Om du hyr ut dina privata tillgångar mot betalning, som till exempel bil, båt eller verktyg, är ersättningen som du får från uthyrningen en skattepliktig inkomst. Den ska normalt redovisas i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital. Är din uthyrning regelbunden kan du också behöva deklarera och betala moms.
Har du hyrt ut genom en digital plattform
Från och med den 1 januari 2023 ska företag som tillhandahåller vissa digitala plattformar lämna uppgifter till Skatteverket om du hyrt ut ett transportmedel. Du kan till exempel ha hyrt ut en bil, cykel, elsparkcykel, båt eller husbil.
För dig som hyr ut gäller samma regler som tidigare om hur du ska deklarera och betala skatt.
Om du hyr ut en privat tillgång till exempel din bil, din fritidsbåt eller husvagn, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst. Du får göra avdrag för sådana utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen. Hyr du ut genom en förmedlare får du avdrag för förmedlingsavgiften. Du får också göra avdrag för särskild tilläggsförsäkring som du behöver för uthyrningen.
Du får inte göra avdrag för sådana utgifter som du normalt skulle ha haft för tillgången om den inte hade hyrts ut. Hyr du ut din fritidsbåt får du till exempel inte avdrag för båtplats, vinterförvaring, sjösättning, bottenfärg etc. eftersom det är utgifter som du normalt har om du äger en båt.
Överskottet av uthyrningen (hyresersättning minus avdrag) redovisar du i inkomstdeklarationen vid kapital, punkt 7.2. Skatten på överskottet är 30 procent.
Är din uthyrning så omfattande att den uppfyller kriterierna för näringsverksamhet ska uthyrningen redovisas som inkomst av näringsverksamhet.
Hyr du ut en bil som du äger har du främst kostnader för ökat slitage och värdeminskning på bilen. Skatteverket anser att du normalt kan få avdrag för sådan förslitning med ett schablonbelopp om du inte kan visa att din kostnad är högre.
Schablonbeloppet är:
Du får också avdrag för eventuell förmedlingsavgift, tilläggsförsäkring och andra merkostnader som du har haft på grund av uthyrningen.
Du kan däremot inte få avdrag för parkeringsplats eller garage, biltvätt, vanlig bilförsäkring, skatt, service eller reparationer, såvida inte reparationerna beror på uthyrningen och inte ersätts av den som hyrt bilen eller genom en försäkring.
David äger en personbil. Den står oftast parkerad på den garageplats som han hyr. David annonserar därför bilen för uthyrning till privatpersoner för 350 kronor per dag de dagar han inte använder bilen själv. Det gör han via en digital plattform som är etablerad i Sverige.
Av dagspriset går tio procent till förmedlaren, alltså 35 kronor per dag. Då får David även en särskild tilläggsförsäkring som gäller vid varje uthyrning. Den som hyr Davids bil betalar själv för den bensin som går åt för körningen.
David lyckas hyra ut bilen sammanlagt 50 dagar under kalenderåret. Det ger en hyresersättning på totalt 17 500 kronor (50 × 350 kr).
Bilen har körts 500 mil under uthyrningarna. David gör avdrag för slitage och värdeminskning med 13 kronor per mil. Han kan inte visa att han har haft en högre kostnad.
Så här räknar David ut sitt överskott av uthyrningen | |
---|---|
Hyresersättning | 17 500 kr |
Förmedlingsavgift (50 dagar × 35 kr) | - 1 750 kr |
Slitage/värdeminskning (500 mil × 13 kr per mil) | - 6 500 kr |
Summa | 9 250 kr |
Överskottet på 9 250 kr redovisar David i Inkomstdeklarationen (punkt 7.2). Skatten är 30 procent på överskottet.
David ska därför betala 2 775 kronor i skatt på uthyrningen (9 250 kronor × 0,30).
Plattformsföretag ska lämna uppgifter till Skatteverket om vilka säljare och uthyrare som använder plattformen, och vilka inkomster de har haft under året.
När du hyr ut privata tillgångar som är lös egendom (till exempel bil, fritidsbåt eller husvagn) behöver det bedömas om din uthyrning innebär att du gör den i egenskap av privatperson eller som en beskattningsbar person (företagare). Endast den som är en beskattningsbar person som bedriver en momspliktig ekonomisk verksamhet ska betala moms på sin uthyrning av tillgångar.
