Som god man, förvaltare eller förmyndare redovisar du normalt ersättningen för ditt uppdrag för din huvudmans räkning. Ersättningen är ofta både ett arvode för uppdraget och en kostnadsersättning för att täcka eventuella extra kostnader.
Inget meddelande skickas ut om ersättning under året
Skatteverket har tidigare skickat ut ett meddelande i början av året till dig som är god man, förvaltare eller förmyndare. En sammanställning av de uppgifter vi fått om din ersättning under året i en förenklad arbetsgivardeklaration.
Meddelandet kommer inte längre att skickas ut så det är viktigt att du själv sparar alla underlag för att kontrollera att uppgifterna i din deklaration är rätt.
Om du har ett uppdrag som god man, förvaltare eller förmyndare är huvudregeln att huvudmannen betalar ersättning till dig för ditt arbete (arvode).
Din huvudman räknas då som arbetsgivare och har ansvar för att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Vanligtvis är det du som är god man, förvaltare eller förmyndare som hjälper huvudmannen att göra det. Om du har haft extra kostnader på grund av uppdraget kan din huvudman också ersätta dig för det.
I vissa fall betalar kommunen ut ersättningen, i så fall redovisar och betalar de arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket.
Om huvudmannen betalat ut 1 000 kronor eller mer i ersättning (arvode) ska huvudmannen betala arbetsgivaravgifter och göra avdrag för skatt på ersättningen. Du räknar ut arbetsgivaravgifterna på bruttobeloppet, det vill säga innan du gör avdraget för skatt.
Storleken på arbetsgivaravgifterna varierar beroende på ålder hos den som får ersättningen. Gör du den förenklade arbetsgivardeklarationen står det på blanketten vilken procentsats du ska använda.
Arbetsgivaravgifterna betalar du in på huvudmannens skattekonto.
På den del av ersättningen som är arvode ska du göra avdrag med 30 procent för skatt. Huvudmannen betalar sedan ut nettobeloppet (ersättning efter avdrag för skatt) till dig som god man, förvaltare eller förmyndare. Den avdragna skatten betalar du in på huvudmannens skattekonto.
Tänk på att varje person som huvudmannen betalar ut ersättning till ska få ett underlag som visar hur mycket personen fått i ersättning och hur mycket skatt som har dragits av från den. Det kan till exempel vara en lönespecifikation.
Du kan ha haft utgifter som varit nödvändiga för ditt uppdrag som god man eller förmyndare till exempel utgifter för porto, telefon eller kortare resor. När din huvudman ersätter dig för sådana kostnader räknas det som en kostnadsersättning. Du behöver spara underlag som visar att du haft kostnaderna
Om du inte har något underlag kan du få en kostnadsersättning enligt en schablon på 2 procent av ett prisbasbelopp, det vill säga högst 1 146 kronor för inkomstår 2024 (Deklaration 2025). Om du inte har något underlag och får ersättning för kostnader på mer än 2 procent av prisbasbeloppet ska den överskjutande delen betraktas som lön.
Du ska inte beräkna arbetsgivaravgifter eller göra avdrag för skatt på kostnadsersättningar.
Kostnadsersättningar redovisar du i ruta 20 i den förenklade arbetsgivardeklarationen eller i arbetsgivardeklarationen om huvudmannen är registrerad som arbetsgivare. Du kan läsa mer om kostnadsersättning för god man eller förmyndare på sidan Kostnadsersättning.
Om du har köpt något för din huvudmans räkning för dina egna pengar och sedan får tillbaka pengarna från din huvudman är det ett utlägg och inte en kostnadsersättning. För att det ska räknas som ett utlägg måste du ha ett kvitto på det du köpt åt huvudmannen.
Du ska inte redovisa utlägget i din eller din huvudmans inkomstdeklaration. Du ska inte heller redovisa utlägget i en arbetsgivardeklaration eller förenklad arbetsgivardeklaration.
