Som spelare (gamer) kan du tjäna pengar på olika sätt. Det kan till exempel vara inkomster från sponsorer, donationer och prenumerationer samt vinstpengar från onlinespel eller e-sport. Här kan du läsa om i vilka situationer som du behöver betala skatt för dina inkomster.
Informationen gäller bara skatteregler för dig som inte bedriver en näringsverksamhet.
Det finns situationer som innebär att du måste betala skatt för det du får i form av till exempel prenumerationer och vinstpengar. Här kan du läsa om vad som gäller i några vanliga situationer.
Ja, du behöver betala skatt för donationer som dina följare frivilligt ger dig för att du ska fortsätta ditt arbete med en streamingkanal, blogg, videoblogg och liknande. Redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2.
Ja, du ska betala skatt för prenumerationer som du har på video- och streamingbaserade plattformar eftersom dina följare betalar för att se dig när du spelar. Redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2 om utbetalaren inte har redovisat ersättningen till Skatteverket.
Ja, som spelare (gamer) eller e-sportare behöver du betala skatt för prispengar som du vinner eftersom det är ersättning för arbete, det vill säga din prestation i tävlingen.
Har du vunnit pengar och har fått 1000 kr eller mer från samma utbetalare under ett inkomstår ska du redovisa det som lön i ruta 1.1 på inkomstdeklarationen.
Har utbetalaren inte har redovisat ersättningen till Skatteverket skriver du under Övriga upplysningar på deklarationen vem som har betalat ut vinsten.
Om du har vunnit en pott med pengar som ni som spelare själva satsat så finns ingen enskild utbetalare och då ska du redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2.
Vinner du något annat än pengar, till exempel en produkt, så ska du bara betala skatt om värdet på vinsten är minst 1 400 kronor. Värdet är det du själv hade behövt betala om du hade köpt produkten t.ex. i en butik. Du behöver inte betala skatt för en medalj eller en pokal.
Ja, om du säljer annonsutrymme som du får betalt för på exempelvis din webbplats.
Inkomsterna kan vara skattepliktiga om du handlar med virtuella varor och får inkomster inom och utanför spelet.
Ja. Intäkter från sponsring är en ersättning för arbete av tjänst som du ska betala skatt för. Tänk på att se till att få lönespecifikationer varje månad så att du ser att skatteavdrag görs.
För att betala skatt måste du först redovisa värdet av dina inkomster i form av exempelvis prispengar och donationer som du har fått. Om summorna inte är ifyllda i din inkomstdeklaration ska du själv fylla dem i ruta 1.1 i deklarationen eller på bilaga T2. Deklarera gör du enklast elektroniskt.
Ring Skatteupplysningen om du inte har fått din deklaration, telefonnumret är 0771-567 567. Du kan också beställa deklarationen via e-tjänsten Beställa blanketter.
Summorna är ifyllda i din deklaration om din eller dina samarbetspartners redovisat ersättningen till Skatteverket. Du behöver själv redovisa dina inkomster på bilaga T2 om utbetalaren inte redovisat ersättningen till Skatteverket så att inkomsterna redan är ifyllda.
Du behöver betala skatt oavsett om du har en fast lön, en rörlig lön eller provision (en procentuell ersättning på din försäljning som du utför åt din uppdragsgivare).
Du behöver deklarera dina inkomster om du totalt har tjänat mer än 20 431 kronor under 2022. Tjänade du mindre än så behöver du inte deklarera. Tjänar du mer än 22 208 kr kronor under 2023 ska du deklarera dina inkomster i deklarationen 2024.
Maja är 16 år och har ett sommarjobb där hon tjänar 25 000 kronor. Som spelare (gamer) har hon också en inkomst på 15 000 kronor. Hon behöver både deklarera sin inkomst från sommarjobbet och det hon tjänat som spelare.
Under 2022 har 14-åriga Charlie inte haft något arbete annat än som spelare (gamer). Han behöver deklarera om han har tjänat mer än 20 431 kronor.
Du behöver dokumentera dina inkomster och utgifter samt spara alla underlag som behövs för att du ska kunna deklarera. Det är också viktigt för att Skatteverket ska kunna kontrollera din deklaration samt se om du betalar rätt skatt. Gör en förteckning över alla produkter och tjänster som du får.
Spara alla skriftliga avtal på inkomster samt uppgifter om mottagna produkter och tjänster. Du behöver också spara kvitton som bevisar dina utgifter. Tänk på att spara både elektroniska och andra handlingar på ett säkert ställe i minst sju år.
Om du har fått ersättning för ett utfört arbete i form av pengar, tjänster eller produkter så ska din uppdragsgivare skicka ett lönebesked eller annat utbetalningsbesked till dig och redovisa lön och annan ersättning till Skatteverket varje månad – det gäller oavsett om ni har ett skriftligt eller muntligt avtal. Då förifylls det totala beloppet av intäkterna i din inkomstdeklaration i rutan ”Lön, förmåner, sjukpenning med mera” (ruta 1.1).
Om Skatteverket inte har fått uppgift om utbetalningen behöver du själv skriva in beloppet i rutan i deklarationen. Dessutom måste du informera Skatteverket om vem du har fått ersättning från och när utbetalningen gjordes. Det gör du under Övriga upplysningar på deklarationen.
Har du fått ersättning för annat än arbete ska du istället redovisa ersättningen på bilaga T2, det kan exempelvis vara donationer som du får av dina följare.
När du bedriver en hobbyverksamhet kan du få betala kvarskatt om du har betalat för lite skatt under året. Det kan hända om du har inkomster som din uppdragsgivare inte har gjort skatteavdrag för. När du sedan får ditt slutskattebesked ser du hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska vara inbetalda till ditt skattekonto.
Om du vet att du har en stadig, löpande inkomst under året ska du göra extra inbetalningar till ditt skattekonto för att inte få kvarskatt och kostnadsränta. Kontakta Skatteverket för att få en preliminär beräkning på hur mycket skatt du ska betala varje månad. Det gör du genom att skicka in en preliminär inkomstdeklaration, gärna via e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Uppgifterna används som underlag för att beräkna din preliminära skatt.