En ekonomisk verksamhet kännetecknas av att den ska bedrivas självständigt med ett kontinuerligt och frekvent tillhandahållande av varor eller tjänster mot betalning. Om du hyr ut din privata tillgång mot betalning endast ett fåtal gånger per år anses du inte bedriva en ekonomisk verksamhet. Däremot om du hyr ut din tillgång frekvent och med kontinuitet anses du normalt bedriva en ekonomisk verksamhet.
Om du anses bedriva en momspliktig ekonomisk verksamhet kan bestämmelserna om momsbefrielse för företag med låg omsättning vara tillämpliga.
Du som bedriver en ekonomisk verksamhet och inte är befriad från moms är skyldig att betala moms på dina hyresintäkter. Du måste därför registrera dig till moms för att kunna redovisa och betala moms på dina ersättningar från uthyrningen. Momsen på uthyrningen är 25 procent. Momsen på priset inklusive moms är därmed 20 procent.
Vid en momspliktig uthyrning till ett företag är du skyldig att skicka en faktura till företaget. Du kan anlita någon annan för att göra det.
Om du är skyldig att betala moms på dina intäkter har du också rätt till avdrag för moms på vissa inköp. Du kan därför få avdrag för moms på inköp som förbrukas i din skattepliktiga uthyrning, till exempel bränsle och förmedlingsavgift. Observera att du inte kan få avdrag för moms på inköp av din privata personbil. Detta för att då gäller ett så kallat avdragsförbud för moms för personbilar.
För att kunna göra avdrag för ingående moms på dina inköp måste du ha kvitton eller fakturor som visar att du har gjort inköpen.
Personer kan dela sin bil med andra genom att hyra ut bilen mot betalning när de själva inte använder den. Sådan bildelning kan ske genom uthyrning direkt till andra personer eller till ett biluthyrningsföretag som i sin tur hyr ut bilen. Det finns tjänster på digitala plattformar där en bilägare kan registrera sig och ange när bilen är tillgänglig för uthyrning.
Vid bedömningen av om en sådan biluthyrning är en ekonomisk verksamhet saknar det betydelse att det inte finns tillstånd för biluthyrning enligt lagen (1998:492) om biluthyrning.
Emma har registrerat sig på en mobilapplikation där hon kan hyra ut sin privata bil till andra privatpersoner. Emma har tänkt hyra ut sin bil högst en vecka om året när hon åker på semester. Då kommer hon dels att slippa parkeringsavgifter, dels att tjäna pengar på sin bil.
Eftersom Emma kommer att hyra ut sin bil högst en vecka om året anses hon inte bedriva en ekonomisk verksamhet. Hon ska inte momsregistrera sig eftersom hennes verksamhet inte är någon ekonomisk verksamhet. Hon är därför inte skyldig att betala moms på sina hyresintäkter och har heller inte rätt att göra avdrag för ingående moms på kostnaderna för uthyrningen.
Simon har träffat ett avtal med ett biluthyrningsföretag som ligger vid centralstationen. Simon kommer varje arbetsvecka att lämna sin bil för uthyrning fyra dagar i veckan till biluthyrningsföretaget när han själv reser med tåg för att arbeta på annan ort. Han kommer att få hyresintäkter med cirka 107 000 kronor per år.
Eftersom Simon kommer att hyra ut sin bil med viss frekvens och regelbundenhet anses han bedriva en ekonomisk verksamhet. Detta gäller även fast han inte har tillstånd till uthyrning enligt lagen om biluthyrning. Han kan inte använda sig av bestämmelserna om befrielse från moms eftersom hans försäljning är mer än 80 000 kronor. Han ska därför momsregistrera sig och redovisa moms på hyresintäkterna han får från biluthyrningsföretaget.
Simon har inte rätt att dra av den moms som han betalade när han köpte sin bil trots att han senare använder den även för momspliktiga uthyrningstjänster. Han har inte köpt bilen i egenskap av beskattningsbar person. Däremot kan han få momsavdrag för driftskostnader som förbrukas i den momspliktiga verksamheten, till exempel bränsle.