Är huvudmannen inte registrerad som arbetsgivare ska huvudmannen redovisa utbetald ersättning i en förenklad arbetsgivardeklaration. Den behöver du bara lämna för de månader huvudmannen betalat ut ersättning. Använd en förenklad arbetsgivardeklaration för varje person huvudmannen betalat ut ersättning till.
Du kan använda vår hjälpblankett för att fylla i den förenklade arbetsgivardeklarationen.
Förenklad arbetsgivardeklaration SKV 4805
Hjälpblankett för god man (SKV 4882)
Skicka den förenklade arbetsgivardeklarationen till:
Skatteverket
205 30 Malmö
I broschyren Förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster kan du läsa om hur du redovisar arbetsgivaravgifter och avdragen skatt i den förenklade arbetsgivardeklarationen.
Förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster (SKV 448)
Fyll i den månad som ersättningen betalats ut.
Om en tidigare deklaration är fel och du ska skicka in en ny med de rätta uppgifterna, fyller du i datumet du skickar in rättelsen i rutan Rättelsedatum.
Fyll i personnummer eller samordningsnummer, namn och adress på din huvudman.
Fyll i personnummer eller samordningsnummer, namn och adress för den som ersättningen betalats ut till.
Fyll i bruttobeloppet (ersättning innan avdrag för skatt) om den som fått ersättningen är född 1958 eller senare.
Fyll i arbetsgivaravgiften. Du räknar ut arbetsgivaravgiften genom att multiplicera beloppet i ruta 04 med 31,42 procent.
Fyll i bruttobeloppet (ersättning innan avdrag för skatt) om den som fått ersättningen är född 1938–1957.
Fyll i arbetsgivaravgiften. Du räknar ut arbetsgivaravgiften genom att multiplicera beloppet i ruta 11 med 10,21 procent.
Fyll i bruttobeloppet (ersättningen innan avdrag för skatt). Kostnadsersättningar som du redovisar i ruta 20 ska inte ingå i beloppet i ruta 06.
Fyll i avdragen skatt.
Fyll i det belopp som huvudmannen betalat ut som skattepliktig kostnadsersättning, till exempel porto och telefon. Observera att du inte ska redovisa bilersättning.
Belopp du redovisar här i ruta 20 ska inte ingå i de belopp du redovisar i ruta 04, 11, eller 06.
Fyll i summan av beloppen i ruta 07 eller 12 (arbetsgivaravgifter) och ruta 09 (avdragen skatt). Det här beloppet ska huvudmannen betala in till Skatteverket på huvudmannens skattekonto. Ofta hjälper du huvudmannen att göra inbetalningen.
Skriv under blanketten, skriv namnförtydligande och ange telefonnummer.
För att du ska kunna skriva under blanketten krävs det att det i förordnandet ingår att du ska hjälpa till med redovisningen till Skatteverket.
I vissa fall behövs huvudmannens samtycke för att du ska få skriva under:
Om din huvudman är i för dåligt tillstånd för att samtycka ska du visa det på lämpligt sätt.
Är du förmyndare ska samtliga förmyndare styrka sitt förordnande och samtliga ska skriva under.
Eva som är född 1959 är god man åt Anders. I maj får Eva sitt arvode. Arvodet är 3 000 kronor före skatt. Arbetsgivaravgifterna är 942 kronor (31,42 procent av 3 000 kronor). Innan beloppet kan betalas ut ska skatteavdrag göras med 30 procent, det vill säga 900 kronor. Eva får 2 100 kronor utbetalt.
Anders är inte registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket utan lämnar en förenklad arbetsgivardeklaration.
Skatten och avgifterna ska vara inbetalda på skattekontot senast den 12 juni.
Eva tar därför ut 1 842 kronor (942 kronor + 900 kronor) från Anders bankkonto och sätter in pengarna på Skatteverkets bankgirokonto 5050-1055. Som inbetalare anger hon Anders. Eftersom hon betalar via internet hänvisar hon till Anders OCR-nummer.
