, under Övriga upplysningar.
När du har deklarerat och vi är färdiga med din deklaration, skickar vi ditt slutskattebesked. I slutskattebeskedet ser du om du får pengar tillbaka eller om du ska betala kvarskatt.
Du kan själv behöva betala sociala avgifter om du får ett överskott på din verksamhet. När du själv betalar sociala avgifter heter det egenavgifter. På sidan Egenavgifter vid tjänsteinkomster kan du läsa mer om när du ska betala egenavgifter och hur mycket du ska betala.
Om du inte deklarerar dina inkomster från gig som ska beskattas kallas det att du jobbar svart. Det är olagligt. Att jobba svart betyder att du inte betalar skatt och att du eller din uppdragsgivare inte betalar socialavgifter på din lön.
Du kan då drabbas av efterbeskattning i upp till fem år efter att du fick dina pengar. Du kan också få ett extra skattetillägg på 40 procent av den obetalda skatten och Skatteverket är skyldiga att anmäla sådana handlingar som skattebrott.
Tänk på att både din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och din pensionsgrundande inkomst (PGI) blir lägre om du inte redovisar inkomsterna från dina gig. Det kan betyda att du får för låg sjuklön, föräldrapenning, a-kassa och pension i framtiden.