Om huvudmannen är registrerad som arbetsgivare ska du för din huvudmans räkning lämna in en arbetsgivardeklaration varje månad. Du ska lämna arbetsgivardeklarationen även för de månader som huvudmannen inte betalat ut någon ersättning.
Det gör du enklast i e-tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration. I e-tjänsten får du också hjälp att beräkna arbetsgivaravgifterna. För att kunna använda e-tjänsten behöver du vara registrerad som deklarationsombud för din huvudman.
Arbetsgivardeklarationen består av två delar, individuppgift och huvuduppgift. I individuppgiften ska huvudmannen redovisa uppgifter om varje person som fått ersättning, du gör en individuppgift för varje betalningsmottagare. I huvuduppgiften summerar du avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Det summerade beloppet ska huvudmannen betala in på huvudmannens skattekonto. Ofta hjälper du huvudmannen att göra inbetalningen.
Så här fyller du i arbetsgivardeklaration på individnivå – ruta för ruta
Lämna arbetsgivardeklaration
På sidan Anlita ett ombud om du är privatperson kan du läsa mer om vad du och din huvudman ska göra för att du ska kunna bli deklarationsombud.
Anlita ett ombud om du är privatperson
Arbetsgivaravgifter och avdrag för skatt ska huvudmannen normalt redovisa och betala senast den 12:e månaden efter utbetalningen. I juli och december är det den 17:e månaden efter utbetalningen.
Det är samma datum för arbetsgivardeklarationen och den förenklade arbetsgivardeklarationen.
Tänk på:
Ett OCR-nummer till din huvudman kan du få i vår e-tjänst.
Mer information finns på sidan Inbetalning till skattekontot.
Om huvudmannen betalar arbetsgivaravgifter och avdragen skatt i samband med att huvudmannen får sitt slutskattebesked finns det en risk att Skatteverket betalar tillbaka beloppet. Huvudmannen kan begära en utbetalningsspärr på sitt skattekonto för att undvika att beloppet betalas tillbaka.
Om huvudmannen har en e-legitimation, till exempel bank-id, kan hen begära en utbetalningsspärr i e-tjänsten Skattekonto. Använd annars blanketten Begäran om utbetalningsspärr (SKV 4813).
Begäran – Utbetalningsspärr (SKV 4813)
Du som är deklarationsombud kan se alla händelser och saldot på huvudmannens skattekonto.
Om din huvudman regelbundet betalar ut ersättning kan huvudmannen registrera sig som arbetsgivare. I så fall kan du hjälpa huvudmannen att fylla i blanketten Företagsregistrering. Skriv i ansökan hur många månader per år du uppskattar att huvudmannen kommer att betala ut ersättning.
Fyll i uppgifter under följande avsnitt i blankett Företagsregistrering:
Företagsregistrering (SKV 4620)
I de fall huvudmannen betalar ut ersättning endast en till tre månader, kan du skriva under övriga upplysningar att hen vill bli säsongsregistrerad arbetsgivare. Som säsongsregistrerad behöver du bara lämna en arbetsgivardeklaration för de månader som huvudmannen har betalat ut ersättning. Tänk på att även om huvudmannen inte betalat ut någon ersättning under året ska du lämna en nollad arbetsgivardeklaration för perioden december.
Läs mer på sidan Lämna arbetsgivardeklaration som säsongsregistrerad arbetsgivare.
Lämna arbetsgivardeklaration som säsongsregistrerad arbetsgivare
Skicka blanketten till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Huvudmannen ska avregistrera sig som arbetsgivare om huvudmannen
För att avregistrera huvudmannen som arbetsgivare fyller du i blanketten Avregistrering som arbetsgivare för god man/förvaltare (SKV 4881).
Avregistrering som arbetsgivare, för god man/förvaltare (SKV 4881)
Skicka blanketten till:
Skatteverket
205 30 Malmö